Hoppa till huvudinnehållet

Fyra skäl för ett maktskifte

Publicerad:
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) är beredda och villiga att göra något åt Sveriges problem.
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) är beredda och villiga att göra något åt Sveriges problem. Foto: Mats Andersson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

I morgon är det val. Sverige har inte råd med fyra år till med en S-ledd regering där rödgrön röra kommer att förvärra alla de kriser som uppstått under deras styre. Därför måste den borgerliga oppositionen få ta över för att lotsa oss mot en bättre framtid.

Det första skälet är brottsligheten. Mer eller mindre dagliga skjutningar och en eskalerande gängkriminalitet sliter landet isär och ökar otryggheten. Under åtta år har S mest producerat ord. Det är nu hög tid att det blir handling i kampen mot kriminaliteten och där finns de skarpa förslagen hos de fyra oppositionspartierna. Straffen måste skärpas avsevärt och poliserna bli fler. Tryggheten måste återkomma till gator och torg.

Det andra skälet är den energikris som nu är på väg över oss. Delvis orsakat av faktorer i omvärlden men också till stor del en konsekvens av egna val här hemma. På kort tid har fyra kärnkraftsreaktorer lagts ner i södra Sverige vilket orsakar el- och effektbrist. Därmed har vår sårbarhet ökat och elpriserna skjutit i höjden. I vinter varnas det för fyrdubblade priser och planerade strömavbrott.

Då är det inte läge att ge fortsatt förtroende åt de partier som drivit denna destruktiva politik, och som inte går att lita på när det gäller att satsa på ny kärnkraft. Men det kan vi lita på om de fyra oppositionspartierna får majoritet efter valet.

Det tredje skälet är att ekonomin går mot en lågkonjunktur, som kommer att förvärras av energikrisen. Sverige har EU:s fjärde största arbetslöshet och väntas nästa år ha lägst tillväxt. Inflationen stiger kraftigt och allt blir dyrare, från livsmedel till drivmedel. Då måste vi föra en sund ekonomisk politik och säkra arbetslinjen. Det måste löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag, tvärtemot vad de rödgröna vill.

Under finanskrisen från 2008 rodde den borgerliga alliansregeringen med Moderaterna i spetsen den svenska ekonomin med den äran till tryggare vatten, och till omvärldens avund. De har bevisat att de kan lotsa landet genom ekonomiska svårigheter, och nu behövs det sannerligen igen. Det kommer en rödgrön röra som spretar åt alla håll aldrig att klara av.

Det fjärde skälet är försvars- och säkerhetspolitiken. Även efter det ryska anfallet mot Ukraina så har S-regeringen dragit benen efter sig när det gäller den nödvändiga upprustningen. Motvilligt försöker de nu lotsa oss mot ett Nato-medlemskap, men S kommer att få regera med två stödpartier som är mot och som gör sitt bästa för att sabotera. Endast med en borgerlig regering kommer vi att kunna garantera en stabil säkerhetspolitik som Natomedlem och ett kraftigt upprustat försvar.

Det finns förstås fler skäl, som en sund industripolitik, en miljöpolitik som inte hämmar utvecklingen, tryggad valfrihet i välfärden, en garant mot skattehöjningar och för sänkt skatt. Lägg därför din röst på något av de borgerliga oppositionspartierna!

Artikeltaggar

ArbetslöshetArbetsmarknadspolitikBrottDrivmedelEbba BuschElElpriserEUFörsvaretGängkriminalitetInflationKärnkraftKriminalpolitikKristdemokraternaLågkonjunkturLedareLivsmedelModeraternaNatoSäkerhetspolitikSkottlossningSocialdemokraternaStraffTrygghetsarbeteUkrainaUlf KristerssonVal 2022