Moderaterna kommer med ett nytt vallöfte i slutspurten: ett cybersäkerhets-campus, där Karlstad ingår.
– Vi gör en cybersäkerhetssatsning på 50 miljoner och den kommer bland annat att tillfalla Karlstads universitet och Kungliga tekniska högskolan, säger Pål Jonson (M), riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson och ordförande i försvarsutskottet.
Hur mycket av pengarna som hamnar just i Värmland och hur många jobb det skulle kunna leda till vill han inte specificera.
Bakgrunden till att Karlstad är aktuellt är de kunskaper och aktörer som redan finns här: som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för psykologiskt försvar och Karlstads universitet.
– Vi är väldigt duktiga på digitalisering i Sverige, men när man utvärderar vår cybersäkerhet har vi sjunkit. Och gapet mellan digitalisering och cybersäkerhet heter sårbarhet, säger Pål Jonson.
”Ett vallöfte”
Han tänker sig att ett campus kan ägna sig åt sådant som utbildning, forskning och innovationer.
– Det är ett vallöfte, vi kommer att lägga in det i höstens budget om vi vinner valet.
Regionrådet Stina Höök, som är ordförande i regionala utvecklingsnämnden, pekar på att Värmland sedan tidigare har jobbat på det här sättet i andra sektorer.
– I slutänden kan det leda till fler arbetstillfällen i Värmland.
De tre moderaterna tror också att ett cybersäkerhets-campus kan göra det lättare för företag att rekrytera personal.
– Vi har fått gehör nationellt för att Karlstad är en stark aktör när det kommer till samhällssäkerhet och vi tror att det är bra för Karlstads näringsliv. Vi har en växande IT-bransch med rekryteringsbehov, säger Alexander Torin (M), kommunalråd i Karlstads kommun.
Pengarna till satsningen ska tas ur försvarsbudgeten, enligt Pål Jonson.
Det finns ganska många aktörer på det här området redan. Hur ska ni se till att den ena handen vet vad den andra gör?
– Det finns öar av samarbete här och där. Hela tanken med cyberförsvarscampus är att binda ihop verksamheten på ett bättre sätt och så göra den operativ, säger Pål Jonson.