Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: ”Hur bra kan en travhäst bli?”

Publicerad:
Den här veckan funderar Oliver Johansson på hur bra en travhäst egentligen kan bli. På bilden Daniel Redén efter vinsten med hästen Francesco Zet på Svenskt Travderby.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har under veckan suttit och reflekterat över hur bra en travhäst verkligen kan bli. Mycket beror på hur länge den tävlar samt i vilka lopp den deltar i men just nu känns det som att vi inte kommer få uppleva dessa utomjordiska hästar speciellt länge, eftersom avelsarbetet hamnar i centrum mer och mer.

Det var efter finalen i Svenskt Travderby förra söndagen som tränaren Daniel Redén kommenterade sin segrare Francesco Zet. Han berättade i sändningen att det inte är helt omöjligt att hästen har gjort sin sista start på tävlingsbanan.

Anledningen? Avelsarbete.

För att vara tydlig här så förstår jag att avelsbiten är väldigt lockande för tränare, ägare samt uppfödare. Att ha avkommor efter topphästar är alla tränares dröm och den ekonomiska biten blir såklart en stor faktor när man ska ta det svåra beslutet om man ska tävla vidare med hästarna, eller låta dom gå till avel.

Men som travälskare tycker jag det är ett steg i fel riktning att avluta karriären för att satsa på avel, eftersom jag inte vill något hellre än att se dessa individer på tävlingsbanan.

Fjolårets derbyvinnare Calgary Games har inte startat sedan oktober ifjol och fokus ligger på avelsarbete för honom just nu. Om samma öde väntar årets derbyvinnare Francesco Zet, kommer jag och säkert många andra som lever och andas trav, bli väldigt besvikna.

Det är inte ofta sådana hästar dyker upp inom den svenska travsporten. Jag vill framförallt att dom tävlar vidare men också att dom ställs emot varandra. Det hade varit oerhört mäktigt både för deltagarna men också för oss som konsumerar och följer så otroligt mycket trav.

Så på min fråga om hur bra en travhäst kan bli, får vi avvakta med svaret. I alla fall om utvecklingen fortsätter såhär när dom bästa hästarna slutar tävla efter fyraåringssäsongen. Jag tror vi helt enkelt i framtiden bara kommer att få acceptera att det är i den här riktningen travsporten är på väg.

Tyvärr.


Tips inför V75 Hagmyren

Tävlingar på Hagmyrens travbana till helgen och det ser ut som en väldigt lurig omgång på förhand. Här gäller det att man har pluggat på rejält. Känslan är god och vi får även se Hail Mary i V75-6 som enligt mig är helt fel spelad. Nu kör vi.

V75-1

3 Dream Creation är en hårding som tål tuffa upplägg. Nu har han fått ett lopp i kroppen efter vila och han kommer definitivt göra upp om segern.

6 Versace Face blev det fel för senast och nu återgår man till en vanlig vagn. Springspåret är spännande och han är min förstahäst i loppet.

12 Born To Run är jag ganska trött på men hästen är stark och har visat tidigare under året att han är riktigt bra i grunden. Räknas.

V75-2

1 Special Topsecret vann spårlottningen och siktas garanterat till ledningen härifrån. Hästen har gått bra där tidigare och måste streckas på alla seriösa system.

9 Queen Ratzeputz var godkänd som fyra i den senaste starten men jag tycker uppgiften ser lämpligare ut här. Kan spurta bra.

11 Ies Juvel är min skräll i loppet. Hon är inte så tokig och med rätt resa kan hon vinna.

V75-3

6 Fat Rabbit har visat tidigare under året att distansen är inget problem och man borde släppas tidigt till ledningen här. Därifrån ska hästen slås.

8 Timo Jutila är också gynnad av distansen och ska räknas bakom favoriten. Det finns dock en tredjehäst jag vill nämna.

11 Hankypanky Pinkman radar upp segrar och nu är det aviserat barfota runt om på denna Love You- avkomman. Kan bli hur bra som helst.

V75-4

5 Kong C.K och 6 Alm Randers ser ut att göra upp om segern i detta kallblodsloppet. Jag tycker man ska gardera brett eller välja någon utav dom. Det är kallt att låsa på båda.

V75-5

1 Kapten Brodde fick innerspåret vilket inte är det bästa på Hagmyren. Hästen maxas i balansen men det är ingen jag vill gå på. Bort tack.

3 Viva La Vida Face var ruskigt läcker i den senaste starten och gör han om den prestationen kommer det räcka långt här. Given.

9 Marlon Boko kan vara en kantboll om man letar skrällar. Hästen har mött bra hästar tidigare och blir det lite tempo på loppet kan han vinna.

V75-6

1 Hail Mary fick tyvärr innerspåret igen och det kan bli jobbigt att hålla ut konkurrenterna. Han har en kapacitet över det vanliga men med tanke på läget tänker spela utan honom.

4 Brother Bill rankar jag före och här vill man garanterat bomba sig till ledningen och köra i den positionen. Kommer bli svårslagen då.

8 Global Badman ska streckas om man målar på lite. Hästen gjorde det bra i jubileumspokalen bakom San Moteur och löser det sig från läget blir han att räkna med här.

V75-7

2 Kurri Jarri Boko jagar tredje raka segern och han har bra chans att ta den på lördag. Har står perfekt inne i klassen och spåret kunde inte blivit bättre. Given.

5 Gooner varnade jag för senast och det löste sig med spåret och han tog en efterlängtad seger. Måste räknas igen.

9 Zeudi Amg har mött bra hästar under en längre tid och har gjort det bra varje gång. Gocciadoros hästar är ojämna men jag tycker inte man kan spela utan henne.

Olivers spaning

Spiken: 4 Brother Bill i V75-6.

Avslaget: Kapten Brodde i V75-5

Draget: 11 Ies Juvel i V75-2.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här.

Artikeltaggar

KrönikorTravV75