Hoppa till huvudinnehållet

Kraftlöst med de rödgröna

Publicerad:
Ringhals 1 och 2 hade behövts nu.
Ringhals 1 och 2 hade behövts nu. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

"Vi såg det inte komma" – ord som ursprungligen myntades av förra statsministern Stefan Löfven (S) – har nu blivit det mantra som satt sin prägel på den rödgröna politiken. Denna brist på förutseende har nu lett till den energikris och de stigande elpriser vi ser framför oss. Bara det är en anledning att inte rösta på Socialdemokraterna eller något av de andra rödgröna partierna.

Det är ett enormt fattigdomsbevis att vi nu står för en ny energikris. Vi lever trots allt i ett utvecklat välfärdsland, men politikerna har gått på de gröna myterna och har försatt svenska folket i en hopplös sits. Detta är ett problem som förvisso inte är isolerat till Sverige – hela Europa har levt i någon sorts fossilfri drömvärld – men en hel del av vår energikris är hemmasnickrad.

I vinter hotar en fyrdubbling av elpriserna och många svenska hushåll kommer att ha svårt att betala sina elräkningar. Många företag riskerar att gå omkull eller få stänga ner sin verksamhet. Nu försöker Socialdemokraterna tappert framstå som det parti som skall sätta plåster på såren genom olika subventioner och stöd. De hoppas kunna rida på att i kriser så sluter folk upp bakom sittande makthavare.

Men då gäller det att komma ihåg hur vi kom till den här krisen från början. Under åtta år har S regerat Sverige, under större delen av den tiden tillsammans med Miljöpartiet. De rödgröna lade helt avsiktligt ner fyra kärnkraftsreaktorer utan att bry sig om vilka konsekvenser det skulle få. Om det var av ren okunskap, motvilja mot kärnkraft eller som ett sätt att kortsiktigt trygga det egna maktinnehavet får var och en bedöma, men nu är vi här.

Det har lett till stora obalanser i kraftsystemet. Vi har helt enkelt fått en effektbrist, särskilt i södra Sverige, när planerbar kraft försvunnit. Det har lett till groteska prisskillnader mellan norra och södra Sverige och i vinter hotar som sagt än mer skenande elpriser. Men det är inte allt. Svenska kraftnät varnar för att det i vinter kan bli fråga om planerade strömavbrott, med rullande nedstängningar. Även Värmland kan drabbas då det överhuvudtaget inte finns några marginaler.

Vem hade trott på elransoneringar i ett modernt och utvecklat industriland 2022? Det finns förstås de som varnat för det i takt med avvecklandet av kärnreaktorer och massiv utbyggnad av icke planerbara så kallade förnybara energikällor. Men de rödgröna har inte velat lyssna på det örat. Och nu har de satt oss i denna sits, och på söndag vill de ha förnyat förtroende att reda upp en röra och en brist som de själva varit högst medskyldiga till att ha skapat.

Kortsiktigt så kan vi tyvärr inte göra så mycket åt kraftbristen. Olika typer av pristak och stöd till elkonsumenterna är därför av nöden, och nu inför valet tävlar alla politiker om det. Mycket av elpriset är dock olika sorters skatter och där skulle man kunna göra mycket genom att sänka eller ta bort dem, även om det skulle innebära att vi bråkar med EU. Energipolitiken är faktiskt en ödesfråga, och den lär inte försvinna i brådrasket.

Det har snackats mycket om "omställning" men tyvärr har det oftast blivit helt fel typ av omställning – mot osäkra energislag som sol och vind, och från säkra och planerbara som kärnkraft och vattenkraft. Kärnfrågan för en trygg och fossilfri energipolitik heter kärnkraft. Men det kan man aldrig lita på att S genomför det när de måste luta sig mot fortsatt kärnkraftsfientliga rödgröna stödpartier.

Artikeltaggar

ElElkrisenElpriserEUKärnkraftLedareMiljöpartietRinghalsSocialdemokraternaSolenergiSvenska kraftnätSverigeVal 2022Värmlands länVattenkraftVindkraft