Hoppa till huvudinnehållet

Tio konstnärer ger grafiken revansch – ”Ett oemotståndligt erbjudande”

Publicerad:
En ny utställning har öppnat på Konst i Karlstad och då är det fullt fokus på grafik. Jennie Dahlén, Veronica Odén, Helena Elfgren, Malin Sellmann och Erika Broman är fem av de tio konstnärer som ställer ut i en konstart på uppgång.
En ny utställning har öppnat på Konst i Karlstad och då är det fullt fokus på grafik. Jennie Dahlén, Veronica Odén, Helena Elfgren, Malin Sellmann och Erika Broman är fem av de tio konstnärer som ställer ut i en konstart på uppgång. Foto: Lena Richardson

Grafiken är på återtåg och nu kommer de grafiska konstnärerna på bred front.

I Karlstad har tio grafiker just invigt en gemensam utställning på Kika.

– Det är jättefint att få visa samtidskonsten i grafiken! Det var ju ett oemotståndligt erbjudande att få vara med och bidra till det, säger Jennie Dahlén.

Torrnål och fotopolymer. Textiltryck och collografi. De grafiska teknikerna är många och uttrycken likaså.

– Det ser man ju inte minst i den här utställningen, säger Karlstadsbon Jennie Dahlén.

Grafisk konst kan vara ett kvadratmeterstort verk med stora stråk i piggaste apelsinskalsfärg på ett genomskinligt akrylunderlag. Det kan också vara ett litet tryck i svart på ett klassiskt vitt papper.

Jennie Dahlén tycker att det är intressant att prata teknik med utställningsbesökarna. ”Det är en fin öppnare! Det slutar väldigt många gånger om att man pratar om livet”.
Jennie Dahlén tycker att det är intressant att prata teknik med utställningsbesökarna. ”Det är en fin öppnare! Det slutar väldigt många gånger om att man pratar om livet”. Foto: Lena Richardson

Jennie Dahlén hittade till grafiken via en kurs på ett museum i Grenoble. Hon tillhör dem som ger grafiken en nyrenässans, i vad som ser ut att vara en ny grafikvåg efter att de grafiska uttrycksformerna under många år fått stå i skuggan, när andra konstarter trendat.

– Jag tror att hantverket varit ute länge i de yngre generationerna och det är väldigt mycket hantverk i grafik. På konstskolorna har det varit större intresse för Photoshop och annan digital teknik, säger Malin Sellmann, som varit med i grafikgemet sedan förra storhetstiden, på 70-talet.

Hantverket kommer igen

Nu anar hon äntligen morgonluft:

– Jag tror att hantverket kommer tillbaka. Jag är aktiv i Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän och vi har eftersträvat generationsväxling jättelänge. Nu har vi sett en vändning. Sådana som går ut konsthögskolorna kommer till oss och gillar att se vad vi gör! På det sättet är det på uppåtgående, eftersom man förstår att man kan göra konst med händerna också, säger hon nöjt.

– Det ser vi på KKV i Värmland också och jag tror över huvud taget i samhället, att hantverket och det som kommer av miljötänket, att man ska göra om och göra nytt av det man har, kanske har väckt intresset också, säger Jennie Dahlén.

– Och att det får ta lite tid! säger Erika Broman, som kombinerar broderi och tryck på tyg.

”Helt såld på svärta”

Malin Sellmann arbetar med textiltryck och Jennie Dahlén med bland annat fotopolymer. Veronica Odén arbetar med torrnål:

– Jag älskar torrnålslinjer. Det blir lite som brodyr, jag tycker det är lite sammetskänsla i de svarta partierna som blir. Jag är helt såld på svärta. Svärta är bra! säger Veronica Odén.

Veronica Odén arbetar med torrnålsgravyr och uppskattar svärtan. De oranga stråket till vänster är en del av ett verk av Tova Fransson.
Veronica Odén arbetar med torrnålsgravyr och uppskattar svärtan. De oranga stråket till vänster är en del av ett verk av Tova Fransson. Foto: Lena Richardson

Nu är de alla redo att möta nyfikna besökare och de är inte rädda för att prata varken om bildernas innehåll eller om tekniken, ”hur de gör”.

Fina samtal uppstår

– Folk är nyfikna och vill veta, för att det inte ser direkt hur en bild är gjord. Det är en fin öppnare! Det uppstår fina samtal. Det slutar väldigt många gånger om att man pratar om livet, säger Jennie Dahlén.

 • Ett verk av Malin Sellmann, som trycker på tyg och kombinerar tygerna så att verket blir tredimensionellt.
  Ett verk av Malin Sellmann, som trycker på tyg och kombinerar tygerna så att verket blir tredimensionellt. Foto: Lena Richardson
 • Erika Broman kombinerar tryck och broderi på tyg.
  Erika Broman kombinerar tryck och broderi på tyg. Foto: Lena Richardson
 • Kristina Mörk visar att grafik inte behöver vara varken platt eller ramat. Hon gör skulpturer med tryck.
  Kristina Mörk visar att grafik inte behöver vara varken platt eller ramat. Hon gör skulpturer med tryck. Foto: Lena Richardson
 • Veronica Odén älskar svärta och då passar torrnålstekniken bra.
  Veronica Odén älskar svärta och då passar torrnålstekniken bra. Foto: Lena Richardson
 • Detalj ur ett verk av Lena Irvall.
  Detalj ur ett verk av Lena Irvall. Foto: Lena Richardson
 • Annica Berglund trycker på glas som hon sätter ihop till hus.
  Annica Berglund trycker på glas som hon sätter ihop till hus. Foto: Lena Richardson

De tio konstnärerna marknadsförs som Grafikgruppen på utställningsaffischen, men det är en löst formad grupp: inte alla kände varandra, men alla har anknytning till Värmland och alla känner Kristina Mörk, som tog initiativet till en bred utställning om grafik.

Oemotståndligt erbjudande

– Det är jättefint att få visa samtidskonsten i grafiken! Det var ju ett oemotståndligt erbjudande att få vara med och bidra till det, säger Jennie Dahlén.

Malin Sellmann ser utställningen inte bara som ett bevis på grafikens revansch utan framhåller även konstens återkomst efter tuffa år.

– Efter de två coronaåren känns det ovant att träffa människor och ställa ut. Det är jättehärligt. Äntligen kan man börja leva igen!

Fakta

Grafikgruppen

Konstnärerna som ställer ut är Annica Berglund, Erika Broman, Jennie Dahlén, Helena Elfgren, Carina Fogde, Tova Fransson, Lena Irvall, Kristina Mörk, Veronica Odén och Malin Sellmann.

Utställningen pågår på Konst i Karlstad, Kika, 9-24 september.

Veronica Odén, Jennie Dahlén, Helena Elfgren, Malin Sellmann och Erika Broman är fem av konstnärerna som visar grafikens stor bredd i utställningen på Konst i Karlstad.
Veronica Odén, Jennie Dahlén, Helena Elfgren, Malin Sellmann och Erika Broman är fem av konstnärerna som visar grafikens stor bredd i utställningen på Konst i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Erika BromanHelena ElfgrenKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstnärNöje/KulturUtställningarVeronica Odén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.