Dotter om fördomarna kring gravida: "Sorgligt när folk ska döma mig"

Publicerad:
Foto: Karin Törnblom

Arvikaartisten Dotter har turnerat flitigt i sommar och snart är hon aktuell med ny musik. Om en månad väntar hon sitt första barn och just hennes växande mage har gett upphov till en hel del otrevliga kommentarer och utspel. Många tycker sig veta hur en gravid kvinna ska bete sig i yrkeslivet.

– Det känns så föråldrat, säger hon till NWT.

Efter en hektisk turnésommar ser nu Johanna Jansson, med artistnamnet Dotter, fram emot en något lugnare höst. En ny singel ligger redo för släpp, men hon har inte kunnat sätta ett datum för release än för det behöver samplaneras med hennes graviditet.

– Nu är det fyra veckor kvar till barnet ska komma. Om det nu kommer när det är tänkt, säger Johanna Jansson.

– Graviditeten har varit väldigt oproblematisk för mig, jag har kunnat göra allt som vanligt. Jag har till och med några gigs kvar på turnén och mår skitbra.

– Hittills i alla fall, tillägger hon med ett leende.

Dotter möter sin publik.
Dotter möter sin publik. Foto: Adrian Selmani

Nyligen spenderade hon några veckor i Los Angeles för att arbeta med ny musik.

– Jag är väldigt glad över att jag mår så bra. Tacksam för det. Min mage är inte så stor, jag har kunnat köra mina vanliga moves och hopp på scenen, fortsätter Johanna Jansson och berättar hur hon upplever att graviditeten har gett henne mer kraft på scenen.

– Som gravid är det lätt att bli andfådd, men samtidigt har det gett mig ett jäkla magstöd. Ett stöd som jag upplever gör min sång ännu starkare! Kanske beror det på att jag måste andas på ett djupare sätt nu än tidigare. Jag sjunger mer kraftfullt.

FAKTA: Dotter

Som Dotter debuterade Johanna Jansson, 35, 2014 med "My Flower". Sedan dess har hon fått ett stort genombrott genom sin tävlan i Melodifestivalen. Hon var med första gången 2018 och medverkade senast med "Little Tot" ifjol. Bidraget kom på en fjärde plats. I år har hon släppt flera singlar där hon bytt engelskan mot svenska.

Dotter på scenen under den pågående turnén.
Dotter på scenen under den pågående turnén. Foto: Anders Bergön

Stereotypa uppfattningar

Men allt kring graviditeten har inte varit positivt. I sitt yrke har hon märkt av en rad fördomar och stereotypa uppfattningar om vad man som havande ska, kan eller bör göra.

– Många har till exempel åsikter om hur jag ska klä mig. Det är massa saker jag inte får ha på mig som gravid. Fast det är samma saker som jag alltid haft på mig! Varför skulle jag ändra stil för att jag har ett barn i magen? Bara för att min mage växer ska jag inte ha på mig tajta kläder!? Jag är ju jag, fortfarande.

Hon är märkbart irriterad.

– Det är en logik som inte går ihop. Jag har faktiskt känt mig snyggare som gravid, det har gett mig former. Skulle jag börja dölja kroppen för att inte magen får synas?

Både genom kommentarer från bransch och sociala medier har hon fått höra hur hon borde uppföra sig.

– Det är gamla fördomar som ligger fast. Old school-tänk. De flesta av mina fans lever i nuet och skulle aldrig exkludera en gravid kvinna, men tyvärr finns det många som vill lägga ord i min mun och berätta "hur det är". Jag blir ledsen över det här, det känns så föråldrat. Jag trodde inte att det skulle vara så här, fortfarande.

Ses för första gången i serien Älskar, älskar inte: "Magiskt"
Foto: Privat

"Graviditet är individuellt”

Under sitt havandeskap har hon märkt av ett bättre mående.

– Jag är piggare, mår bättre mentalt och känner mig starkare fysiskt. Det är frustrerande att folk ska ha åsikter om hur jag borde må, hur jag kommer att känna. De verkar tro att alla gravida upplever samma saker! Graviditet är individuellt – vissa jag känner mår fint som jag, andra känner sig helt trasiga. Det går inte att dra alla gravida över en kam.

Det är få som pratar om det här, upplever hon.

– Fast det är så många som upplever det! Jag har skrivit om det i några inlägg på sociala medier och folk hör av sig med liknande upplevelser. Den fina responsen har verkligen boostat mig.

Dotter om nästa singel:

– Om min senaste singel "Only Good Die Young" handlade om ett tungt ämne kommer min nästa singel att vara mer lättsam. Den är raka motsatsen egentligen, mer party.

– Sedan jag blev med barn är jag inte alls lika ängslig, inte rädd för att göra bort mig. Jag kan bjussa mer på mig själv nu. Har en bättre självkänsla. Dessutom slipper jag alla problem med pms som jag hade tidigare. Jag är mest orolig för hur det ska bli när kroppen återgår till det normala.

Flera av hennes kollegor inom musikbranschen har uttryckt liknande situationer.

– Telefonen med jobberbjudanden ringer inte lika ofta. Det finns många som utgår ifrån att om man blivit gravid, då har man gett upp sin karriär för att bara ägna sig åt familjen. Så skulle de aldrig resonera kring en nybliven pappa. Jag vill omfamna min graviditet, inte dölja den. Det blir så märkligt och sorgligt när folk ska döma mig för det.

Aktuell med musikalen The Bodyguard: "Berör mig på alla plan"

Artikeltaggar

DotterFamiljFöräldraskapGraviditetJohanna JanssonLos AngelesMänskligtMelodifestivalenMusikNöje/KulturPopSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare