Mer personal. Utbildning av fler. Bättre lokaler och samarbete med skolor.
Här är politikernas svar på hur köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ska kortas ned.
Vårdgarantin säger att barn och ungdomar ska få ett första besök hos barn- och ungdomspsykiatrin, bup, inom 30 dagar.
Många värmländska barn får vänta mycket längre än så.
Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställeI juni fick endast 35 procent av de som stod i kö ett första besök inom 30 dagar.
297 barn fick vänta kvar i kön. 84 av dessa hade då väntat mer än tre månader.
En av NWT:s läsare hörde av sig i kampanjen Din journalist och ville verkligen veta: hur ska politikerna korta köerna till bup?
Här är politikernas svar:
– Fler vårdplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin, Mikael Strandman (SD), regionrådskandidat.
– Köerna måste kortas, och i den mån det hjälper att skjuta till mer pengar så vill vi göra det, och vi kan också tänka oss att upphandla hjälp utifrån som ett komplement. Vi vill också fortsätta utveckla första linjens psykiatri, som kan bidra till att färre behöver söka hjälp på bup, Jesper Johansson (MP), regionråd.
– Mer personal och ökade resurser samt stärkt förebyggande arbete som fångar upp unga tidigt, säger Åsa Johansson (S), oppositionsråd.
Överfullt på bup under juni: ”Vi behöver större lokaler”– Vi behöver förbättra samarbetet med kommunerna så att hela kedjan från förskola och uppåt fungerar bättre, målet måste vara att färre behöver vända sig till bup. Vi vill också införa valfrihet inom psykiatrin då vi tror det är ett verktyg för bättre tillgänglighet, Erik Evestam (C), regionrådskandidat.
– Vi vill ha en långsiktig och aktiv personalpolitik, för att kunna behålla och rekrytera ny personal på till exempel bup, där vi vet att det finns ett behov av mer personal. Vi behöver också stärka upp bup och de tidiga insatserna så som första linjen och ungdomsmottagningar, för att kunna fånga upp fler tidigare istället för att öka trycket på bup, säger Elisabeth Björk (V), regionrådskandidat.
– Vi vill anställa och utbilda mer personal! Vi vill också säkerställa att bup får nya och ändamålsenliga lokaler snarast, säger Sara Johansson (L), regionrådskandidat.
– Kristdemokraterna vill införa vårdval inom psykiatrin för att korta köerna och stärka de tidiga insatserna för att barn inte ska må dåligt, säger Sara Kihlström (KD), regionrådskandidat.
Vårdkrisen: Så vill Värmlandspolitikerna lösa viktigaste valfrågan– Fortsätta förstärka bup och första linjen, få verkstad i de beslutade utökade lokalerna, bättre lönepolitik, utvecklingsmöjligheter, delaktiga medarbetare, allt detta är redan uppdrag förvaltningen har fått. SiV vill också se försök till förkortad arbetstid inom bup och kortare beslutsvägar för personalen samt möjlighet till barn- och ungdomspsykiatri på fler platser i länet, möjlighet till vårdval och rejäla förebyggande hälsofrämjande insatser i samarbete med kommunerna, färre ska behöva bli sjuka, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Värmlands barn och unga ska få vård i tid. Därför vill vi införa ett vårdval inom psykiatrin för att fler aktörer ska kunna utveckla och kraftigt förbättra tillgängligheten i ett vårdval som också innebär valfrihet för familjer och barn att själva välja vårdgivare, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen.
Läs mer om valet här:
Het debatt om privat vård – och köpt vård i Norge: ”En akutlösning”Hyrläkare – ett problem eller inte? Så tycker VärmlandspolitikernaBup:s verksamhetschef har sagt upp sig