Hoppa till huvudinnehållet

Rösta på Oberoende realister i Hagfors

Publicerad:
Socialdemokraterna är inte villiga att förändras. Ett maktskifte i Hagfors skulle innebära en snabb återgång till samma politiska kultur som rådde innan förra valet, skriver Alexander Paulsson.
Socialdemokraterna är inte villiga att förändras. Ett maktskifte i Hagfors skulle innebära en snabb återgång till samma politiska kultur som rådde innan förra valet, skriver Alexander Paulsson. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är övertygad om att det Oberoende realister har skapat och blivit är ett uttryck för att återfå förtroende för politikerna, skriver Alexander Paulsson.

Strax efter förra kommunvalet gick det upp för mig. Socialdemokraterna gör sig inte väl i opposition. Eller rättare sagt, de kan inte föreställa sig rollen som opposition. Varför inte visa ödmjukhet inför att väljarna valt att rösta annorlunda. Man har inte använt tiden i opposition till att rannsaka sitt parti. Samtidigt skönjer Hagfors stor framtidstro. Det är Oberoende realisters förtjänst.

För något år sedan lämnade jag ungdomspolitiken, efter många års engagemang i SSU. Men självklart finns alltid en förkärlek till hembygden. Och för första gången känns det naturligt att efter studierna föreställa sig en framtid i Hagfors. För det talas om Hagfors som ett ställe som växer och där politiken investerar i framtiden och håller nära kontakt mellan förtroendevalda och väljare. Det är naturligt eftersom att de styrande är gräsrötter med så kallat ”vanligt fölk”. Ideologiska slitningar och gamla intriger har inget utrymme.

Den politiska ledningen i Hagfors består numera av arbetare från olika yrkesgrupper som sällan vuxit upp i politiken eller arbetat politiskt. Den typen av engagemang behövs. Det är den typen av engagemang, som OR företräder, som kan utgöra en garant för demokratins överlevnad. Jag är övertygad om att det Oberoende realister har skapat och blivit är ett uttryck för att återfå förtroende för politikerna. Det är uppenbart att traditionella partier inte förmår att bryta politikerföraktet eller ingjuta hopp.

Så skriver du en debattartikel

Som politiker har man ett ansvar att agera på ett vuxet sätt. finns inte utrymme för politiskt käbbel. Folk har fullt upp med att klara sina liv. Av de år som jag har varit politiskt aktiv har jag sällan noterat den typ av saklighet och återkoppling gentemot väljarna som OR genererar. Partiet förmedlar en känsla av ansvarstagande och engagemang för folks bästa och för att hela kommunen ska leva.

Den viktigaste lärdomen av förra kommunvalet är människors längtan efter något nytt. Trots detta har den politiska oppositionen inte alls ägnat sig åt självrannsakan eller visat ödmjukhet inför väljarnas politikerförakt. Snarare upplever jag att man aktivt drivit på för polarisering. Socialdemokraterna är inte villiga att förändras. Ett maktskifte i Hagfors skulle innebära en snabb återgång till samma politiska kultur som rådde innan förra valet.

Jag skulle därför, ur en ung betraktares öga, vilja uppmana väljare att åter ge OR förtroende att leda kommunen. När allt kommer omkring utgör de, med respekt för andra partier, garanten för kommunens framtid. Skillnaden ligger i partiernas strävan för Hagfors.

Alexander Paulsson

Tidigare distriktsordförande, SSU Värmland

Artikeltaggar

Alexander PaulssonDebattHagfors kommunKommunalvalOberoende realisterPolitikerSocialdemokraternaSSUVal 2022