Bostadsrättspriserna har sjunkit fem procent i Värmland under de senaste tre månaderna. Den kommun som sticker ut mest under den perioden är Kristinehamn, där bostadsrättspriserna sjunkit med hela 23,4 procent.
Villapriserna däremot fortsätter stiga i länet, samtidigt som de sjunker i landet som helhet – för första gången sedan 2018.
Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar på nedgående siffror för bostadsrätter i Värmland, medan villapriserna mer eller mindre ligger still.
Under samma period har priset för bostadsrätter sjunkit med åtta procent i riket som helhet medan villapriserna föll med fyra procent.
– Utvecklingen på bostadsmarknaden är spretig, priserna stiger på många platser även om det är en nedgång i landet som helhet. Samtidigt har vi inte ännu sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ner en bit till, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.
Tittar man närmare på de Värmländska kommunerna är det framförallt tre som har sjunkande bostadsrättspris. För både Karlstad och Hammarö sjunker priserna bara något, med en nedgång på 1,4 respektive 0,2 procent.
Det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin.
Den kommun som sticker ut mest i statistiken är Kristinehamn, som de senaste tre månaderna haft en nedgång på hela 23,4 procent på bostadsrättspriserna.
Tittar man på de senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Värmland sjunkit med tre procent. Även här är det Kristinehamn som sticker ut med 15,7 procent nedgående priser.
Tips
Så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.
Villapriserna stigit
Villapriserna har det senaste året istället stigit med nästan fyra procent i Värmland, där Forshaga är den kommun som haft stört prisökning med 14 procent.
I riket som helhet har villapriserna sjunkit med en procent under de senaste tolv månaderna. Det är första gången sedan 2018 som villapriserna sjunker i Sverige på årsbasis.
– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin. Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare.
Tips
Så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad
1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.
2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.
3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.
De tre senaste månaderna såldes 498 bostadsrätter i Värmland, vilket är 16 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 543, en uppgång med en procent.
Tips
Så kan du agera när räntorna stiger
1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.