Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill köpa Hotell John: ”En skamfläck, bort med skiten!”

Publicerad:
Hotell John ska säljas via exekutiv auktion. Filipstads kommun vill ta revansch på det som hände 2013 när de i sista stund blev snuvade på att köpa fastigheten.
Hotell John ska säljas via exekutiv auktion. Filipstads kommun vill ta revansch på det som hände 2013 när de i sista stund blev snuvade på att köpa fastigheten. Foto: Lena Richardson

Hotell John är till salu via exekutiv auktion. När fastigheten för snart tio år sedan skulle säljas var Filipstads kommun en hårsmån från att förvärva byggnaden, men blev i sista stund överbudad.

Nu ser kommunen sin chans till revansch.

– Vi vill inte ha några fler oseriösa ägarkonstellationer. Vi har ett enda mål – att förvärva fastigheten, säger Christer Olsson (M).

Historien om Hotell John är lång – från dåtidens absoluta inneställe, nattklubben alla ville hänga på, till flyktingförläggning och kritiserad restaurang, vilken tvingades stänga på grund av att maten lagades på gammalt kött och att det hittats musspillning på flera ställen. Konkurs blev senare ett faktum.

Innan den kritiserade restaurangverksamheten tog vid fanns det dock en liten strimma hopp om räddning för Hotell John.

– Det kändes jättebra när Big Moose började rusta upp och det blev positivt. Men sen gick inte det tyvärr och efter det har det bara fallit mer och mer. Vi har följt det här noga under en längre tid, fastigheten har varit misshandlad, den är otroligt nedgången, säger kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S).

Spelet om Hotell John är igångHotellverksamhet åter till försäljning

Tillsammans med Christer Olsson (M) från oppositionen, kanslichef Catrin Marsell och kommundirektör Hannes Fellsman har hon nu bildat en grupp vars mål är att se till så att Hotell John till sist hamnar i kommunens ägo.

– Jag tycker att det är viktigt att vi är politiskt överens om det här, så jag tog kontakt med Christer. Han hängde på direkt och tyckte precis som mig – vi får inte låta den här fastigheten gå oss ur händerna.

Kommunalråd Åsa Hååkman Erikssons (S) budskap är klart: ”Vår tydlighet till Filipstadsborna är att vi ska förvärva fastigheten. Och att vi är fullständigt politiskt överens om det här.”
Kommunalråd Åsa Hååkman Erikssons (S) budskap är klart: ”Vår tydlighet till Filipstadsborna är att vi ska förvärva fastigheten. Och att vi är fullständigt politiskt överens om det här.” Foto: Göran Persson

Från Christer Olssons (M) sida finns det heller ingen tvekan – han är av den bestämda åsikten att kommunen måste köpa Hotell John som han beskriver är en skamfläck för Filipstad.

– Det finns inget annat mål – vi måste förvärva fastigheten. Vi vill inte ha några fler oseriösa ägarkonstellationer där.

”Bort med skiten!”

Olsson berättar att fastigheten ligger ute för 800 000 kronor. Själva byggnaden i sig är dock enligt honom endast taxerad till 15 000 kronor, det största värdet ligger i markområdet.

– Då förstår man ju hur dålig byggnaden är.

Åsa Hååkman Eriksson är av samma uppfattning:

– Det är absolut inte hög standard på fastigheten, det märks att den inte är upprustad efter ordning utan är fullständigt nedgången – det finns både mögel och annat. Och nu har den stått utan ström väldigt länge. Sen var det tufft när det var flyktingförläggning – många människor på liten yta, då slits det fort. Det har också varit problem med sopor så miljö och hälsa har varit inblandade, berättar hon.

Christer Olsson (M) berättar att Moderaterna och Socialdemokraterna är helt överens i frågan huruvida kommunen ska köpa Hotell John eller inte: ”Det är inget att tveka på, vi har ett mål – att förvärva fastigheten.”
Christer Olsson (M) berättar att Moderaterna och Socialdemokraterna är helt överens i frågan huruvida kommunen ska köpa Hotell John eller inte: ”Det är inget att tveka på, vi har ett mål – att förvärva fastigheten.” Foto: Göran Persson

Om kommunen lyckas köpa Hotell John finns enligt Christer Olsson bara ett alternativ – rivning:

– Bort med skiten! Det är bättre med en gräsmatta än nuvarande hus. Allmänheten har nog mycket idéer om vad som skulle kunna passa där.

Hååkman Eriksson är lite mer försiktig i sin framtoning:

– Jag tycker verkligen att vi förtjänar att ha en bättre entré till Filipstads tätort – det ska inte vara någon ful byggnad där som man faktiskt kan göra något annat utav. Vi har sagt att först förvärvar vi fastigheten, sedan får vi sätta oss ner och fundera, men med stor sannolikhet så blir det att vi river den, för det är inget att bygga vidare på.

Hon är dock också noga med att understryka:

– Detaljplanen säger att det ska vara hotellverksamhet på området, så det går inte att köpa och tro att där kan vi göra vad som helst. Och att göra om detaljplanen det tar sin tid, det kan ta fem år i värsta fall.

I slutet av september äger den exekutiva auktionen rum.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBig MooseChrister OlssonExekutiv auktionFilipstads kommunFilipstads kommunHotel John-affärenHotellKrogarNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.