Hoppa till huvudinnehållet

Inte råd med ett rött Värmland

Publicerad:
Valstugor på Stora torget i Karlstad.
Valstugor på Stora torget i Karlstad. Foto: Henrik L Barvå

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Historiskt sett har Värmland länge varit ett rött län, men de senaste mandatperioderna har den synen utmanats. I till exempel både Region Värmland och Karlstads kommun har de borgerliga styrt, med behjälpligt bistånd av Miljöpartiet som förvisso kostat på ibland. I regionen dessutom även med Sjukvårdspartiet.

Det har ändå gått rätt bra, men just på grund av det långvariga blågröna styret så har Socialdemokraterna för första gången på länge en reell möjlighet att kunna ta över. Men har Värmland och Karlstad råd med det?

Svaret måste bli nej, även om man tar i beaktande en viss trötthet hos de blågröna koalitionerna. För S verkar inte ha lärt sig så mycket av sina långa oppositionsår. Det är sin sak att vara sugna på att ta över makten, men det måste man göra i lag och är det något S har underlåtit så är det att bygga bra relationer med andra partier. Istället har de mest skällt.

S verkar numera fått för sig att vara i opposition är detsamma som att plötsligt vara emot allt som kan förknippas med det nuvarande styret. Se bara på hur de vände på en femöring när det gällde muminparken på Skutberget, och är emot många av de planer som finns för utveckling av Karlstad, som Månsberget. Det klingar också ihåligt när S utmålar det mesta i dystra färger trots att det bevisligen hänt mycket positivt i Karlstad under de senaste 12 åren. Det har till exempel byggts mycket och Karlstad har blivit en attraktiv kommun att bosätta sig i.

Under en debatt mellan Linda Larsson (S) och Alexander Torin (M) som NWT anordnade under onsdagen så framgick det också hur oansvariga S skulle vara. De tycks tro att det finns outsinliga resurser att ta av och bortser ifrån att för att ha råd att investera och satsa så måste man ha ordning på ekonomin. Med S i ledningen skulle överskottet riskera att bli till underskott och skatten till och med komma att höjas. Några privata alternativ och därmed valfrihet inom vård och skola vill de inte heller gärna se.

Inom Region Värmland är det likadant. Den allmänna krisen inom vården talar mot de blågröna, men den är nationell – alla regioner brottas med i stort sett likartade problem. Svensk sjukvård lider av ett systemfel som få regionpolitiker kan göra mycket åt. Kristdemokraterna vill i alla fall att staten tar över ansvaret. Där den styrande koalitionen i regionen vill satsa på närsjukvårdsplatser och mobil hemsjukvård så vet vi vad som hände sist S styrde. Det blev nedläggningar av sjukhus, centralisering och en ekonomi som fick sättas under statligt förmyndarskap. Även i regionen vill S förstås försvåra för privata vårdgivare. På vilket sätt skulle det gynna vårdpersonalen eller patienterna?

Så även om det kan kännas som om det behövs skiften efter så långa maktinnehav så gäller det att komma ihåg vad som hände sist S var med och styrde i Karlstad och i Värmland. En återupprepning har vi inte råd med.

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstads kommunKommunalvalKristdemokraternaLedareLinda LarssonMånsbergetMiljöpartietModeraternaMuminNWTRegion VärmlandRegionerRegionvalSjukvårdspartiet i VärmlandSkutbergetSocialdemokraternaVal 2022