Hoppa till huvudinnehållet

Filipstads kommun väntar på besked om rivningspengar

Publicerad:
Reporter Adina Schnelzer
Adina Schnelzer
adina.schnelzer@nkp.se
Kommunen har ansökt om pengar för att riva hyreshus i Persberg.
Kommunen har ansökt om pengar för att riva hyreshus i Persberg. Foto: Lena Richardson

Regeringen har avsatt hela 750 miljoner i stöd till fattiga kommuner. Nyligen har en handfull kommuner fått besked – de beviljade beloppen är ofta betydligt lägre än vad kommunerna ansökt om.

Filipstad väntar fortfarande på besked. Kommunen har bland annat sökt pengar för att riva hyreshus i Persberg och för rivning av Strandvägsskolan.

Kommundirektör Hannes Fellsman är tydlig med att det ännu inte finns något politiskt beslut om att riva skolan, planen är att kallställa den när eleverna flyttar in i den nya skolan. Att söka om pengar för rivningen är för att möjliggöra nästa steg.

Filipstad har sökt pengar från Kommunakuten, besked ska komma den 21 september.

Initialt sökte kommunen för sin satsning på att få människor i egen försörjning men det fick man revidera.

– Det tyckte de inte var tillräckligt konkret, säger Hannes Fellsman.

Han förklarar att många kommuner hade sökt för långsiktiga lösningar men att de fick besked om att det inte finns garantier för att det skulle lyckas. Man fick ändra ansökan. Man har inte bara ansökt om pengar för att riva utan flera andra åtgärder.

– Vi har sökt pengar för att skriva av lån, vi har sökt pengar för att skriva av pensionsskulder. Vi har sökt pengar för att riva en del byggnader.

Rivningskåkarna i Persberg bytte kommunen till sig för flera år sedan från en privat fastighetsägare som inte rivit husen.

Vad betyder det om ni får bidrag?

– Det blir en avlastning på den kommunala ekonomin. Vi skulle behöva ha en större finansiering över längre tid. Oavsett vad vi än får blir det punktinsatser.

Hannes Fellsman menar att för att det ska få effekt behövs insatser under en längre tid och inte bara en klumpsumma vid ett tillfälle.

Kommunen har ansökt om bidrag på 118 miljoner.

Vad är det som gör att Filipstad behöver de här tillskotten?

– Vi har haft en svag ekonomi under många år. Vi har socioekonomiska utmaningar med väldigt många människor som står utanför arbetsmarknaden. Sedan är vi historiskt en avfolkningsbygd och vi har låg utbildningstradition.

Kommunen har även stora kostnader för försörjningsstöd och placeringar av barn- och unga.

– Vi är en kommun som tillsammans med några andra tagit stort statligt ansvar i kombination med att vi har haft en tuff grundsituation. Men det ska vi vända, säger Hannes Fellsman hoppfullt.

Kommundirektör Hannes Fellsman.
Kommundirektör Hannes Fellsman. Foto: Helena Karlsson
Strandvägsskolan kan komma att rivas.
Strandvägsskolan kan komma att rivas. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunHannes FellsmanHyresrätterPersbergSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.