Hoppa till huvudinnehållet

Elkrisen: Så vill partierna spara på elen – S självkritiskt

Publicerad:
Om Europa minskade elförbrukningen med fem procent skulle de värmländska elpriserna vara tillbaka på samma nivå som förra hösten, enligt Energiforsk.
Om Europa minskade elförbrukningen med fem procent skulle de värmländska elpriserna vara tillbaka på samma nivå som förra hösten, enligt Energiforsk. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att använda mindre el är det snabbaste sättet att få ner priset.

Men långtifrån alla partier tar upp frågan i sina valmanifest.

Förra året användes 140 terawattimmar el i Sverige, enligt Ekonomifakta. Det var onödigt mycket.

Det skulle gå att spara 13 terawattimmar i bebyggelse, enligt Energieffektiviseringsföretagen, och 10 terawattimmar i industrin, enligt Chalmers tekniska högskola. Det motsvarar 16 procent av förbrukningen.

Att använda mindre el kan få ner priset snabbt. Om hela Europa minskade sin förbrukning med fem procent skulle de värmländska elpriserna vara tillbaka på samma nivå som hösten 2021, enligt Energiforsk.

Elkrisen: Klimatfamiljens bästa el-spartips

Att spara el ger den snabbaste effekten på priserna. Både jämfört med att använda mer kärnkraft, kol och olja eller att bygga ut förnybara källor.

Dessutom är det en av lösningarna på klimatkrisen. FN:s klimatpanel IPCC anger energieffektivisering som ett viktigt och ganska billigt sätt att få ner utsläppen.

Dra av och dra ner

Moderaterna är ett av de partier som nu lagt fram förslag för att få fart på energieffektiviseringen.

– Vi vill höja det som heter grönt avdrag för att man sätter in bergvärme, men det kan också handla om tilläggsisolering. Vi vill höja det från 15 till 20 procent, säger Pål Jonson (M), riksdagsledamot, som toppar partiets värmländska lista för nästa mandatperiod.

Riksdagsledamoten Pål Jonson (M) säger att hans parti vill höja avdraget för att göra investeringar som effektiviserar energianvändningen.
Riksdagsledamoten Pål Jonson (M) säger att hans parti vill höja avdraget för att göra investeringar som effektiviserar energianvändningen. Foto: Christine Olsson/TT

Partiet vill också lägga ett krav på offentlig sektor för att få ner energiförbrukningen, undantaget samhällskritiska verksamheter.

Enligt Energiforsk är det här den effektivaste åtgärden för att få ner priserna snabbt. Borde man inte prioritera den här åtgärden?

– Jag tycker ändå att vi har gjort det genom de här omställningsbidragen och nu också med att offentliga sektorn ska minska sin konsumtion.

I ert valmanifest finns inget om energieffektivisering. Borde man inte fokusera mer på det?

– Jag tycker ändå att det finns en växande insikt om detta också hos oss inom Moderaterna.

Självkritik

I årets budget ville Socialdemokraterna lägga 1,2 miljarder på energieffektivisering av flerbostadshus. En satsning som inte blev av när oppositionens budget gick igenom riksdagen, skriver Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot och -kandidat i ett sms till NWT.

Han skriver också att Energimyndigheten ska ta fram en kampanj för att öka kunskapen om hur rot-avdraget kan användas för att energieffektivisera.

Lars Mejern Larsson (S) anser att regeringen borde ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare.
Lars Mejern Larsson (S) anser att regeringen borde ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare. Foto: Joachim Lagercrantz

Borde Socialdemokraterna som regeringsparti ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare?

”Det korta svaret blir JA, för varje sparad KWH är bästa sättet att minska våra (sina) energikostnader. Därför måste vi återigen se över hur ett framtida effektiviseringsstöd kan utformas”.

Regeringen har också gett 200 myndigheter i uppdrag att snabbare minska sin elanvändning. Länsstyrelserna ska hjälpa regioner och kommuner att spara på energi, enligt nyhetsbyrån TT.

Borde inte ha drivit

Sverigedemokraterna nämner inte heller energieffektivisering i sitt valmanifest. Men partiet vill höja anslagen till företag som ställer om och för att stödja företag som vill få in energieffektiva produkter och tjänster på marknaden, skriver riksdagsledamoten Runar Filper i ett mejl till NWT.

Runar Filper (SD) anser inte att hans parti och övriga partier borde ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare, trots att det finns potential.
Runar Filper (SD) anser inte att hans parti och övriga partier borde ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare, trots att det finns potential. Foto: Håkan Strandman

Inför vintern vill partiet bland annat ha stopp för om- och nyprövning av vattenkraft och påbörja samtal om hur effektkapaciteten kan öka.

På frågan om SD och andra partier borde ha drivit frågan om energieffektivisering hårdare, eftersom det finns potential för att spara energi, svarar Runar Filper nej.

Så vill partierna energieffektivisera

På söndag är det val. NWT har kartlagt vad de åtta riksdagspartierna vill göra för att effektivisera användningen av el.

Centerpartiet. I valmanifestet står det att det ska vara lätt att minska energianvändningen hemma och att partiet vill utöka det gröna avdraget. Partiet vill att hushåll ska kunna få avdrag på max 25 000 kronor för att installera värmepump, fjärrvärme eller bergvärme, enligt ett pressmeddelande.

Kristdemokraterna. Att effektivisera energianvändningen nämns inte i partiets valmanifest. På sin hemsida beskriver partiet det som ”lönsamt och effektivt”, men konkreta förslag saknas.

Liberalerna. Energieffektivisering nämns inte i partiets valmanifest. På partiets hemsida beskriver man att energieffektivisering inte är ett självändamål.

Miljöpartiet. Partiet vill införa ”ett kraftfullt stöd för energieffektivisering” som ska gälla både hushåll och industrier, enligt sitt valmanifest. På partiets hemsida står det att man vill att staten ska stå för 80 procent av kostnaden när hushåll, fastighetsägare och företag energieffektiviserar. 30 miljarder ska tas från Svenska kraftnäts flaskhalspengar för att finansiera det. Man vill också fördubbla antalet energirådgivare.

Moderaterna. Partiet vill förstärka det gröna avdrag som privatpersoner kan använda när de gör investeringar för att använda energi effektivare. Man vill också att offentlig verksamhet, som inte är samhällskritisk, ska dra ner förbrukningen. Frågan nämns däremot inte i partiets valmanifest.

Socialdemokraterna. Partiet vill underlätta för fastighetsägare att spara energi i flerfamiljshus och öka kunskapen om att rot-avdraget kan användas för att effektivisera.

Sverigedemokraterna. Energieffektivisering nämns inte i avsnittet om energi i partiets valmanifest. I en motion från 2020 vill partiet avsätta mer resurser för att komma bort från oljeberoendet och för att utveckla svensk energiindustri.

Vänsterpartiet. Partiet nämner inte energieffektivisering i sitt valmanifest. Tillsammans med Miljöpartiet la Vänsterpartiet tidigare i år fram ett utskottsinitiativ på halva arbetskostnaden för hushåll som ersätter direktverkande el med fjärrvärme, bergvärme eller en effektiv värmepump.

Läs tidigare artiklar om klimat och energi inför valet:

Så vill värmländska politiker lösa klimatkrisenProfessorn sågar politikerna i klimatfrågan: ”Man är lite vilsen”Förstagångsväljaren Ingrid, 18: ”Jag tänkte: ’Gôtt, lite varmare klimat!’” – nu har hon tänkt omSå mycket kan värmländska politiker om FN:s klimatrapporter: ”Jag är dåligt påläst”Tunga beskedet för flera partiers klimatlösning: Minst tio år bort på Skoghalls brukKontrasten i valet: SD satsar på bilen – MP vill att busskort ska kosta 100:-Valet: Majoritet av partierna öppnar för kärnkraft i Värmland

Artikeltaggar

CenterpartietChalmersElElkrisenEnergiforskKlimatKristdemokraternaLars Mejern LarssonLiberalernaMiljöMiljöpartietModeraternaPål JonsonPolitikRunar FilperSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022VänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.