Hoppa till huvudinnehållet

Calle Stjernlöf om rollen i Spelskandalen: "Inte smickrande för Värmland"

Publicerad:
I SVT:s serie ”Spelskandalen” gör den värmländska skådespelaren Calle Stjernlöf rollen som en ledargestalt i IF Boltic. Här i en scen från omklädningsrummet.
I SVT:s serie ”Spelskandalen” gör den värmländska skådespelaren Calle Stjernlöf rollen som en ledargestalt i IF Boltic. Här i en scen från omklädningsrummet. Foto: Simon Rudholm/Nexiko

Nyligen sågs Filipstadsskådisen Calle Stjernlöf i Jonas Åkerlunds speedade serie "Clark" på Netflix. Nu är han aktuell i rollen som Bolticspelare i SVT:s "Spelskandalen".

Över sex avsnitt skildras historien om hur några killar i Piteå i skarven mellan 80- och 90-talet upptäcker fiffel inom den svenska idrottsvärlden. Ett fiffel de utvecklar för egen vinning och som sedan briserar i vad som kom att kallas Spelskandalen. Det värmländska bandylaget Boltic har en viktig del i det som händer och rollen som en av lagets ledargestalter spelas av Calle Stjernlöf.

– För mig som är född och uppväxt i Värmland är det extra kul att få gestalta en värmländsk karaktär, börjar Calle Stjernlöf.

– Det har jag inte gjort tidigare.

Du behövde inte tvätta bort din dialekt?

– Nej! Men det där med dialekten är viktigt, det blir ofta en kliché när det pratas värmländska i film och tv. Den klassiska Karlstadsdialekten, Bengt Alsterlind-stilen. Överdrivet. Jag var noga med att hitta en mer neutral värmländska, en dialekt mitt emellan östra – som jag kommer från – och västra Värmland.

Han beskriver serien som skruvad.

– Det är en annorlunda serie, den har en egen stil.

De tre Piteåkillarna upptäcker ett fiffel som de senare utvecklar.
De tre Piteåkillarna upptäcker ett fiffel som de senare utvecklar. Foto: Maria Fäldt /SVT

"Så osmart"

I en intervju med NWT berättar manusförfattaren Dennis Magnusson att serien bygger på Bosse Lundkvist berättelse och att det är en dramatisering, ingen dokumentär. Fiktion och spekulation blandas med verkliga händelser. Lundkvist var den tongivande Piteåkillen bakom skandalen. Huvudregissör för serien är Patrik Eklund och Calle Stjernlöf berättar om scenerna där Boltics läggmatcher iscensätts.

– Det är inte smickrande för Värmland och Boltic. Samtidigt är det en stor del av historien. Och det här rörde inte bara Boltic, det var lag över hela Sverige som var involverade. Nu blir det fokus på Boltic just med anledning av att det som hände var så katastrofalt.

Två Bolticmatcher är extra betydande i handlingen. Först det oavgjorda mötet med Borgia och sedan storförlusten mot Kungälv som låg i botten av tabellen samtidigt som Boltic var i topp.

– Det blev så extremt, så genomskinligt. Så osmart. Jag hade hört talas om skandalen tidigare, innan serien blev aktuell. Men att Boltic var så inblandade, det visste jag inte.

"Spelskandalen" sänds i SVT med start den 12 september.

Ny serie: Värmländskt lag i skandal som skakade Sverige - ”Berättas från insidan”

Artikeltaggar

BedrägerierCalle StjernlöfClark OlofssonIF BolticKändisarKungälvNetflixNöje/KulturNWTPiteåPiteåSpelmissbrukSVTTVTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.