Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt lag i Spelskandalen som skakade Sverige: ”Berättas från insidan”

Publicerad:
I serien ”Spelskandalen” berättas historien om hur tre killar upptäcker att det fifflas med resultaten i svensk idrott. Bland de lag som har en del i bedrägerierna finns Karlstadlaget Boltic.
I serien ”Spelskandalen” berättas historien om hur tre killar upptäcker att det fifflas med resultaten i svensk idrott. Bland de lag som har en del i bedrägerierna finns Karlstadlaget Boltic. Foto: Maria Fäldt/SVT

En spelskandal som kom att skaka om den svenska sportvärlden skildras nu i en serie på SVT. Fiffel, mutor och läggmatcher kastade en lång skugga över Idrottssverige och bland de lag som hade en avgörande inblandning i skandalen fanns Karlstadslaget Boltic.

– Det handlar inte om att hänga ut någon, säger manusförfattaren Dennis Magnusson.

I skarven mellan 80- och 90-tal. Globen är nybyggd och på tv visas humorprogrammet "Helt apropå" och varje lördag bänkas fotbollsintresserade framför "Tipsextra". Leila K och Rob 'n' Raz hårdpluggas på radion och John Pohlman presenterar tv-vädret.

I Karlstad möter bandylaget Boltic bottenlaget Borgia på hemmaplan, en läggmatch som ska bli upptakten till den ökända spelskandalen som kom att skaka om hela Idrottssverige.

Några killar från Piteå har spelat på Oddset, tre matchresultat ska gå in för att vinsten ska kunna bärgas. De har spelat på säker vinst för topplaget Boltic och är på plats i Karlstad för att ta del av den väntade promenadsegern. Redan efter en kvart leder hemmalaget med 3-0 och de ser saken som biff och reser hem.

Under hemfärden meddelar dock radiosporten att slutresultatet blev oavgjort, 3-3. En av killarna – Bosse Lundkvist – kan inte riktigt få in det i huvudet att Boltic tappat poäng, han såg ju lekstugan på isen. Snart upptäcker han ett fiffel inom svensk lagsport med uppgjorda matcher och stora pengatransaktioner. I jakten på storkovan blir han själv en del av härvan och utvecklar fifflet för egen vinning.

– Jag blev både nyfiken på själva storyn och drabbad av Bosses öde, börjar Dennis Magnusson som har skrivit manuset till tv-serien "Spelskandalen".

– Hur en relativt ung kille, en lantis med huvudet på skaft, kommer in till storstaden (Stockholm) och försöker läsa av verkligheten. Han ger sig in i och försöker bemästra spelvärlden, men upptäcker matchresultat som han inte kan förstå. Jag skulle inte säga att han har hybris, mer att han tar sig vatten över huvudet. Han blir ju indragen i en historia, och startar samtidigt det som kom att kallas Spelskandalen.

Det är Bosse Lundkvist själv som är initiativtagare till serien. Han kontaktade Dennis Magnusson för att skriva manus.

– Bosse berättade sin historia för mig. Det här är fortfarande, 30 år senare, något han bearbetar och försöker förstå. För mig är det en genuint drabbande historia, en historia som nu Bosse får berätta i de här avsnitten.

Manusförfattaren Dennis Magnusson och Björn Elgerd som gör rollen som Bosse Lundkvist.
Manusförfattaren Dennis Magnusson och Björn Elgerd som gör rollen som Bosse Lundkvist. Foto: Tim Aro/TT

"Många kan känna igen sig”

Dennis Magnusson är noga med att påpeka att "Spelskandalen" inte är en dokumentär, det är en dramatisering. Att det är just Bosse Lundkvist som berättar, det är ur hans ögon historien målas upp. Det framgår tydligt i serien då skådespelaren – rollen som Bosse spelas av Björn Elgerd från "Tunna blå linjen" – med jämna mellanrum pratar till tittaren, rakt in i kameran.

– Just att det är en person utifrån, från landet, som får sin röst hörd är viktigt för mig. Ofta är det storstaden som får berätta historien om lantisarna. Det här är en berättelse som jag tror många kan känna igen sig i, många som vanligtvis inte känner igen sig i tv-serier, fortsätter Dennis Magnusson som beskriver serien som rolig och fartfylld.

– I centrum är en karaktär som på många sätt är väldigt vanlig. Genom sitt intresse för spel hamnar han i spekulation och fiffel. Han upptäcker att det finns idrottsmän som är beredda att lägga sig för pengar.

I ett avsnitt visas en scen från IF Boltics omklädningsrum där lagkaptenen, spelad av värmlänningen Calle Stjernlöf, lockar med utökad semesterkassa – "Alla måste lägga in 10 000 var, så kan vi alla räkna med det tiodubbla tillbaka".

– Historien vittnar om en naivitet som fanns, och kanske fortfarande finns, i Sverige vad gäller idrottare. Vi har en bild av att våra idrottare aldrig skulle vara korrupta. Men det kan de vara, att vara oärlig kan vara en del av att vara människa. Serien berättar om det på ett ärligt, medkännande sätt.

En scen som visar Boltics omklädningsrum. Calle Stjernlöf spelar en ledargestalt i laget. I bakgrunden till vänster syns berättarjaget Bosse som spelas av Björn Elgerd.
En scen som visar Boltics omklädningsrum. Calle Stjernlöf spelar en ledargestalt i laget. I bakgrunden till vänster syns berättarjaget Bosse som spelas av Björn Elgerd. Foto: Simon Rudholm/Nexiko

I sitt manus vill Dennis Magnusson lyfta blicken mot det mer allmänmänskliga.

– Vi vill inte döma eller hänga ut någon. Här handlar det om att berätta vad det är som gör att fiffel förekommer – är det ondska? Nej, det är vanliga människor som av olika anledningar dras in i det. Och vilka blir konsekvenserna? Det är det som är intressant.

I en scen vägrar en av Bolticspelarna – målvakten – att ställa upp, vägrar lägga sig. En annan målvakt kallas in och mötet mot tabelljumbon Kungälv slutar med att Boltic förlorar med åtta mål mot noll. Det är hårda ord i spelarbussen efteråt, matchen föranleder rykten om läggmatcher.

– Scenerna är spekulation, fiktion. Det skulle kunna ha gått till så här. Vi vill visa på mekanismerna i ett lag – vad händer om man inte får målvakten med sig? Det skulle kunna ha varit vilket svenskt lag som helst.

Dennis Magnusson är själv idrottsintresserad och har erfarenhet av att favoritlaget svärtat sitt rykte.

– Jag har varit Gaisare sedan jag var fem och vet att de var också involverade i skandalen, berättar Dennis Magnusson.

– Men känslomässigt är det helt otänkbart att de skulle vara inblandade i något liknande. Min ryggmärgsreaktion är att Gais aldrig skulle kunna vara en del av något sånt här! Vi vill ju gärna tro gott om våra idrottare.

Genom att inte skicka in alla satsade pengar från kioskens kunder till Tipstjänst, kunde de tre Piteåkillarna satsa stora summor på uppgjorda matcher.
Genom att inte skicka in alla satsade pengar från kioskens kunder till Tipstjänst, kunde de tre Piteåkillarna satsa stora summor på uppgjorda matcher. Foto: Maria Fäldt /SVT

”Vad händer i omklädningsrummet?”

Svindleriet som Bosse Lundkvist och han två kumpaner konstruerar görs utifrån en liten kiosk i Piteå som drivs av Bosses pappa.

– De kommer på ett sätt att "låna" pengar från Tipstjänst som de kan satsa på matcher de vet är uppgjorda.

Tipstjänst är föregångaren till dagens Svenska spel.

– Det är ett vågspel de ger sig in i. Det går inte som de har tänkt sig, att fixa matcher är inte så enkelt. Det börjar gå ett rykte på stan om att det finns uppgjorda matcher. Detta får Thomas Malmquist på Expressen nys om och avslöjar hela grejen. En av spelskandalens direkta inverkningar var att Tipstjänst ändrades. Det drevs väldigt naivt. Numera måste du visa leg när du spelar, ditt spel är knutet till en person. Så var det inte på den här tiden.

Kan du se ett problem med att låta en persons utsaga helt styra en så komplicerad historia som den här?

– Ja, det kan jag. Men jag tycker inte att så är fallet, för det finns fler versioner av det här. Flera har skrivit och gett sin version av det. Det som är intressant i den här historien är att den berättas från insidan. Det mest intressanta är inte att ett lag lägger sig, utan varför. Vad händer egentligen i ett omklädningsrum där det sker? Hur blir stämningen i bussen? Serien berättar om människor och relationer. Mekanismer. Det är det centrala i serien.

Med en suck uttrycker Dennis Magnusson en förhoppning.

– Kanske att serien kan visa att det här förekommer, det fifflas även i dag, och att det görs av de här anledningarna.

"Spelskandalen" sänds i SVT med start den 12 september.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusCalle StjernlöfElitserien i bandyExpressenFotbollGaisIF BolticKändisarKungälvNöje/KulturPiteåSpelmissbrukStockholmSvenska spelSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.