Hoppa till huvudinnehållet

Transsexuell elev bandagerades mot sin vilja – nu anmäls skola

Publicerad:
En värmländsk kommun granskas nu efter att en elev på en skola inom kommunen upplever sig diskriminerad i samband med könsidentitet.
En värmländsk kommun granskas nu efter att en elev på en skola inom kommunen upplever sig diskriminerad i samband med könsidentitet. Foto: JESSICA GOW / TT

Pojken, som föddes som flicka, blev bandagerad mot sin vilja av skolsköterskan för att kunna vara med på gymnastiken.

Nu granskas den värmländska kommunen av diskrimineringsombudsmannen.

Eleven har enligt sin mamma haft det svårt på skolan och har upplevt kontakten med skolsköterskan som jobbig då hon vid flera tillfällen och vid en obligatorisk mätning ”agerat otroligt fel”. Detta har gjort att pojkens tillit till vuxna på skola försämrats, enligt mamman.

Men det är en helt annan händelse som föranleder mammans anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

Eleven ville inte delta på gymnastiklektionerna och ska då av skolsköterskan ha blivit bandagerad för att ”visa att han kan vara med om han gör så”.

Inte i skolan på två dagar

Eleven kunde först få bort bandaget när han kommit hem efter skolan och ska ha fått så ont av bandageringen att han inte kunde gå till skolan på två dagar, enligt anmälan.

Trots att eleven menat att bandageringen utgör en hälsorisk, har han inte fått något gehör.

Enligt anmälan uppger sonens mamma att en gymnastiklärare på skolan vägrar acceptera att eleven inte kan vara med på vissa lektioner och menar att det inte är hans problem att eleven är transsexuell. Detta har fått pojken att ”må otroligt dåligt” och blivit ”extremt ledsen”.

Kontaktförbud

Efter samtal med rektor har skolan beslutat att skolsköterskan inte får få ha kontakt med eleven mer.

Efter att ha mottagit anmälan granskar nu diskrimineringsombudsmannen den värmländska kommunen. Den berörda kommunen har fram till den 14 september på sig att svara i ärendet.

Artikeltaggar

DiskrimineringDOSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.