Hoppa till huvudinnehållet

Aktuell med musikalen The Bodyguard: "Berör mig på alla plan"

Publicerad:
Efter Sundstagymnasiet och Dansstudion studerade Emelia Hallstensson i Stockholm. Sedan fem år är hon musikalartist. Foto: Privat

Det är just kombinationen av skådespeleri, musik och dans som är grejen med musikaler för Emilia Hallstensson. Redan vid 27 års ålder har hon blivit något av en veteran och nu väntar "The Bodyguard" på Chinateatern i Stockholm.

Efter dansstudier på Sundstagymnasiet och idoga träningstimmar på bland annat Dansstudion lämnade Emilia Hallstenson Karlstad för Stockholm och en treårig musikalutbildning. Bland de uppsättningar hon haft roller i de senaste åren finns "Oliver" på Göteborgsoperan, "Nutcracker Reloaded" på Dansens hus i Stockholm och "Bosse & Julia" på Gröna Lund. Hon har även varit dansare i olika tv-sammanhang, bland annat Melodifestivalen, "Idol" och "Masked Singer".

Men nu är det musikalen "The Bodyguard" hon är aktuell med, uppsättningen bygger på Hollywoodfilmen med samma namn där Whitney Houston och Kevin Costner inleder en turbulent kärleksaffär.

– Det är mycket kärlek, men också mycket spänning, börjar Emilia Hallstensson när hon summerar "The Bodyguard".

– Allt bygger på filmen och det är häftigt att se hur de har översatt filmens handling till en teaterscen.

Huvudrollerna görs av Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis och det är första gången som musikalen spelas i Sverige.

– Filmen kom 1992 och jag är 27, så jag såg den först i efterhand. Jag hade sett den flera gånger redan innan jag ens hört talas om att det blivit musikal, fortsätter Emilia Hallstensson och ler.

– Jag gillar kärleksfilmer! Och Whitney Houston är väldigt bra i filmen.

Ett av uppdragen i ”The Bodyguard” för Emelie Hallstensson är att vara danskapten.
Ett av uppdragen i ”The Bodyguard” för Emelie Hallstensson är att vara danskapten. Foto: Mats Backer

"Får sjunga, dansa och skådespela"

I våras avslutade hon ett år med "Saturday Night Fever", också den uppsättningen på Chinateatern i Stockholm.

– Jag både sjunger, skådespelar och dansar. Mina uppdrag i "The Bodyguard" är bland annat att vara danskapten och koreografiassistent. Dessutom är jag inhoppare för både dansarna och tjejerna som körar.

Som danskapten ser hon till att koreografens vision bibehålls genom spelperioden.

– Koreografen är från Danmark och bor i Los Angeles så han reser från Sverige efter premiären. Då är det mitt jobb att se till så att vi håller fast vid hans tankar och idéer. Det kan också dyka upp ändringar som behöver göras under spelperioden.

När Emilia Hallstensson ombeds förklara varför hon fastnade för just musikal lyfter hon fram mångsidigheten.

– Det är en konstform som samlar andra konstformer – jag får sjunga, dansa och skådespela. Och jag är lika pepp på att själv uppleva och se musikal, som att själv vara med. Musikal berör mig på alla plan. Genom musikal kan man berätta en historia på många sätt.

I yngre år spelade hon piano och sjöng på Kulturskolan i Karlstad.

– Mamma och pappa med mig på musikaler och jag insåg att jag kunde kombinera allt jag tyckte så mycket om – dans, sång och skådespeleri – i en och samma grej. Jag började sätta upp shower hemma med en kompis.

Hon skrattar gott åt minnet.

– Så det har funnits med mig länge, när jag flyttade till Stockholm blev det mer på allvar, det blev ett yrke.

Vardagen som musikalartist är speciell.

– Jag får hålla på med det jag älskar. Jag får ha det som jobb! Det är underbart. Samtidigt är det en bransch där man hela tiden söker nya jobb, framförhållningen är inte så lång och framtiden hela tiden oviss. Ibland får man flytta, jag bodde i Göteborg under ett år då jag gjorde en roll där.

– Ibland kan ovissheten stressa mig, men nu har jag lärt mig att leva med det. Yrket blir en livsstil på ett sätt, mycket i vardagen kretsar kring det.

Emelia, till höger, i musikalen ”Oliver”.
Emelia, till höger, i musikalen ”Oliver”.

"Smälter samman"

Musikallivet kan tyckas enformigt – samma föreställning vecka ut och vecka in. Ibland har hon arbetat med samma föreställning i nästan ett år.

– Fast det blir aldrig samma samma. Det är en levande konst. Varje kväll är det en ny publik som ser uppsättningen för första gången.

Hon lyssnar på musikalmusik även utanför jobbet, bland de som snurrar i hennes hörlurar just nu finns "Så som i himmelen" och "Hamilton".

– Jag ska till London snart och se "Moulin Rouge" bland annat. Måste säga att jag faktiskt lyssnar på annan musik än musikaler också.

FAKTA: Emilia Hallstensson

Emilia Hallstensson, 27, kommer från från Karlstad. Bor numera i Stockholm.

Familj: Mamma och pappa och två syskon bor i Karlstad.

Favoritmusikal: "Det är omöjligt att bara välja en! Men om jag måste säger jag "Hamilton". Den har ett annorlunda och häftigt sätt att berätta sin historia."

Vad tycker du kännetecknar en bra musikal?

– Oj! Svår fråga. Det finns många genres inom musikal, precis som att det finns action och romantiska filmer. Men jag tycker att de mest lyckade är de som lyckas väva samman berättandet med musiken och dansen. När alla tre uttrycken smälter samman.

Nu är det dags för premiär, hur är känslan i kroppen?

– Vi hade ett första publikrep igår (läs tisdag) och det var starka reaktioner från publiken. Folk applåderade mitt i låtar och verkade bli tagna. Vi får hoppas på en succé.

The Bodyguard har premiär den 8 september och spelas på Chinateatern i Stockholm till och med januari. Men möjlig förlängning.

SVT-komedi spelas in i Sunne: ”Hoppas vi lyckas göra Värmland rättvisa”

Artikeltaggar

ChinateaternDanmarkDansDansstudionFilmGöteborgIdolKarlstadKulturskolanLondonLos AngelesMänskligtMasked singerMusikMusikalerNöje/KulturStockholmTeaterTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.