Hoppa till huvudinnehållet

Lekfull satir: ”Alla människor är tomtar, men det är inte alla som vet om det”

Publicerad:
Den Slängserudsbaserade Sverigekonstnären Johan Gaellman har skapat Sverigetomtarna, som är huvudpersoner på hans kommande utställning på Konstfrämjandet. De har också tagit sig ut i stadsmiljön i Karlstad.
Den Slängserudsbaserade Sverigekonstnären Johan Gaellman har skapat Sverigetomtarna, som är huvudpersoner på hans kommande utställning på Konstfrämjandet. De har också tagit sig ut i stadsmiljön i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Budskapen är många så här i valrörelsens slutspurt. Nu lägger sig också Sverigetomtarna i valrörelsen. Kanske har du sett plakaten i centrala Karlstad?

NWT har sökt upp mannen bakom verken och spåren ledde till ett loft (!) i Molkomstrakten.

– Mer förr än senare!

– Ful är det nya snygg!

– Tro på tomten!

Det har smugit sig in några annorlunda slogans bland de sedvanliga ”vård, omsorg, skola”- och ”alla ska med”-budskapen på valaffischerna i centrala Karlstad.

Det är Sverigetomtarna som gett sig in i leken.

De hymlar inte

– Jag tycker man kan se på dem att de inte sticker under stol med vilka de är. De skäms inte för sig och de hymlar inte, men de pratar motsägelsefullt ibland så att man kan tolka dem på olika sätt. Det är politiska tomtar, inget snack om det! säger konstnären Johan Gaellman.

Sverigetomtarnas partifärg går i gråskalan. ”Men de sticker ut rätt bra genom att de inte har färg, och att de inte ler. Eller några ler ju lite grann, men de har inte så insmickrande uttryck direkt!”
Sverigetomtarnas partifärg går i gråskalan. ”Men de sticker ut rätt bra genom att de inte har färg, och att de inte ler. Eller några ler ju lite grann, men de har inte så insmickrande uttryck direkt!” Foto: Lena Richardson

Direkt från loftet

Och han borde ju veta, för det är från hans loft tomtarna kommer. Bokstavligen alltså, för det är på loftet i ett falurött uthus hemma i Slängserud han har sin ateljé.

När NWT hälsar på har de fått flytta in i bostadshuset. Han har hela vardagsrumsgolvet fullt av ansikten när han förbereder sin kommande utställning på Konstfrämjandet, som har vernissage på fredag, den 9 september.

Johan Gaellman på väg från ateljén, där han skapar sina teckningar. ”Fast jag sitter ofta vid köksbordet också”.
Johan Gaellman på väg från ateljén, där han skapar sina teckningar. ”Fast jag sitter ofta vid köksbordet också”. Foto: Lena Richardson

52 tomtar ska följa med honom in till stan. De är gråsvarta, har luvor och mycket säregna uttryck och liknar gammaldags kärva gårdstomtar mer än moderna Coca cola-tomtar.

– De är lite skrämmande och otäcka, det tycker jag ju själv också, men ändå tycker jag om dem. Det är inte en spretig otäckhet, utan en mer samlad grotesk, säger han.

Alla Sverigetomtarna har namn, plockade från listan över Sveriges vanligaste efternamn, vilket också blir ordningen de står i på valsedeln. Här är nr 27 Lundberg.
Alla Sverigetomtarna har namn, plockade från listan över Sveriges vanligaste efternamn, vilket också blir ordningen de står i på valsedeln. Här är nr 27 Lundberg. Foto: Lena Richardson

Och:

– Ful är ju det nya snygg! säger han med ett lån från en tomteaffisch.

Egna valsedlar

Sverigetomtarna dyker upp lagom till valrörelsens slutspurt med egna affischer, slogans, reklamknappar och till och med valsedlar.

Du tycker inte det är tillräckligt många tomtar i politiken alltså?

– Inte riktiga tomtar! säger han och skrattar.

Och vad är Sverigetomtarna för parti?

– Sverigetomtarna är ett parti som laddar för att helt enkelt få styra över det de egentligen borde ha styrt i urminnes tider. De har funnits sen före vikingarna.

Konstverken har fått en hel värld runt sig. Sverigetomtarnas budskap är inte bara mer gröt till alla, utan betydligt fler och mer mångtydiga.
Konstverken har fått en hel värld runt sig. Sverigetomtarnas budskap är inte bara mer gröt till alla, utan betydligt fler och mer mångtydiga. Foto: Lena Richardson

Vad vill de?

– Det är två budskap. Ett budskap till dem som förstår humorn och ett till dem som inte gör det, säger Johan Gaellman.

Tydlighet är tråkigt

Närmare än så har han inte riktigt lust att förklara tomteverken:

– Ska jag förklara något exakt hur jag har tänkt, tar det nog lite musten ur det. För konstverkens skull är det nog bättre att inte vara för tydlig. Det blir för tråkigt, säger han.

Jag kan sitta i ett rum och skratta gott så att tårarna rinner ibland för att jag tycker att jag är SÅ rolig. Fast andra måste ju inte tycka det.
Johan Gaellman arbetar med humor
Tomtar på loftet är inte så dumt. ”Det behöver man ju ha. Det är ju roligare!” hävdar Johan Gaellman i sin loftateljé.
Tomtar på loftet är inte så dumt. ”Det behöver man ju ha. Det är ju roligare!” hävdar Johan Gaellman i sin loftateljé. Foto: Lena Richardson

De som ser hans tomtekonstverk får tänka och känna efter själva, men generellt ser den satiriske konstnären humor som ett effektivt medel.

– Jag vill inte tråka ut folk, så jag försöker i alla fall att göra något som känns intressant, annorlunda eller kul. Jag gillar ju att skämta. Jag skämtar mycket med mig själv. Jag kan sitta i ett rum och skratta gott så att tårarna rinner ibland för att jag tycker att jag är SÅ rolig. Fast andra måste ju inte tycka det.

Konstnär och valarbetare. Johan Gaellman har fler affischer på lut i bakluckan. Ett plakat har redan blivit stulet vilket han tolkar som beröm.
Konstnär och valarbetare. Johan Gaellman har fler affischer på lut i bakluckan. Ett plakat har redan blivit stulet vilket han tolkar som beröm. Foto: Lena Richardson

Han funderar lite till:

– Det kan ses som löje-görande av saker och ting, men samtidigt blir det en (karneval-)kontrast som lyfter fram värden och förhållanden som kan tas för givna. På ett sätt ett bekräftande av tingens ordning, eller ett förhållningssätt som gör mindre ont. Genom att leka med sånt som är jobbigt är man medverkande och inte slav. En flykt över gökboet!

Johan Gaellman har gjort valsedlar till Sverigetomtarna som också blir listan till utställningen på Konstfrämjandet.
Johan Gaellman har gjort valsedlar till Sverigetomtarna som också blir listan till utställningen på Konstfrämjandet. Foto: Lena Richardson

Men om inte alla fattar humorn nu då, utan röstar på Sverigetomtarna?

– Jag har ju röstsedlar i och för sig, men jag har inte lämnat ut några.

Vad skulle hända om Sverigetomtarna kom in i kommunfullmäktige?

– Då skulle det bli ordning och reda förstås. Med lite tur blir det julafton varje dag!

”Får man en idé är det som ett nyckelhål, ett litet kikhål in i en liten värld”, säger konstnären Johan Gaellman.
”Får man en idé är det som ett nyckelhål, ett litet kikhål in i en liten värld”, säger konstnären Johan Gaellman. Foto: Lena Richardson

Johan Gaellman hyllar det roliga och kanske just därför når han också det allvarliga.

– När jag skapar leker jag och för att det ska vara spännande får jag försöka tänka tankar jag inte tänkt förut och pröva idéer. Får man en idé är det som ett nyckelhål, ett litet kikhål in i en liten värld.

Ett helt rum fyllt med Sverigetomtar – och snart flyttar de till ett gallerirum på Herrhagen. Den 9 september öppnar Johan Gaellmans utställning där.
Ett helt rum fyllt med Sverigetomtar – och snart flyttar de till ett gallerirum på Herrhagen. Den 9 september öppnar Johan Gaellmans utställning där. Foto: Lena Richardson

Inspirationen hämtar han i allt han ser och upplever.

– Jag läser mycket böcker och sen gillar jag att leka med tankar i huvudet och vrida och vränga.

Ingen av tomtebilderna har, är väl säkrast att påpeka, verklig förebild i form av specifika personer.

Johan Gaellman tecknar sina tomtar med stiftpennor med mjuk blyerts i. ”Jag gillar nog att hålla på länge med saker och med stiftpennan blir det detaljer.”
Johan Gaellman tecknar sina tomtar med stiftpennor med mjuk blyerts i. ”Jag gillar nog att hålla på länge med saker och med stiftpennan blir det detaljer.” Foto: Lena Richardson

– Inte med flit i alla fall! säger han och tillägger:

– Alla människor är ju tomtar, men det är inte alla som vet om det.

Till sist: det finns ju ett liv efter valet. Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag önskar mig ett nytt fönster emot omvärlden med framtidsutsikt. Och jag vill inte ha det inslaget.

Inte bara tomtar utan också lucior är med i Sverigetomtarna.
Inte bara tomtar utan också lucior är med i Sverigetomtarna. Foto: Lena Richardson
Johan Gaellman har tidigare målat tomtar med inspiration från Jenny Nyströms bildvärld. "Hennes tomtar är ganska elaka och groteska. Det hade jag inte tänkt på tidigare. Jag behövde inte skruva så mycket mer, för att göra dem lite bistrare. Det är ju intressant, istället för den plastiga glada reklamskyltstomten, det är något jag kanske reagerar mot eftersom det är så vanligt. Hade mina tomtar varit vanliga hade jag nog reagerat mot det också.”
Johan Gaellman har tidigare målat tomtar med inspiration från Jenny Nyströms bildvärld. "Hennes tomtar är ganska elaka och groteska. Det hade jag inte tänkt på tidigare. Jag behövde inte skruva så mycket mer, för att göra dem lite bistrare. Det är ju intressant, istället för den plastiga glada reklamskyltstomten, det är något jag kanske reagerar mot eftersom det är så vanligt. Hade mina tomtar varit vanliga hade jag nog reagerat mot det också.” Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

HumorKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstnärMänskligtMolkomNöje/KulturPolitikPolitikerSatirUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.