Hoppa till huvudinnehållet

Sverige kan bättre utan Socialdemokraterna

Publicerad:
Skamlös affischering.
Skamlös affischering. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Att Socialdemokraterna är skamlösa kappvändare borde inte förvåna någon. Trots åtta år i regeringsställning så går de till val som om de vore ett oppositionsparti. För om "vårt Sverige kan bättre" så kan man fråga sig varför då om partiet redan har styrt under två mandatperioder.

Fast de har väl vanan inne. De brukar ju öva detta med att vara opposition mot sig själva en gång varje år i samband med första maj-demonstrationerna. Och när det gäller att behålla makten – som är partiets själva existensberättigande – så är det tillåtet att vara så fräck som man bara kan. Problemet är att det faktiskt allt som oftast fungerar. Socialdemokraterna spelar helt enkelt i en annan liga och kommer undan med saker som andra antingen skulle skämmas eller helt skoningslöst hudflängas för.

För med vilken trovärdighet kan Socialdemokraterna nu hävda att de har en politik för att ta oss ur energikris som riskerar att ruinera företag och hushåll? De var med om att lägga ner en mängd kärnreaktorer. Det yttersta ansvaret kan de inte komma undan även om de satt i koalition med Miljöpartiet. Ändå vill de nu framstå som kärnkraftsvänliga och fick till och med SVT:s valkompass att ändras. Plötsligt var det ett "ganska bra" förslag att bygga ut kärnkraften när det nyss var "ganska dåligt".

Hur trovärdiga är S egentligen? För att kunna fortsätta regera måste de hämta stöd från de tre kärnkraftsfientliga partierna Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet. För väljare där energipolitiken är en ödesfråga (och det borde den vara) är det säkraste kortet att inte rösta på något av de rödgröna partierna, inklusive Socialdemokraterna.

Eller ta frågan om lag och ordning. Eskalerande gängkriminalitet och snart sagt dagliga skjutningar har präglat de gångna åtta åren. Skall vi verkligen tro på Socialdemokraterna som ett parti som vill ha tuffare tag, hårdare straff och fler poliser när de inte visat några tendenser till att ta alla dessa problem på allvar under den tid de suttit vid regeringsmakten? Självklart inte.

Och att försvaret ens fått en upprustning beror helt och hållet på att S drivits på av de borgerliga partierna, som också under lång tid berett marken för ett Nato-medlemskap. Ett medlemskap som för bara några månader sedan var helt otänkbart. Men så kom Rysslands angrepp på Ukraina. Även efter det så satt det långt inne och hade inte Moderaterna hotat med att göra det till en valfråga – och att Finland drev på – så hade det nog inte blivit något med det heller.

Likväl hotas fortfarande Nato-medlemskapet av att statsminister Magdalena Andersson (S) måste söka stöd, och kanske regera med både MP och V, där de senare hade det dåliga omdömet att vifta med flaggor från terrororganisationen PKK i Almedalen. Ett rött skynke för Nato-medlemmen Turkiet som måste godta vårt medlemskap.

Socialdemokraterna har satt i system att inte ta ansvar för sin egen politik. Allt dåligt som sker verkar mer bero på saker som slumpmässigt dimper ner från himmelen än på vad man själva gjort. Men de allra flesta kriser Sverige nu genomlider är hemmasnickrade – konsekvenser av en politik man fört med ovett och vilja. Och för detta vill man ha förnyat förtroende! Fyra år till där man reagerar snarare än agerar.

Sverige kan onekligen bättre – men då utan Socialdemokraterna vid makten. Se till att rösta bort dem på söndag.

Artikeltaggar

BrottCenterpartietElElkrisenFinlandFörsvaretGängkriminalitetKärnkraftLedareMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaNatoPolisenRegeringenRysslandSäkerhetspolitikSkottlossningSocialdemokraternaStraffSverigeSVTTurkietUkrainaUkrainakrigetVal 2022Vänsterpartiet