Stor konferens på universitetet – banarbete gör tågresor obokbara för deltagare

Publicerad:
Ett stort banarbete pågår av Värmlandsbanan, vilket påverkar många olika avgångar till och från Karlstad. Foto: Christer Wik

En stor konferens är planerad sedan länge att hållas på Karlstads universitet i oktober. Men banarbetet på Värmlandsbanan gör att många har svårt att få tag på tågbiljetter till Karlstad – och hoppar av då de inte kan planera sin resa.

– Det är inte acceptabelt att det inte finns några biljetter att köpa sju veckor innan avgångar. Då är det någonting som har gått fel, säger Johanna Sjöstedt, projektkoordinator för g22.

Ett stort banarbete ska genomföras i Värmland. Detta då Värmlandsbanan har många mil av slitna järnvägsspår. NWT har tidigare rapporterat om hur flera sträckor påverkas med allt från inställda avgångar till diverse ersättningsbussar och hur det kan ställa till det för bland annat pendlare. Men även näringslivet påverkas.

På Karlstads universitet är det sedan länge planerat för den nationella konferensen i genusforskning g22 som ska hållas 26–28 oktober. Det är den femte i ordningen och den första som ska hållas i Karlstad, där personer från olika delar av världen väntas delta.

Om de kan ta sig hit.

– Det är den största arenan för genusforskning i Sverige. Vi hade väntat oss ungefär 400 deltagare. Framförallt från Sverige, men även från Norden och forskare från övriga Europa och världen. Vi har bjudit in huvudtalare som kommer från USA och från Österrike, säger Johanna Sjöstedt, projektkoordinator för g22.

Konferensen kommer att hållas på Karlstads universitet i slutet av oktober.
Konferensen kommer att hållas på Karlstads universitet i slutet av oktober. Foto: Tommy Andersson

Konferensen har tidigare bara hållits på större universitet och när det nu var dags för Karlstad ville man passa på att visa upp både universitet samt Karlstad som tillgänglig stad. Så blev det inte.

– När man planerar en sån här konferens gör man det flera år i förväg och en helt avgörande aspekt är att deltagarna ska kunna ta sig hit. Det som har varit oturligt för oss nu är att det är banarbete både mellan Karlstad-Göteborg och mellan Karlstad-Stockholm.

Inget gehör

En stor del av deltagarna förväntas ta sig till Karlstad just via Göteborg och Stockholm, vilket nu har ställt till det rejält för konferensen.

– I dagsläget när det är sju veckor kvar så kan man alltså inte boka några biljetter mellan Göteborg och Karlstad och det är stora begränsningar mellan Stockholm och Karlstad. Vi har personer som hoppar av för att de inte kan hitta några tågbiljetter. Situationen är väldigt problematisk för oss.

Johanna Sjöstedt är projektkoordinator för den nationella genuskonferensen g22.
Johanna Sjöstedt är projektkoordinator för den nationella genuskonferensen g22. Foto: Åsa Bongnell-Höjer

Johanna har varit i kontakt med både Trafikverket och SJ utan att få ordentligt gehör på sitt problem, där hon mest fått besked om att det har blivit försening i deras planering.

Anmälningsdatumet för konferensen är öppet till och med den 15 september. Hittills är det ungefär 25 procent färre som har anmält sig mot beräknat. Utöver de som hoppat av misstänker de att det finns de som inte registrerat sig alls på grund av tågproblemen.

– Det är klart att järnvägen behöver underhållas, det är inte det det är frågan om. Däremot är det viktigt att det finns en planering som gör det genomförbart även för andra verksamheter som behöver planera. Det är inte acceptabelt att det inte finns några biljetter att köpa sju veckor innan avgångar. Då är det någonting som har gått fel.

NWT har sökt Trafikverket.

Artikeltaggar

GenusvetenskapKarlstadKarlstads universitetNäringslivSamhälleTågtrafikTrafikverketTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare