En kvinna i Filipstad blev under måndagen biten av en skabbräv när hon försökte skydda sina höns.
Nu vädjar kommunjägaren Pierre Göransson till allmänheten:
– Ser man en skabbräv, kontakta kommunens växel så fort man kan och fråga efter personen som har hand om skyddsjaktsärenden. Den kan ta beslut att skicka ut oss kommunjägare och avsluta lidandet för djuret, säger han.
Under början av året var det förhållandevis få rävar i trakten i och kring Filipstad som var drabbade av skabb.
– Det var något fall förra året och några fall året innan det, men sedan våren har vi kunnat se en rejäl ökning. Vi får in betydligt fler rapporter nu om observationer om man jämför med förra året, säger Pierre Göransson som är kommunjägare i Filipstad.
De senaste veckorna har utvecklingen varit påtaglig. En kvinna i Filipstad blev biten under måndagen när hon på sin gård försökte skydda sina höns från ett rävangrepp.
– Den ska inte ha varit ett dugg skygg för människor. Den skulle ta hennes höns, så när hon skulle skydda dem valde räven att bita henne, säger Pierre Göransson.
Vet du hur det har gått för kvinnan som blev biten?
– Hon ska ha fått uppsöka sjukhus, men jag tror att det har gått bra.
Under tisdagsmorgonen fick han avliva en skabbräv.
– Jag sköt en skabbräv idag som hade tagit sig in i ett stall, säger han.
Naturlig reglering
Att skabb sprider sig hos rävar i perioder är vanligt.
– Det kan bli så när det blir många rävar på en mindre yta. Till slut sprider sig sjukdomar och det blir en naturlig form av reglering, i det här fallet en mycket grym sådan, säger Pierre Göransson.
Skabb, som är en hudparasit, sprider sig förhållandevis lätt från räv till räv.
– Ja, skabben kan sprida sig ganska lätt. Säg att en skabbräv går in i ett gryt och lägger sig – kommer det senare in en frisk räv i samma gryt är det stor risk att den också blir smittad när den stryker sin päls där det har varit skabb, berättar han.
Dagens fällda räv är den tredje avlivande räven på kort tid i Filipstadsområdet.
– Vi har fått skjuta tre skabbrävar under de senaste veckorna. Sen vet vi att det finns en eller två skabbrävar till i Filipstad som vi aktivt letar efter, säger han.
Var har ni skjutit rävarna, Filipstadsområdet är ju ganska stort?
– Vi har skjutit en på Åsenområdet, samt två skabbrävar på industriområdet i trakten kring bilprovningen.
Och rävarna som ni letar efter, var tror ni att de finns?
– Det ska finnas en eller två som rör sig i trakten av Åsenområdet.
Ring växeln
Pierre Göransson vädjar nu till allmänheten om att ta kontakt med kommunen så fort som en skabbräv observeras.
– Ringer man till växeln får man be om att bli kopplad till personen som har hand om skyddsjaktsärenden. Den kan ta beslut om att skicka ut oss, säger han.
En skabbräv behöver avlivas så fort som möjligt för att slippa fortsatt lidande.
– Vi behöver skjuta rävarna så att de slipper att plågas. Skabben gör att de till slut kliar sönder sig och blir som en enda stor sårskorpa. De får ingen päls kvar och då fryser de ihjäl eller svälter ihjäl på vintern. Så vi vill inte ha några skabbrävar, de får lida oerhört mycket, säger Pierre Göransson.
Och tillägger:
– Det vore bra om folk kunde hålla extra koll och speciellt om man har husdjur, för det är lätt hänt att husdjuren också blir drabbade.
Om man skulle se en skabbräv och får svårt att kontakta kommunen går det att vända sig till polisen.
– Om det av någon anledning inte går att nå kommunen, till exempel under en helg, går det att ringa 114 14. De vet vilka vi är och de kan skicka ut oss om det skulle röra sig om ett akut ärende, säger Pierre Göransson.