SiV-toppen ger sin version av hyllstölden: Helt utan uppsåt

Publicerad:
Hèléne Agdén, Sjukvårdspartiet. Foto: Nathalie Forsström

Etablerade SiV-politikern Hèléne Agdén har blivit förelagd att böta 28 000 kronor efter att ha stulit en hylla på Ikea.

Nu kommenterar hon händelsen i ett pressmeddelande efter NWT:s avslöjande.

– Jag är helt bestört. Allt är ett enda stort missförstånd, säger Hèléne Agdén.

NWT avslöjade på tisdagen att en åklagare utfärdat ett strafföreläggande mot Sjukvårdspartiet i Värmlands lokala toppkandidat i Säffle Hèléne Agdén där hon ska betala böter på sammanlagt 28 000 kronor för en ringa stöld.

Anledningen är att hon inte betalat för en Ikea-hylla värd 699 kronor efter att hon besökt möbelvaruhuset i Karlstad 22 juni i år.

”Du har olovligen tagit en hylla i serien Kallax till ett värde av 699 kronor som tillhörde Ikea. Det hände 22 juni 2022 på Bergviksvägen, Karlstad. Tillgreppet innebar skada. Du begick gärningen med uppsåt att stjäla”, står det i strafföreläggandet.

När NWT sökte Hèléne Agdén under tisdagen för en kommentar till händelsen var hon mycket förtegen om vad som skett och sa enbart att det var ”ett missförstånd”. På frågan om hur det var ett missförstånd valde hon att inte svara.

Utan uppsåt

Vid lunchtid på onsdagen valde dock Sjukvårdspartiet i Värmland att gå ut med ett pressmeddelande där Hèléne Agdén ger ett längre uttalande om strafföreläggandet:

– Jag är helt bestört. Allt är ett enda stort missförstånd. Jag har scannat in 15 av 16 varor på Ikea och det paket som inte scannades in var en hylla till ett värde av 699 kronor. Det har inte varit en medveten handling och framför allt helt utan uppsåt. Jag har helt enkelt missat den sista varan, vilket jag ber om ursäkt för, säger Helene och fortsätter; så fort jag blev uppmärksammad på mitt misstag tog jag kontakt med IKEA och varan är sedan länge betald.

Marianne Utterdahl, ordförande för Sjukvårdspartiet lämnar följande kommentar:

– Enligt svensk rättspraxis är alla oskyldiga till dess att dom fallit. Detta är ett pågående ärende, och Hèléne bestrider uppsåt. Vi i SiVs styrelse uppfattar Hèlénes uppgifter om missförstånd i ärendet som högst trovärdiga. Därför är hon ännu vårt första namn på SiV i Säffles valsedel, säger Marianne Utterdahl i pressmeddelandet.

NWT söker Ikea för en kommentar.

NWT avslöjar: (SiV)-toppen Hèléne Agdén riskerar dryga böter – för stöld på Ikea

Artikeltaggar

Brott & blåljusHèléne AgdénIkeaKarlstadRinga stöldSäffleVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare