Hoppa till huvudinnehållet

Över 500 omhändertagna elsparkcyklar i Malmö – inga i Karlstad

Publicerad:
Elsparkcyklar måste sedan den 1 september parkeras vid cykelställ eller andra markerade ytor.
Elsparkcyklar måste sedan den 1 september parkeras vid cykelställ eller andra markerade ytor. Foto: Tommy Andersson

I Malmö har det på en vecka samlats in över 500 elsparkcyklar sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 september. I Karlstad har inga fordon varken samlats in eller flyttats på.

– De större städerna är det som har lite mer problem med det här, säger Eric Carlman, trafikingenjör på Karlstads kommun.

Den nya lagen för elsparkcyklar började gälla den 1 september. Elsparkcyklarna får inte längre framföras på gångbanor och måste parkeras vid anvisade platser som cykelställ.

Malmö stad har under de fem första dagarna samlat in 513 elsparkcyklar som parkerats felaktigt och företagen måste betala en avgift på 500 kronor per fordon för att få tillbaka dem, vilket Expressen rapporterat om.

Dålig kunskap om nya regler för elsparkcyklarPolisen om nya elsparkcykelförbudet: ”Syftet är inte att knäppa folk på näsan”

– Man har rätt att göra på det sättet, men det är de större städerna som har lite mer problem med det här, säger Eric Carlman, trafikingenjör på Karlstads kommun.

– Vi har inte beslagtagit några elsparkcyklar än. Däremot har vi informerat att parkeringsvakter har rätt att göra kortflyttar av dem.

Kortflytt innebär att parkeringsvakterna flyttar elsparkcykeln från ett felaktigt ställe till ett tillåtet ställe att parkera på. Då tas det även ut en avgift på 250 kronor som skickas till bolaget.

– Trafikservice har inte gjort några sådana flyttar än. De tycker generellt att det inte är många som stått felparkerade, säger Eric Carlman.

Är ett system som i Malmö något att vänta här?

– Det är inget vi har gjort än. Nu jobbar vi med att få ut ytor och cykelställ där man kan parkera på ett korrekt sätt.

Artikeltaggar

ElfordonKarlstadKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.