Korta vårdköerna - boka in operationer på helgen

Insändare
PUBLICERAD:
”Har ett flertal bekanta som utnyttjat rätten att resa till en annan region för en specialiserad operation”, skriver insändarskribenten. Personerna på bilden har inget med insändaren att göra.
Foto: Lisa Olaison
Att ta upp vårdköer i valrörelsen blir löjligt efter två år med covid-19. Skulle vara intressant att gå på djupet med köerna. Vilka regioner har längsta köerna, inom vilka mottagningar/avdelningar i regionerna är det kö, varför det är olika långa köer mellan de olika regionerna och varför det är olika långa köer mellan de olika mottagningarna/avdelningarna i de olika regionerna?

Om man läser angående vårdgarantin så har man efter första kontakten med primärvården 183 dagar till operation eller annan åtgärd inom specialiserad vård. Det finns specialiserade sjukhus eller motsvarande specialistvårdsställen inom olika områden och man får kanske räkna med att resa till en sådan inrättning för att komma inom vårdgarantin. Har ett flertal bekanta som utnyttjat rätten att resa till en annan region för en specialiserad operation, en av dem har varit på tre sjukhus/vårdinrättningar. Fick själv en operation inom tiden på Centralsjukhuset i Karlstad och frågade då läkaren angående köer och om de hade funderingar på hur man kunde korta köerna och han sa att exempelvis operation på lördagar var en sak de framfört. Skrivit till berörda ansvariga politiker men som väntat inget svar från någon. En orsak är troligen när de olika konstellationerna skapas mellan partierna. Hur skulle det bli bättre med en statligt styrd sjukvård, det vore intressant att få veta. Hoppas på svar.

Gunnar Nilsson

.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.