Intervju Jimmie Åkesson: En viss desperation hos andra partier

Signerat | Val 2022
PUBLICERAD:
Moderaterna är ett parti som tagit nödvändiga steg i vår riktning. Vi har nu haft ett mer organiserat utbyte under två år. Vi har byggt ett förtroende som i varje fall jag uppfattar som ömsesidigt, säger Jimmie Åkesson.
Foto: Pelle T Nilsson/SPA
Ibland kan jag också uppleva en viss desperation hos de andra partierna. De vill ta vår position och tar i så de spricker, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna. I opinionsmätningarna ser partiet ut att kunna göra sitt bästa valresultat någonsin. Andra partier har närmat sig SD sakpolitiskt och partiet ingår i ett tänkt regeringsunderlag om oppositionen vinner valet.

I valrörelsen 2022 är det flera partier som försöker nå ut till landsbygdsväljare. Vad har Sverigedemokraterna för relation till landsbygden?

– Vårt parti kommer från landsbygden. Visserligen var det i Stockholm som partiet grundades en gång men det är på landsbygden vi har haft vårt stöd och det är därifrån många av våra företrädare kommer. Jag skulle också vilja hävda att det kanske är landsbygden som skulle tjäna mest på vår politik.

Anser Sverigedemokraterna att det finns en konflikt mellan stad och land i Sverige?

– Det är väl ganska uppenbart att det finns en sådan konflikt. Det ser man bland annat på väljarbeteende. Till exempel har vårt parti mycket större andel av rösterna om man räknar bort de tre storstäderna. Människor på landet upplever andra problem än de som bor i storstäderna.

– Sedan tycker inte jag att det borde behöva vara så. Det borde finnas en symbios. Kommersen och de internationella kontakterna finns i städerna. Men det är på landsbygden som våra naturtillgångar som till exempel skogen och jordbruket finns, och där finns också många av de små företagen och industrierna. Både stad och land behövs.

Sverigedemokraterna började som ett ganska regionalt parti med starkast stöd i Skåne och Blekinge. Vad betyder Skåneland för er i dag och kan ni bli ett parti som finns i hela landet?

– Vi började i Skåne och Blekinge och det är där det finns kommuner vi styr. Men det kommer nog förändras efter valet när vi kommer in i fler samarbeten i andra kommuner. Och i dag har vi politiker med erfarenhet i alla delar av Sverige. Man kanske kan säga att resten av landet håller på att komma i fatt.

Ulf Kristersson får ofta frågor om hur han ser på Sverigedemokraterna, på er utveckling och på hur han ser på samarbete med er. Men hur ser ni på Moderaterna?

– Moderaterna är ett parti som tagit nödvändiga steg i vår riktning. Vi har nu haft ett mer organiserat utbyte under två år. Vi har byggt ett förtroende som i varje fall jag uppfattar som ömsesidigt. Ett problem för oss är förstås att när Moderaterna närmat sig oss har vår tillväxt avstannat. Fast å andra sidan finns det nu chanser att samarbeta för att få igenom vår politik.

Ett borgerligt regeringsunderlag skulle sannolikt även bygga på Liberalerna. Du har sagt att Liberalerna är ett problem. Hur då?

– Liberalerna har också tagit steg i rätt riktning men problemet med Liberalerna är att det är ett väldigt splittrat parti. De har kandidater högt upp på riksdagslistorna som inte alls vill se något samarbete med oss. Ingen vet faktiskt ens om Johan Pehrson verkligen väljs till partiledare i höst när de har sitt landsmöte. Just nu håller de ihop för att komma över fyra procent men inbördeskriget ligger kvar latent och det är det stora orosmomentet med Liberalerna.

Det är ju många partier som i årets valrörelse gjort utspel om migration och brottslighet och de brukar då kritiseras för att låta som Sverigedemokrater. Hur ser du på att många plötsligt vill låta som er?

– Vad jag brukar tänka är: Om de nu verkligen menar det där varför har de inte gjort någonting tidigare? Eller är det så att de bara försöker fånga upp rörelser i opinionen utan att egentligen mena vad de säger? Ibland kan jag också uppleva en viss desperation hos de andra partierna. De vill ta vår position och tar i så de spricker. Till exempel har jag fortfarande inte förstått vad Moderaterna menar med sitt utspel om att ADHD-testa alla barn i vissa orter. Det kanske är en bra idé men jag undrar om utspelet var så genomtänkt.

Mycket av de problem med utanförskap och kriminalitet som ni pekade på när ni först kom in i riksdagen har nu vuxit sig mycket större. Tror du att det fortfarande går att komma till rätta till exempel med gängkriminaliteten?

– Jag hade inte hållit på med det här om jag inte trott på att det går att göra samhället bättre. Om vi tar en fråga som den organiserade brottsligheten finns det ju exempel från betydligt mer splittrade länder än Sverige som faktiskt har kunna komma till rätta med den. Däremot får man nog förstå att Sverige kommer vara ett väldigt splittrat land under lång tid framöver. (SNB)

Mathias Bred

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.