Hoppa till huvudinnehållet

KS-förslag: Torsby säger nej till vindkraft i Ripfjället

Publicerad:
Den politiska majoriteten i Torsby säger nej till vindkraft nära Dalagränsen.
Den politiska majoriteten i Torsby säger nej till vindkraft nära Dalagränsen. Foto: Marina Johansson

Kommunstyrelsen i Torsby säger nej till vindkraft i Ripfjället. Av 29 verk planeras tre att placeras inom Torsbys kommungräns.

- På grund av tidigare missnöje ser vi ingen möjlighet, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Kommunstyrelsen hade under måndagen att ta ställning till en inkommen ansökan från Wpd onshore Ripfjället AB som har ansökt om att uppföra och driva en vindkraftspark med maximalt 29 vindkraftverk med en maximal totalhöjd om 250 meter.

Av dessa 29 kommer enligt ansökan tre av verken troligtvis att placeras i Torsby kommun, resterande i Malung-Sälens kommun.

Området innefattar Rösberget i Torsby kommun, vid länsgränsen mot Dalarna drygt en mil nordost om Likenäs.

– Det fanns bara ett yrkande och det är att vi rekommenderar kommunfullmäktige att avstyrka. Det ligger mitt i ett Naturaområde och det finns några turistanläggningar i närheten. Det är dessutom ett ganska stort motstånd mot vindkraft, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fem ledamöter avstod från att rösta.

Artikeltaggar

KommunstyrelsenLikenäsPeter JonssonPolitikTorsbyVindkraftWPD

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.