Hoppa till huvudinnehållet

Björneborg Steel firar 365 år – bjöd anställda på stor fest

Publicerad:
Det framgick tydligt vilka det var som hade fest på Stadshotellet.
Det framgick tydligt vilka det var som hade fest på Stadshotellet. Foto: Björneborg Steel

I fredags kväll var det stor fest på Stadshotellet i Kristinehamn. Det anrika företaget Björneborgs Steel firade 365 år.

– I juridisk mening är vi ett ungt bolag från 2019. Men vår historia är betydligt längre, säger vd Håkan Dedorsson.

Den 12 november 1656 fick Olof Person häradsbrev att starta smedja i Björneborg. Företagets födelsedag skulle alltså ha firats redan i höstas, men då var coronaläget ett annat så festen sköts upp.

– Bättre sent än aldrig, säger vd och passar på att hylla företagets personal.

Han understryker också vilken stor betydelse som Björneborgs bruk haft under årens lopp i Björneborg, Kristinehamn och i den svenska stålindustrins historia.

Stål producerades både i Björneborg och längre upp i Bergslagen där det sedan transporterades ner genom Bjurbäckens slussar till Kristinehamn för utskeppning. Det var även på Fastingsmarknaden i Kristinehamn som världsmarknadspriset för stål sattes.

”Vi ser framtiden an med mottot att många små steg blir till slut en stor förändring” säger vd Håkan Dedorsson.
”Vi ser framtiden an med mottot att många små steg blir till slut en stor förändring” säger vd Håkan Dedorsson. Foto: John Persson

Företaget har också genomgått många kriser, anpassar sig till marknaden på olika sätt och haft olika ägare.

– Vi har en stolthet över historien men vi måste också sätta riktning mot framtiden, säger Håkan Dedorsson som menar att det viktigaste är att fortsätta utveckla säkerhetsarbetet så att alla medarbetare kommer hem i samma skick som de lämnade hemmet.

Vi ligger i framkant när vi som världens första friformssmedja lanserar fossilfri och klimatneutral produktion från 2026 med första testkampanjen redan om en månad
Håkan Dedorsson

Han lyfter även fram att företaget levererar världsledande produkter till världsledande kunder som ABB, Kongsberg, Valmet och Voith för att nämna några

– Vi ligger i framkant när vi som världens första friformssmedja lanserar fossilfri och klimatneutral produktion från 2026 med första testkampanjen redan om en månad.

Investeringen i egen långhålsborrning gör också att företaget är helt självförsörjande i sin produktion från återvunnet skrot till färdig produkt.

– Det ger oss en unik position på marknaden.

För att säkra personalförsörjningen framåt har man valt att ta in fler praktikanter och sommarjobbare än tidigare och arbetar mer med skolorna både i Kristinehamn och Filipstad.

– Att attrahera morgondagens medarbetare kommer att vara helt avgörande för framtiden, säger Håkan Dedorsson och fortsätter:

Bakom allt finns en tydlig plan som företaget ligger väl med på och på så sätt har man styrelsens och ägarnas förtroende.

Björn Ling och Johan Östling stod för underhållningen.
Björn Ling och Johan Östling stod för underhållningen. Foto: Björneborg Steel

När det gäller den stora jubileumsfesten så hade Björneborgs Steel abonnerat Stadshotellet för kvällen, rullat ut röda mattan och belyst fasaden för att visa vilka som var på plats. Ungefär 200 personer bjöds på festbuffé i Kristinasalen och sedan underhållning av Björn Ling och Johan Östling.

– Vi hade en fantastisk kväll, säger Håkan Dedorsson som trots oroligheter i världen och energikris ser positivt på framtiden och avslutar:

– Vi ser framtiden an med mottot att många små steg blir till slut en stor förändring.

Artikeltaggar

BjörneborgBjörneborg SteelNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.