Hoppa till huvudinnehållet

Vårdkrisen: Så vill Värmlandspolitikerna lösa viktigaste valfrågan

Publicerad:
Politikerna svarar på hur de vill rekrytera och bemanna vården med sjuksköterskor och läkare. Foto: HP Skoglund

Högre löner, kortare arbetstid, fler utbildningsplatser och mindre byråkrati.

Det är några av lösningarna som kandidaterna i regionvalet vill se för att lösa personalbristen i sjukvården.

Men fackförbunden ger dem bakläxa.

– Många av regionpolitikerna har inte koll på att det redan utbildas många läkare. Det är inte det som är problemet, säger Marina Tuutma, specialistläkare på Ruds vårdcentral och ordförande i Distriktsläkarförening.

Sjukvården är värmlänningarnas absolut viktigaste valfråga, enligt en opinionsundersökning av NWT/Novus.

Frågan är vilket parti som skulle kunna vända trenden av flyende vårdpersonal och dålig bemanning på länets sjukhus och vårdcentraler.

Bristen på sjuksköterskor på länets tre sjukhus var under sommaren den värsta “i modern tid”, enligt regionens egna anställda. På vårdcentralerna är det sedan länge brist på läkare som är specialister i allmänmedicin.

För Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet Värmland, är svaret i nuläget enkelt – konkurrenskraftiga löner. På så sätt kan Region Värmland bli en attraktiv arbetsgivare, menar hon.

– Det är den enda möjligheten som jag ser det. Just nu har vi ingen arbetsmiljö att tala om, det är kris och katastrof, säger hon.

Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland.
Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland. Foto: ULFHUETT

Politikernas förslag

NWT gjorde en rundringning till samtliga politiker som står som förstanamn till partiernas listor inför regionvalet.

På frågan om hur bristen på sjuksköterskor ska åtgärdas kom de med förslag på bland annat olika arbetstidsmodeller, bättre karriärvägar, hälsosamma scheman, och mer inflytande över sin arbetssituation.

Camilla Gustafsson är inte imponerad.

– Vi har inte möjlighet att ha förkortad arbetstid i dag för alla jobbar redan 130 procent på grund av all övertid. Vi har ingen möjlighet att sjösätta några av de andra förslagen innan vi har blivit fler och har en möjlighet att behålla den personalen vi har. Därför är konkurrenskraftiga löner prio ett.

Samtliga partier lyfte lönefrågan i NWT:s rundringning och anser den ha mer, eller mindre, betydelse för att lyckas rekrytera och behålla sjuksköterskor.

– Inför valet 2018 lovade de precis samma saker, men vi har inte sett att våra yrken blivit mer konkurrenskraftiga jämfört med andra regioner, säger Camilla Gustafsson.

Hur ska ni göra gör att lyckas rekrytera fler sjuksköterskor till länets sjukhus?

Åsa Johansson (S), oppositionsråd Region Värmland.
Åsa Johansson (S), oppositionsråd Region Värmland. Foto: HP Skoglund

– Utbilda fler för att det ska finnas fler att kunna anställa. Vi ska ha konkurrenskraftiga löner och vi ska ha bra arbetsvillkor. Vi ska också se till att ta vara på dem som jobbat länge inom yrket och se till att överföra deras kompetens till dem som är nya inom yrket, säger Åsa Johansson (S).

Mikael Strandman (SD), regionrådskandidat.
Mikael Strandman (SD), regionrådskandidat. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Lönelyft har vi föreslagit. Bättre schemaläggning. Regionens kärnuppdrag ska vara att vårda patienter. Därför vill vi omfördela resurserna från det vi tycker är en överbyråkratisering, säger Mikael Strandman (SD).

Sara Gunnarsson (L), regionrådskandidat och ledamot i regionala utvecklingsnämnden.
Sara Gunnarsson (L), regionrådskandidat och ledamot i regionala utvecklingsnämnden. Foto: Tommy Andersson

– Vi vill jobba mycket mer med kompetensutveckling och konkurrenskraftiga löner, det är a och o. Arbetsmiljö och arbetsvillkor vill vi jobba mer med, att kunna vara med och påverka sitt schema, sin arbetsplats och sin utveckling. Att man får vara med och förändra och att man som arbetare får se en förändring, det tror jag vi har varit för dåliga med, säger Sara Gunnarsson (L).

Marianne Utterdahl (SiV), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.
Marianne Utterdahl (SiV), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Tommy Andersson

– Vi behöver fortsätta fokusera på att arbeta med bra arbetsmiljöutveckling och löneutveckling, synligt, stödjande och närvarande ledarskap, och omställningsarbetet till god och nära vård. Vi måste börja mycket tidigare. Många av dem som ligger på sjukhuset skulle inte ligga där om vi hade haft en god och nära vård, säger Marianne Utterdahl (SiV).

Läkare till vårdcentralerna

För att locka läkare till vårdcentralerna på glesbygden behöver man hitta individanpassade lösningar för läkare och deras familjer, exempelvis möjlighet att resa på arbetstid för småbarnsföräldrar, menar Marina Tuutma.

– En helhetslösning för hela familjen. Regionen måste samarbeta med näringsliv och kommunerna för att ha ett erbjudande även för partnern. Hjälpa till med boende, säger hon.

Marina Tuutma, specialistläkare på Ruds vårdcentral och ordförande för Distriktsläkarföreningen.
Marina Tuutma, specialistläkare på Ruds vårdcentral och ordförande för Distriktsläkarföreningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Hon poängterar att det i dag inte råder någon läkarbrist i Sverige, utan brist på utbildningsplatser – vilket är regionernas ansvar att tillgodose.

Andra åtgärder Marina Tuutma skulle vilja se är att det nya riktmärket om max 1500 patienter per läkare skrivs in i läkarnas anställningsavtal. Hon vill också se en fördubbling av antalet AT-läkartjänster, och att kostnaden för hyrläkare betalas centralt av regionen.

Hur ska ni göra för att lyckas rekrytera och fastanställa fler läkare till vårdcentralerna?

Jesper Johansson (MP), regionråd.
Jesper Johansson (MP), regionråd. Foto: Helena Karlsson

– Det kanske är så att man får titta på om det behövs mer resurser. Det finns annat som kan påverka om det är svårt att rekrytera läkare till en viss ort. Men jag tror att har man rätt lönenivå och underlättar för dem som man rekryterar så borde det gå att rekrytera, säger Jesper Johansson (MP).

Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen.
Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen. Foto: Helena Karlsson

– Dels ska vi fortsätta att utbilda många läkare, men det tar väldigt lång tid. Det handlar också om, som för sjuksköterskor, att man behöver konkurrenskraftiga löner. Det kan också vara så att man behöver göra speciella lösningar på vissa orter där man har extra svårt för att kunna rekrytera. Man behöver anpassa sig lite mer till individen för att kunna få en bra bemanning, säger Fredrik Larsson (M).

Elisabeth Björk (V), regionrådskandidat.
Elisabeth Björk (V), regionrådskandidat. Foto: Maria Andersson

– Det ska vara bra arbetsplatser att jobba på och där det finns ett teamarbete. Vi har kollat på olika arbetstidslösningar även på vårdcentralerna för att göra det mer attraktivt. Att man kanske har kortare arbetsdagar men längre öppettider genom att skiftbemanna, säger Elisabeth Björk (V).

Erik Evestam (C), regionrådskandidat och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Erik Evestam (C), regionrådskandidat och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Foto: Pressbild

– Man måste vara tydlig med att man ska ha ordinarie personal och jobba hårt för att behålla dom vi har, säger Erik Evestam (C).

Sara Kihlström (KD, regionrådskandidat och ledamot i regionala utvecklingsnämnden.
Sara Kihlström (KD, regionrådskandidat och ledamot i regionala utvecklingsnämnden. Foto: Jonas Andersson

– Det är viktigt att vara en attraktiv arbetsplats. Är vi inte det så kommer vi inte få läkare eller sjuksköterskor i Värmland. Den delen behöver man se över och jobba stenhårt med. Man behöver ge cheferna de rätta förutsättningarna med exempelvis utbildningar och en schysst lön, säger Sara Kihlström (KD).

Fotnot: Politikernas svar är redovisade utan inbördes ordning.

Läs mer om valet 2022 här:

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställeLäkare sågar KD:s vallöfte om 1177: “Med vilka pengar ska det finansieras?”Förstagångsväljaren Ingrid, 18: ”Jag tänkte: ’Gôtt, lite varmare klimat!’” – nu har hon tänkt omHär jämförs vaccinintyg med förintelsen– av kandiderande regionpolitikerTunga beskedet för flera partiers klimatlösning: Minst tio år bort på Skoghalls brukAnnie Lööf talar ut om hatet mot henne: "En väldigt hätsk och hatisk kampanj”

Artikeltaggar

Arvika sjukhusLäkarePolitikSjuksköterskaTorsby sjukhusVal 2022Vård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.