Hoppa till huvudinnehållet

Valspurten i Hagfors – vem tar plats i kommunhuset?

Publicerad:
Det återstår att se om det blir OR eller om S tar kommunalrådsposten i kommunen. Foto: Helena Karlsson

Det var valskrällen som gav eko i hela Sverige. Fyra år senare är det dags för en ny drabbning. Har Oberoende realister fortfarande Hagforsbornas förtroende? Eller ska Socialdemokraterna ta revansch?

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) tycker det är svårt att sia om valutgången.

– Men, jag hoppas att det kommer att avspegla sig i allt det vi gjort under åren. Jag tänker till exempel på olika satsningar som vi gjort och som vi gör och som även kommer att växa fram de kommande åren. En del som har förtidsröstat kommer in på mitt rum och säger ”Bra jobbat, vi röstade på er sist för vi ville få en förändring utan att egentligen veta vad det skulle innebära. Men nu vet vi och vår röst har ni igen.”

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Men det finns saker som han inte är tillfreds med.

– Det många tycker är tråkigt är att det varit en viss pajkastning gentemot OR. Många tycker att OR trots det har uppträtt oerhört bra och inte gett sig in i den turbulens som har varit och många tycker att vi ska ha stor heder för det.

Många anser att inte heller OR har något bra tonläge i sociala medier. Är det något som partiföreträdare känner igen sig i?

– Som partiföreträdare måste vi alltid tänka på hur vi uppträder. Om man tittar på alla inlägg som jag gjort, så säger folk att jag aldrig gjort några påhopp på sociala medier. Men det kan uppstå olyckliga omständigheter som det gjorde nu senast som styrelsen fick hantera och personen fick lämna listan.

Förra veckan avslöjade NWT att Stig Jansson, en av OR:s kandidater inför kommunvalet i Hagfors, polisanmälts för hot av partiets förre ordförande Kattarina Hjern. Efter att NWT rapporterat om detta avgick Stig Jansson. Nyss kom också besked om att polisutredningen mot honom lagts ner.

I april avgick OR:s grundare Peter Åkerström, samtidigt riktade han hård kritik mot partiet och hur han behandlats.

Kan Peter Åkerströms avhopp påverka er i valet?

– Jättesvårt att säga. Men ser vi på den politik vi bedriver nu, så är det ingen skillnad jämfört med när Peter var med. OR står inte och faller med en person, vi jobbar som ett lag och där vi alla har olika funktioner att fylla, säger Jens Fischer.

Har medvind

Erik Fröjel är Socialdemokraternas nya kommunalrådskandidat. Han känner en medvind för partiet jämfört med förra valrörelsen.

– Då var det lite motigt i och med att det var ett nytt parti som etablerade sig och Råda skola-frågan som låg över alltihop. Nu känns det mycket mer positivt och många tycker att vi är ett bra alternativ. Det är ett bra drag när vi är ute och alla vi pratar med är väldigt positiva.

Erik Fröjel, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat i Hagfors.
Erik Fröjel, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat i Hagfors. Foto: Privat

Han tror att det även i detta val kommer att bli väldigt jämnt mellan S och OR.

– Om det räcker till att ta tillbaka makten i kommunen, det kan jag inte bedöma. Att hoppas på att S ska få egen majoritet är att hoppas på för mycket, men att vi förhoppningsvis får fler än 12 mandat och blir störst hoppas vi på.Vi har ett duktigt lag med en del nya personer och även erfarna som varit med i kommunpolitik och på högre nivåer.

Anser du att det varit hätsk ton i sociala medier under valrörelsen?

– Ja, det har det. Det är hemskt viktigt att fler än politiker är intresserade av politik. Sakliga synpunkter och kritik måste bemötas med respekt och det har inte gjorts alla gånger. Det gör att folk inte vågar säga vad de tycker. Jag hoppas att det senaste som hände var droppen och att folk tänker till i fortsättningen innan de skriver. Det är inget parti som tjänar på detta, det leder bara till politikerförakt. Det här är något jag vill jobba med; att man kan prata med varann på ett bättre sätt, även politiker emellan, säger Erik Fröjel.

Polisutredning nedlagd – OR-kandidaten begick inget brottEfter NWT:s avslöjande – OR:s kandidat hoppar avOR-kandidat polisanmäld för hot – mot förra ordföranden: ”Läskigt på riktigt”Avslöjar: Därför lämnar OR:s grundare partiet – ”Har betett sig svinaktigt”Kommunalrådet slår tillbaka efter kritiken mot OR: ”Känner en enorm besvikelse”OR satsar på egen majoritet – vill göra en rad satsningarS har spikat sin vallista och sitt handlingsprogram för HagforsHan utses till Socialdemokraternas frontfigur i Hagfors

Artikeltaggar

Erik FröjelHagforsJens FischerOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.