Hoppa till huvudinnehållet

Släktforskning i fokus när Kärnåsen firar Kulturarvsdagen

Publicerad:
Släktforskning kan handla om att försöka hitta kungliga drag i släkten eller bara om att försöka förstå var man kommer ifrån.
Släktforskning kan handla om att försöka hitta kungliga drag i släkten eller bara om att försöka förstå var man kommer ifrån. Foto: Anders Wiklund/TT

Hållbart kulturarv är temat när 2022 års Kulturarvsdag arrangeras runtom i Sverige i helgen. I Värmland firas den bland annat på anrika hembygdsgården Kärnåsen, som satsar på ett specialprogram om släktforskning.

Kulturarvsdagen är ett årligt evenemang då hembygdsföreningar, arbetslivsmuseum med flera över hela landet slår ett slag för kulturarvet de bevarar.

2022 års tema för dagen är Hållbart kulturarv.

På hembygdsgården Kärnåsen i Hagfors tolkas detta på lördagen, den 10 september, med bland annat ett specialprogram på eftermiddagen om släktforskning, en konstutställning med Ann-Katrin Majbrittsdotter och Annika Erneström samt försäljning av ”Smetäpp-kakor”.

Arv som inspirerar

– Med årets tema ges möjlighet att reflektera över hur vägen mot en mer hållbar värld kan se ut. Hur kan det kulturarv vi ser runt omkring oss ge inspiration när det till exempel gäller hantverk, återbruk och matproduktion? säger Jan Nordwall, som är generalsekreterare vid Sveriges hembygdsförbund i ett pressmeddelande.

Han tror att kulturarvet bakåt i tiden kan visa vägen framåt:

– Vi har kommit till ett läge där vi på många sätt behöver tänka om. Inte minst när det gäller matproduktion, energiförsörjning och hur vi använder våra naturresurser. Det här med närodlad mat, återvinning och småskaligt brukande som idag är lite trendigt var ju förr en självklarhet. På många sätt kan vi faktiskt lära av historien, säger Jan Nordwall.

Kulturarvsdagen arrangeras av Riksantikvarieämbetets i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHagforsHållbarhetHembygdsgården KärnåsenKulturarvNöje/KulturSläktforskning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.