Hoppa till huvudinnehållet

Så många skrev på för Gamla kraftstationen: ”Utan kultur somnar Deje”

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje har stängt för säsongen och frågetecknen är fortfarande många kring framtiden för det populära utflyktsmålet.
Gamla kraftstationen i Deje har stängt för säsongen och frågetecknen är fortfarande många kring framtiden för det populära utflyktsmålet. Foto: Lena Richardson

797 personer har skrivit på namninsamlingen för att bevara Gamla kraftstationen i Deje.

”Utan Kraftstationen sjunker Forshaga som en sten vad gäller anledningar att besöka kommunen”, skriver en av undertecknarna.

Namninsamlingen om det prisade och populära utflyktsmålet vid Dejefors har pågått på nätet sedan början av augusti och avslutades förra helgen, då kraftstationen också stängde för säsongen.

Initiativtagarna Angelica Rage och Anneli Bodin har nu sammanställt namninsamlingen och även en lång rad kommentarer från dem som skrivit under.

– Nu är det september, säsongen är avslutad, men inget avtal. Vår oro växer för varje dag. Hur ser framtiden ut? Vi stänger vår namninsamling samtidigt som Gamla Kraftstationen stänger för säsongen, skriver de i ett pressmeddelande.

Efterlyser besked

De är efterlyser fortfarande besked från de förhandlande parterna, Fortum och Forshaga kommun.

”Vi skickar ytterligare en uppmaning och uppmuntran till de berörda att göra allt för att bevara Gamla Kraftstationen och att satsa på framtiden. Vi följer Gamla Kraftstationens hemsida och media i förhoppning om goda nyheter”, skriver de.

797 underskrifter är ett bra resultat, tycker Angelica Rage:

– Jag tycker det är överväldigande många och de har skrivit så mycket positiva synpunkter, säger hon till NWT.

Långväga gäster

De flesta av undertecknarna kommer från Deje eller andra orter i närheten, men också andra orter i länet och även utanför länet är representerade. Såväl Stockholm och Malmö som Los Angeles finns bland orterna på listan.

Kraftstationen har en mycket speciell atmosfär, där konstverken fått flytta in i en industriell miljö.
Kraftstationen har en mycket speciell atmosfär, där konstverken fått flytta in i en industriell miljö. Foto: Lena Richardson

”Jag skriver under för Deje är min hemort och Gamla kraftstationen behövs för att sprida glädje, skapa funderingar, jobb, turistnäringen”, räknar en kvinna från Los Angeles upp i sin kommentar.

Konsthall och mötesplats

Många av dem som skrivit under framhåller att ”Kraftis” inte bara är en konsthall utan också en mötesplats.

”Kraftstationen har blivit en viktig del av Deje. Genom den har Deje fått en liten pånyttfödelse. Ett härligt ställe att åka till för att titta på vacker konst och ta en fika i gröngräset”, skriver en person.

”Kraftstationen är större än Deje och Forshaga då den bidrar till att bygga Värmland som attraktiv turistdestination. Att bygga upp en institution kräver ett enormt arbete och mycket tid. Var rädda om kulturentreprenörerna”, skriver en annan.

”Ett unikt utflyktsmål som gör Deje levande igen”, framhåller en tredje.

”Ta inte bort allt”

Många lyfter också fram Gamla kraftstationens betydelse för Deje som ort, med kommentarer som:

”Bevara kulturskatten vi har här i Deje” och ”Det är viktigt för Deje att det får vara kvar och för oss som bor här, ta inte bort allt, dä RÄCKER NU.”

Till årets sommarutställning kunde verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg bland annat fresta med konst av Carolina Falkholt.
Till årets sommarutställning kunde verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg bland annat fresta med konst av Carolina Falkholt. Foto: lisa olaison nwt

”Det behöver finnas kvar för bygdens skull och för människorna som bor i Deje. Man kan inte ta bort allt bara för att det inte ligger i Karlstad.”

”Idiotiskt att lägga ned något som äntligen satt bygden på kartan igen.”

”Jag skriver under för att Gamla kraftstationen behövs som ett kulturellt vattenhål och en attraktion av sällan skådat slag.”

”Utan kultur så somnar Deje....”

Sjunker som en sten

Bland dem som skrivit på finns också röster som vill sätta mer press på förhandlarna.

”Sanslöst att inte Forshaga Kommun kan kliva in och lösa detta, om det inte är så att akut livsfara råder att vara på platsen. Utan Kraftstationen sjunker Forshaga som en sten vad gäller anledningar att besöka kommunen. Hur tungt väger kultur i ett samhälle? Jag vet svaret.”

Jag är jättebesviken på att man inte kunnat komma fram till ett resultat.
Angelica Rage hade väntat sig mer av Fortum och Forshaga kommun i frågan om Gamla kraftstationens framtid.

Angelica Rage och Anneli Bodin hör själva till dem som önskar sig mer av dem som arbetar med frågan:

”Jag är jättebesviken”

– Jag är jättebesviken på att man inte kunnat komma fram till ett resultat, säger Angelica Rage.

Hon är rädd att frågan om Gamla kraftstationens framtid kommer i skymundan, men hon och Anneli Bodin tänker göra vad de kan för att hålla den levande.

Namninsamlingen ska de lämna över både till kommunledningen och till Fortum.

– Vi har ingen makt att göra mer än att visa att det finns ett starkt stöd för verksamheten, säger hon.

Deras tidigare uppmaningar till förhandlarna står fast:

”Kom igen nu”

”Vi, 797 undertecknare, och en växande ström av besökare utifrån, önskar att de inblandade sätter sig vid samma bord, pratar ihop sig och kommer överens” skriver de i pressmeddelandet.

Eller som en av undertecknarna uttrycker det:

”Gamla Kraftstationen är en fantastisk plats, ett mycket älskat inslag i Deje, Värmland, Sverige och för många utländska besökare. Det måste bli en fortsättning så kom igen nu kommunen och Fortum!!”

Tidigare kommunalrådet biter ifrån om Gamla kraftstationen: ”Sätt ner foten”Gamla kraftstationen firade framgångarna: ”Det är en bitterljuv afton”

Artikeltaggar

Angelica RageDejeForshaga kommunForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKonstNamninsamlingNöje/KulturPolitikSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.