Glenn Olsson ersätts med hela bilsportförbundet (!): ”Ser fram mot att kliva av”

Publicerad:
Svenska bilsportförbundets kansli tar över Glenn Olssons jobb i Svenska rallyt. Foto: Micke Fransson/TT

Efterträdaren till Glenn Olssons i Svenska rallyt är klar inför vinterns tävling i Umeå. Det blir hela bilsportförbundet.

– Glenn har ju varit flera personer under den här tiden, så det är svårt att ersätta honom, säger generalsekreteraren Anna Nordkvist.

I mitten av juli meddelades det att Glenn Olsson slutar som vd för Sveriges VM-rally efter tio år. Han gör sin sista arbetsdag den 30 september.

Nu framgår att det inte blir någon ny person i samma roll.

– Vi kommer inte söka ersättare i dagsläget, säger Karlstadsbon Anna Nordkvist.

Svenska bilsportförbundet tog över Uvåns del och äger numera hela Svenska rallyt AB.

Förbundets kansli, med totalt 17 anställda, tar över Glenn Olssons roll.

– Glenn lämnar över till mig och vi kommer med organisationen i förbundet att stärka upp befintlig organisation. Ekonomi, kommunikation, marknad är tre tydliga områden där vi verkligen kan jobba tillsammans.

Anna Nordkvist blir, så att säga, mest Glenn Olsson.

– Jag ska ha den övergripande kollen. Det blir ett litet annat sätt att arbeta och det är för att jag inte har samma kunskap som Glenn skaffat sig genom alla år.

Stabil bas

Glenn Olsson tror det blir en bra lösning.

– Min riktning hela tiden har varit att så många som möjligt i det gamla gänget måste fortsätta. Så länge de vill vara kvar finns det en kunskap och ett kunnande hur man ska krångla sig vidare genom alla krokiga kurvor på vägen. Vi har en stabil bas, säger han.

Tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli och bröderna Johan och Adam Magnusson, banchef respektive serviceplatschef, tillhör dem som kör vidare.

– De är med i organisationen, men sen kommer det bli lite rollfördelningar, det har varit en föryngringsprocess som pågår.

Bilsportförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist bor i Karlstad.
Bilsportförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist bor i Karlstad. Foto: Foto Jonas Bilberg/tt

Anna Nordkvist kan också se fördelar med nya organisationen.

– Utifrån bolaget är det bra att vi kan fördela riskerna. Ett bolag är ganska sårbart när man har en person som kan ganska mycket. Nu sprider vi kunskapen.

Får ni totalt sett mer muskler?

– Ja, mer resurser och muskler. Sen ska vi organisera på ett smart sätt.

Upplagan i februari i år var den första i Umeå efter flytten från Värmland. Ett nytt treårsavtal i VM gladde, men det var också stora problem, speciellt att få till avtalen för sträckorna. Kostnaden skenade med flera miljoner.

Förra veckan var Nordkvist och Olsson i Umeå och träffade markägare, näringslivet, kommunen och ett flertal andra intressenter.

– Vi kan inte ha den typen av kostnader, det går inte, säger Anna Nordkvist.

I det stora hela är ändå arbetet lättare än i fjol.

– Ja, vi behöver inte bygga ett nytt rally utan det är version två vi gör. Mycket är väldigt mycket lättare, säger Glenn Olsson.

Banan, som drog väldigt ut på tiden senast, börjar i alla fall skönjas.

– Det finns ett förslag på en första version som vi påbörjat dialogen internt gentemot FIA och promotorn med, men mycket jobb återstår.

Familjen är en orsak till att han lämnar sin post.

Hur känns när epoken snart är slut?

– Jag har bestämt mig för att sluta så jag ser fram emot att få kliva av. Jag har försökt jobba undan och förbereda så mycket det går, och se till att kursen är utstakad till viss del inför vintern.

Ett nytt jobb var klart redan när han sade upp sig. Han vill inte säga vad förrän det ska presenteras, men lär röra sig om något inom idrotten i Värmland.

– Jag tänker inte ha allt för bråttom. Jag ska försöka vara ganska ledig i oktober och smyga upp till full fart före jul. Jag har så många trevliga fritidssysselsättningar. Jag ska jaga älg i oktober och åka lite enduro, och har inte hunnit renovera klart.

Han körde jättetävlingen Gotland National i fjol och laddar för en ny start i slutet av oktober. Novemberkåsan kan också bli aktuellt.

– Det har funnits med som en dröm, men absolut inte i år. Jag behöver ha mer fritid att träna.

Du får kanske en del samtal från Svenska rallyt ändå?

– Säkert, men när jag kliver av så kliver jag av och människorna som är kvar ska ta besluten och känna sig trygga med det.

Krönika: Värd att avbryta semestern förDärför lämnar Glenn Olsson Rally SwedenBilsportsbasen om Glenn Olssons avsked: ”Kom som en överraskning”

Artikeltaggar

Anna NordkvistGlenn OlssonRallySvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare