Hoppa till huvudinnehållet

Energi och miljö utan naivt önsketänkande

Publicerad:
Vi moderater har också presenterat hur vi vill genomföra den största klimatsatsningen i svensk historia – i form av nya politiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar för att bygga framtidens kärnkraft, skriver Marléne Lund Kopparklint (bilden), Noah Hjortman och Håkan Axelsson.
Vi moderater har också presenterat hur vi vill genomföra den största klimatsatsningen i svensk historia – i form av nya politiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar för att bygga framtidens kärnkraft, skriver Marléne Lund Kopparklint (bilden), Noah Hjortman och Håkan Axelsson. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den svenska energipolitiken är ett misslyckande efter åtta år av socialdemokratistödd MP-politik, där människor får ont i magen av sina elräkningar eller när de ska tanka sin bil, skriver Marléne Lund Kopparklint, Noah Hjortman och Håkan Axelsson.

Fram till år 2045 beräknas elanvändningen öka till det dubbla från nuvarande nivåer. Orsaken är givetvis en större andel industriproduktion och drift av fordon som ska drivas av el. Den socialdemokratiska regeringen tycks fortfarande blunda för detta, ivrigt påhejade av Miljöpartiet som målar upp fejkade positiva bilden där man försöker lura i människor att det går att avveckla kärnkraft, fossila produkter och tillgodose det fördubblade behovet av el, genom att enbart bygga ut vind- och solkraft.

Självklart fungerar inte detta utan skyhöga elräkningar och fortsätt användning av olja och importerad kolkraft. Precis som Tyskland nu tvingas göra. I detta nu kostar en 10 minuter lång dusch cirka 30 kronor i södra Sverige och en varm sommardag har Karlshamns oljekraftverk varit i drift från morgon till kväll, det bränns då upp till 70 000 liter olja i timmen. Detta beror till stor del på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft.

Så skriver du en debattartikel

Elpriset slår nya rekord varje månad – och det finns tydliga tecken på att krisen kommer förvärras ytterligare i vinter, med risk för tredubblade elpriser och till och med strömavbrott. Ny kärnkraft är lösningen för att reparera Sveriges energisystem på längre sikt. Men för att mildra elkrisen redan nu lägger Moderaterna fram följande tre åtgärder:

● Mer kraftvärme (flis/sopor som bränns) det handlar bl.a. om att ta bort kraftvärmeskatten och att låta Svenska Kraftnät sätta tillgänglig kraftvärme i beredskap för tryggare försörjning i vinter.

● Förstärkt grönt skatteavdrag: arbets- och materialkostnader vid investeringar för minskad energianvändning ska kunna dras av med 20 procent och det befintliga avdraget görs mer generöst och höjs för solceller.

● Tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkunder vintern 2022/23: Om månadspriset överstiger en viss nivå kommer staten stå för en majoritet av den överskjutande kostnaden. Samma modell används i Norge.

Vi moderater har också presenterat hur vi vill genomföra den största klimatsatsningen i svensk historia – i form av nya politiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar för att bygga framtidens kärnkraft. Vi vet hur vi ska lösa behovet och det är genom ny kärnkraft för att förbättra klimatet och samtidigt sänka hushållens elräkningar. Det gör det även möjligt att hålla lägre kostnader för bensin och diesel under den tid som omställningen till fossilfrihet behöver pågå.

I dag bryr inte Socialdemokraterna sig om den snabba ökningen av kostnader på bränsle som till stor del utgörs av skatter. För en låginkomsttagare är det i dag näst intill omöjligt att ha råd med en ny elbil istället för den redan betalda bensinbilen. I många fall är den betald och lån finns inte. Andrahandsvärdet på bilen är dessutom inte så högt att det skulle täcka kostnaden för att köpa en ny elbil. Det skulle i många fall förändra ekonomin radikalt för exempelvis en normalstor familj med medelinkomst. I synnerhet då livsmedels- och elpriserna tillsammans räntor skjutit i höjden.

Den svenska energipolitiken är ett misslyckande efter åtta år av socialdemokratistödd MP-politik, där människor får ont i magen av sina elräkningar eller när de ska tanka sin bil. Företag ska inte behöva bromsa en grön omställning på grund elbrist. En moderatledd regering kommer att ge Sverige och klimatet ren el från ny kärnkraft. Den S-ledda landsbygdfientliga regeringen med stöd av Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet måste bytas ut. Vi står beredda.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot

Noah Hjortman (M)

Ordförande, MUF Värmland

Håkan Axelsson (M)

Ordförande, Moderaterna Värmland

Artikeltaggar

BilCenterpartietDebattElElpriserHåkan AxelssonKärnkraftKlimatLandsbygdMarléne Lund KopparklintMiljöpartietModeraternaMUFNoah HjortmanNorgeSkatterSocialdemokraternaSolenergiSvenska kraftnätTysklandVal 2022VänsterpartietVindkraft