Hoppa till huvudinnehållet

Charlotta Levay: Sluta Skjut från höften, Morgan Johansson

Publicerad:
De fann att minskningen av antalet skjutningar i Malmö inte kunde kopplas tydligt till Sluta skjut, bland annat därför att den nedåtgående trenden startat redan innan Sluta skjut infördes, skriver Charlotta Levay.
De fann att minskningen av antalet skjutningar i Malmö inte kunde kopplas tydligt till Sluta skjut, bland annat därför att den nedåtgående trenden startat redan innan Sluta skjut infördes, skriver Charlotta Levay. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Med en blandning av önsketänkande och arrogans hävdade de att de hittat en universallösning på hur gängskjutningarna ska stoppas, skriver Charlotta Levay.

Socialdemokraterna har marknadsfört Malmömodellen Sluta skjut som en stor framgång i kampen mot gängkriminaliteten. Modellen går ut på att fokusera på de mest våldsaktiva individerna med en kombination av avskräckning och stöd för att lämna kriminaliteten.

På sin hemsida framhåller Socialdemokraterna att skjutningarna i S-ledda Malmö minskat med 70 procent de senaste åren. De anklagar Moderaterna i Stockholm för att blunda för gängkriminaliteten eftersom de inte följt efter och infört Sluta skjut. Justitieminister Morgan Johansson (S) har uppmanat Stockholmspolitikerna att vända blicken mot Malmö och sagt att ”Någonstans börjar man ställa sig frågan: varför lyckas vi i Malmö men inte i Stockholm?”.

Det finns bara ett problem: trenden har vänt och nu skakas Malmö av en ny våg av skjutningar. Under första halvåret i år dödades fler människor med skjutvapen i polisregion Syd än under hela förra året. Enligt Malmös polisområdeschef Petra Stenkula har konfliktnivån mellan olika grupper ökat under sommaren och staden befinner sig i en ”grov våldsspiral”.

Det har inte saknats varningar. Redan förra året gjorde forskare vid Malmö universitet en effektutvärdering som stämde till eftertanke. De fann att minskningen av antalet skjutningar i Malmö inte kunde kopplas tydligt till Sluta skjut, bland annat därför att den nedåtgående trenden startat redan innan Sluta skjut infördes. Forskarna framhöll att modellen är tänkt som en långsiktig strategi och att det behövs nya uppföljningar av de långsiktiga effekterna.

Än är det för tidigt att döma ut Sluta skjut. Den kan säkert vara ungefär lika bra som andra städers modeller. Ingen sitter inne med facit för exakt hur gängkriminaliteten ska bekämpas. Men facit för Socialdemokraternas hajp kring sin favoritmodell har vi redan nu: upp som en sol och ned som en pannkaka.

Morgan Johansson försvarade nyligen Sluta skjut-strategin. Han sade att det kommer att finnas bakslag men att han fortfarande tycker att Malmö är ett bra exempel på systematisk samverkan mot de mest brottsaktiva individerna.

Men problemet var aldrig modellen i sig. Problemet var att Morgan Johansson och andra socialdemokrater utropade seger i förskott. Med en blandning av önsketänkande och arrogans hävdade de att de hittat en universallösning på hur gängskjutningarna ska stoppas. De hackade på andra partier och städer som prövade andra lösningar.

Det var en riskabel politisk strategi från Socialdemokraterna sida och den har nu misslyckats. Även i det avseendet har det funnits varningar. I höstas när den ljumma effektutvärderingen av Sluta skjut kommit ut varnade Expressens ledarsida Socialdemokraterna för att surra fast sig vid just detta projekt och framhöll att Sverige inte har råd med sådant valtaktiserande med tanke på det allvarliga läget.

Under valrörelsen har Socialdemokraterna kommit med en mängd nya förslag om hur de vill motverka gängkriminaliteten. Man kan undra om de är bättre underbyggda än hajpen runt Sluta skjut. (SNB)

Charlotta Levay

Docent i företagsekonomi vid Lunds universitet och NMBU, Norges miljö- och biovetenskapliga universitet

Artikeltaggar

Charlotta LevayExpressenGängkriminalitetLunds universitetMalmöMalmö universitetModeraternaMorgan JohanssonPolisenSigneratSkottlossningSocialdemokraternaStockholmSverige