Hoppa till huvudinnehållet

Ny innovationsarena invigd: ”En sjukt häftig mötesplats”

Publicerad:
En av grundarna, Stefan Petersson kunde hälsa den nya hyresgästen Björn Elfgren, revisionsföretaget Warmare, välkommen på fredagens invigningsceremoni.
En av grundarna, Stefan Petersson kunde hälsa den nya hyresgästen Björn Elfgren, revisionsföretaget Warmare, välkommen på fredagens invigningsceremoni. Foto: Jonas Klint

Innovationscentret Scaaler i Arvika fortsätter att växa. Nu är den nya innovationsarenan officiellt invigd, där ett 40-tal medlemsföretag är verksamma.

– Målet är 100 företag, säger en av grundarna, David Holm.

”En sjukt häftig mötesplats”. Så förklarar Björn Elfgren, värmländsk entreprenör inom bokföring och revision, varför han har valt att bli medlem och hyra kontorsplats på Scaaler i Arvika.

– Man får ett annat mindset när man kommer in här. Det blir väldigt kreativt i den här lokalen och med människorna man möter här, säger han.

I bakgrunden ses två av grundarna, David Holm och Robert Rhönnstad, när ANC-chefen  Birger Pettersson Wiik håller invigningstalet.
I bakgrunden ses två av grundarna, David Holm och Robert Rhönnstad, när ANC-chefen Birger Pettersson Wiik håller invigningstalet. Foto: Jonas Klint

Det har hänt mycket på de dryga två år som har gått sedan Scaaler IoT Labs startades i Arvika. Den första lokalen i Arvika Näringslivscentrum (ANC) växte man snabbt ur på grund av det stora intresset från företag som ville bli medlemmar.

De ska göra Arvika till ett IT-centrumIT-centret i Arvika blev verklighet

Ett nära samarbete med ledningen för fastighetsägaren ANC ledde till att ANC bestämde sig för att renovera lokaler i enlighet med Scaalers önskemål. Det kostade över 10 miljoner kronor, pengar som man räknar med att få tillbaka i form av hyra.

– Det sker på helt kommersiella villkor, säger ANC-chefen Birger Pettersson Wiik.

I ett slag mer än fördubblas kontorsytan från 250 till 600 kvadratmeter. Företagen kan välja mellan fasta kontor eller ”flexible office space” utan fast plats.

Här har ett 40-tal företag verksamhet, varav hälften är norska. Närheten till Oslo är en av anledningarna till centret finns. Att vara en brygga för IT-företag mellan Norge och EU-landet Sverige har varit ett uttalat syfte från början.

Kristina Bengtsson Nilsson, oppositionsråd (M), säger att Scaaler representerar något nytt i Arvika kommun, och att satsningen är ”enormt viktig”.
Kristina Bengtsson Nilsson, oppositionsråd (M), säger att Scaaler representerar något nytt i Arvika kommun, och att satsningen är ”enormt viktig”. Foto: Jonas Klint

Kommunpolitikerna i ANC:s styrelse var eniga över partigränserna när man ställde sig bakom investeringen.

– Det här är framtiden! säger oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M).

Kommunalrådet Peter Söderström (S) säger att Scaaler är ett välkommet tillskott till Arvikas näringsliv. IT-inriktningen på centret är ett viktigt komplement till Arvikas industriföretag. ”Vi får ett ben till att stå på, och särskilt kopplingen till Norge är intressant” säger han.
Kommunalrådet Peter Söderström (S) säger att Scaaler är ett välkommet tillskott till Arvikas näringsliv. IT-inriktningen på centret är ett viktigt komplement till Arvikas industriföretag. ”Vi får ett ben till att stå på, och särskilt kopplingen till Norge är intressant” säger han. Foto: Jonas Klint

Ett av medlemsföretagen är Glava energy center. Att Magnus Nilsson på Glava energy center och gänget bakom Scaaler passade ihop kom inte som någon överraskning. Hjärnorna bakom de två lokala innovationsmiljöerna tänker lika och har stor nytta av varandra. Matchningen resulterar nu i ett konkret resultat: Glava energy centers och Scaalers gemensamma initiativ Startfuze green tech lab. Det är ett så kallat joint venture, samarbete, som ska stötta startups och innovationer att bli affärsmässiga.

Erik Lundholm, UX-designer på TechSeed Edge, Magnus Nilsson, verksamhetsledare på Glava energy center, och Emil Axelsson, backendutvecklare TechSeed Edge, var med på invigningen. TechSeed Edge är ett Arvikabaserat IT-företag som drivs av Scaalergundaren Robert Rhönnstad.
Erik Lundholm, UX-designer på TechSeed Edge, Magnus Nilsson, verksamhetsledare på Glava energy center, och Emil Axelsson, backendutvecklare TechSeed Edge, var med på invigningen. TechSeed Edge är ett Arvikabaserat IT-företag som drivs av Scaalergundaren Robert Rhönnstad. Foto: Jonas Klint

– Genom den här miljön förstärker vi vårt mångåriga arbete med innovationer inom solenergi och hållbara energisystem, bland annat med kompetens inom digital innovation och ett utökat regionalt och svensk-norskt nätverk, säger Magnus Nilsson.

Scaaler i Arvika växer – och ska driva Sverigeunikt projektNytt IT-konsultbolag vill anställa ett 30-tal direkt
Elin Tienvieri, innovationsledare på Arvika Innovation Park, var en av dem som bidrog till att Scaaler kom i gång för 2,5 år sedan. Hon kom till invigningen av den nya innovationsarenan tillsammans med lokalpolitikern Susanne Engstad, Arvikapartiet.
Elin Tienvieri, innovationsledare på Arvika Innovation Park, var en av dem som bidrog till att Scaaler kom i gång för 2,5 år sedan. Hon kom till invigningen av den nya innovationsarenan tillsammans med lokalpolitikern Susanne Engstad, Arvikapartiet. Foto: Jonas Klint
En av grundarna, Stefan Petersson från norska investmentbolaget Xplorico (till vänster) kunde hälsa värmländske näringslivsprofilen Björn Elfgren välkommen vid invigningen. Elfgren, känd bland annat för att ha byggt upp den digitala bokföringsbyrån Wint, driver nu revisionsföretaget Warmare. ”En sjukt häftig mötesplats -  här vill man vara” säger han om det nya innovationscentret. Nu hyr han kontor här och kommer att arbeta härifrån cirka två dagar i veckan.
En av grundarna, Stefan Petersson från norska investmentbolaget Xplorico (till vänster) kunde hälsa värmländske näringslivsprofilen Björn Elfgren välkommen vid invigningen. Elfgren, känd bland annat för att ha byggt upp den digitala bokföringsbyrån Wint, driver nu revisionsföretaget Warmare. ”En sjukt häftig mötesplats - här vill man vara” säger han om det nya innovationscentret. Nu hyr han kontor här och kommer att arbeta härifrån cirka två dagar i veckan. Foto: Jonas Klint
Jessica Carlsson, tidigare centrumutvecklare i Arvika, jobbar på Visit Värmland, närmare bestämt på Utvecklingskontor västra Värmland. Hon har sin arbetsplats på Scaalers innovationsarena. Hon tycker att det blir ett inspirerande och lärorikt utbyte mellan människorna i den här miljön.
Jessica Carlsson, tidigare centrumutvecklare i Arvika, jobbar på Visit Värmland, närmare bestämt på Utvecklingskontor västra Värmland. Hon har sin arbetsplats på Scaalers innovationsarena. Hon tycker att det blir ett inspirerande och lärorikt utbyte mellan människorna i den här miljön. Foto: Jonas Klint
En bred trappa möter besökaren när man kommer in i lokalen. Den nya innovationsarenan är 600 kvadratmeter stor, vilket är mer än en fördubbling mot Scaalers tidigare lokal i ANC. På fredagens invigningsceremoni deltog ett 50-tal gäster.
En bred trappa möter besökaren när man kommer in i lokalen. Den nya innovationsarenan är 600 kvadratmeter stor, vilket är mer än en fördubbling mot Scaalers tidigare lokal i ANC. På fredagens invigningsceremoni deltog ett 50-tal gäster. Foto: Jonas Klint
Stefan Skoglund från det värmländska IT-klustret (och Scaaler-medlemmen) Compare, och Arvika kommuns näringslivslots Jonas Andersson är entusiastiska över Scaalers satsning i Arvika. ”Det här kommer att göra Arvika till en intressantare stad för företag att etablera sig i” säger Stefan Skoglund.
Stefan Skoglund från det värmländska IT-klustret (och Scaaler-medlemmen) Compare, och Arvika kommuns näringslivslots Jonas Andersson är entusiastiska över Scaalers satsning i Arvika. ”Det här kommer att göra Arvika till en intressantare stad för företag att etablera sig i” säger Stefan Skoglund. Foto: Jonas Klint

Artikeltaggar

ArvikaCompareInnovationITKristina Bengtsson NilssonNäringslivPeter SöderströmRobert RhönnstadScaaler IoT Labs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.