FBK-fostrade doldisen siktar högt: ”Drömmen såklart att spela alla NHL-matcher”

Publicerad:
Andre Lee vässade formen hemma i Karlstad under sommaren. Nu är den 22-årige värmlänningen tillbaka i Los Angeles för att ta en plats i NHL med Los Angeles Kings. Foto: Tommy Andersson

Anze Kopitar och Adrian Kempe är två träningskompisar när Andre Lee nu är tillbaka i Los Angeles för att försöka ta en plats hos Kings i världens bästa liga.

– Drömmen är såklart att få spela alla NHL-matcher, säger den 22-årige värmlänningen och skrattar:

– Men annars vill jag ju göra några matcher i NHL, det skulle också vara sjukt najs.

Färjestad BK-fostrade Andre Lee lämnade Karlstadsklubben 2018 för Nordamerika och han har bland annat tre år med collegehockey på sitt cv. Ett cv som sedan i mars även innehåller ett tvåårigt NHL-rookiekontrakt med Los Angeles Kings – klubben som draftade honom i sjunde rundan 2019.

Efter en sommar i Karlstad är forwarden Lee tillbaka i Kalifornien och Los Angeles för att vässa formen inför alla träningsläger där det slutgiltiga målet är en fast plats i NHL-laget Kings.

– Just nu är vi ett stort gäng som kör ihop. Exempelvis Adrian Kempe, Anze Kopitar, Carl Grundström, Alexander Edler och Tobias Björnfot. Men det är ganska utspritt just nu vilka man tränar med. Om typ två veckor drar allt igång igen med lagträning och så vidare, säger Andre Lee.

”Starkare på många områden”

Lee avslutade förra säsongen med Kings AHL-lag Ontario Reign. Där kan värmlänningen hamna igen, om han inte tar sig igenom nålsögat och plockar den där NHL-platsen redan från start.

– Vi får se hur träningslägret går nu. Jag tycker att jag har haft en väldigt bra sommar. Jag har blivit starkare på många områden. Jag siktar såklart på att ta en plats i Los Angeles Kings i NHL, det gör ju alla som kommer hit till campen.

– Man vill bevisa att man är en spelare som ska spela där. Sedan är det upp till klubben hur de ser på situationen och om de tycker att jag behöver utvecklas mer eller få matcher i AHL och allt sådant. Jag skulle inte bli förvånad om jag hamnar i AHL med Ontario, men det är klart jag siktar på att försöka stanna kvar i NHL med Kings så länge som möjligt nu från och med campen.

Andre Lee fortsätter:

– Det kändes väldigt bra för mig på development camp tidigare i sommar. Under sommaren har jag tränat på bra hemma i Karlstad. Nu är det rookiecamp i mitten på september. Senare är det även training camp (huvudträningslägret) där man ska försöka ta en plats i NHL-laget. Men det gäller att man gör det bra på rookiecampen också.

Hur känns det nu några månader efter att du skrev på ett NHL-kontrakt?

– Det känns bra såklart. Men man ska inte nöja sig med det. Det är en lång väg och det här var ett steg på vägen. Men det är klart att jag var otroligt stolt och glad när fick NHL-kontrakt. Men det är fortfarande bara ett steg på vägen, jobbet är inte färdigt så att säga.

FBK-fostrade Andre Lee skrev NHL-kontrakt med Los Angeles Kings i mars 2022.
FBK-fostrade Andre Lee skrev NHL-kontrakt med Los Angeles Kings i mars 2022. Foto: Tommy Andersson

”Gäller att vara dedikerad”

Andre Lee verkar både lägga ner ett stort arbete – och ha stora drömmar, och det redan den till den här säsongen 2022-2023.

– Drömmen är såklart att få spela alla NHL-matcher, säger han och skrattar:

– Men annars vill jag ju göra några matcher i NHL, det skulle också vara sjukt najs. Men själva drömmen är som sagt att ta en fast plats i Los Angeles Kings. Det gäller att jobba hårt, vara dedikerad och lägga ner tiden så har man en bra chans.

Den 195 cm värmländske forwarden berättar om sina styrkor som förhoppningsvis ska ge honom den där platsen i världens bästa liga.

– Självklart är min storlek en styrka som jag kan använda för att täcka puck, vara stark på pucken och ta den till målet. Det tror jag är en väldigt bra styrka och jag tycker väl ändå att jag har ett bra skott. Jag kan göra mål och assist och inte bara täcka pucken så att säga.

Han flyttade från Karlstad till Nordamerika 2018 – och Andre Lee vill såklart vara kvar där borta, i många år.

– Det är planen.

35-årige centern Anze Kopitar har spelat i NHL med Los Angeles Kings sedan 2006.
35-årige centern Anze Kopitar har spelat i NHL med Los Angeles Kings sedan 2006. Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Artikeltaggar

AHLAndre LeeFärjestad BKIshockeyLos Angeles KingsNHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare