Hoppa till huvudinnehållet

Brandmannen Lars-Göran, 68, och hans 41 år gamla stövlar tar pension

Publicerad:
De svarta stövlarna hade Lars-Göran Johansson inom brandkåren i 41 år och de funkar fortfarande. De nya gula är han inte lika förtjust i.
De svarta stövlarna hade Lars-Göran Johansson inom brandkåren i 41 år och de funkar fortfarande. De nya gula är han inte lika förtjust i. Foto: Morgan Bäckvall

När Lars-Göran Johansson för första gången klev i stövlarna på brandstationen i Vitsand 1981 visste han nog inte vilka trogna följeslagare de skulle bli. 41 år senare rycker han ut på larm i – samma stövlar.

– De stövlarna kommer hamna på vårt brandmuseum, säger Johan Westh, ställföreträdande räddningschef.

Det finns skor och det finns skor och i det här fallet stövlar. Och att de ska hålla i över 40 år kan nog inte sägas tillhöra vanligheterna.

– Vi har nyare stövlar som har gått sönder nästan direkt. Vi bytte till nya stövlar för något år sedan, men de vill inte Lars-Göran så gärna ha. Han ville hellre ha sina gamla, säger Johan Westh.

Brandman 712 Lars-Göran Johansson går i pension och stövlarna som hållit i 41 år får hedersplats på brandmannamuseum.
Brandman 712 Lars-Göran Johansson går i pension och stövlarna som hållit i 41 år får hedersplats på brandmannamuseum. Foto: Morgan Bäckvall

– När jag började 1981 fick jag ärva stövlarna av en tidigare brandman. Jag kommer inte ihåg vem det var, men jag började använda dem och det gör jag än, säger Lars-Göran Johansson.

På deltidsbrandkåren i Vitsand tjänstgör 14-15 personer och de går på schema var fjärde vecka.

Lars-Göran Johansson och Johan Westh vid brandstationen i Vitsand.
Lars-Göran Johansson och Johan Westh vid brandstationen i Vitsand. Foto: Morgan Bäckvall

När Lars-Göran Johansson går på sitt veckoschema inom kort gör han det för sista gången. Han fyller 68 år och blir pensionär.

– Jag fyller den 15 oktober, men sista dagen på schemat blir 26 september. Det är klart jag kommer att rycka ut i mina gamla stövlar om det blir larm fram till dess, säger Lars-Göran.

Nu byter Lars-Göran Johansson brandbilen mot sina egna gamla traktorer och snöskotrar, som han mekar mycket med.
Nu byter Lars-Göran Johansson brandbilen mot sina egna gamla traktorer och snöskotrar, som han mekar mycket med. Foto: Morgan Bäckvall

Sedan ska han ägna sig åt sin stora hobby, traktorer, snöskotrar och andra fordon som han äger i stort antal. Intresset kommer från pappa som drev Elvings bilverkstad i Vitsand.

– Jag tror jag har 73 fordon registrerade hos Transportstyrelsen. Där finns det många att göra i ordning.

Men de gamla svarta Nokia-stövlarna kommer han inte att ta med sig hem. De ska visserligen få gå i pension de också, men får ett annat uppdrag på ålderns höst.

Torsby brandmuseum när det invigdes. Arkivbild.
Torsby brandmuseum när det invigdes. Arkivbild. Foto: Aron Eriksson

– Vi har ett brandmuseum i Torsby och stövlarna får hamna där, säger Johan Westh.

Kanske skyltas de upp med inititalerna ”LG”, för det är de initialerna som det står skrivet med tusch i stövelskaften.

– Stövlarna har hållit bra. Det har inte varit några problem. De läcker inte in i vatten eller så, säger Lars-Göran Johansson.

Artikeltaggar

Johan WesthNyheterRäddningstjänstenVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.