Hoppa till huvudinnehållet

Amerikansk musikskatt återlämnad från Värmland: ”Överväldigad”

Publicerad:
Det ”brände till” första gången han hörde Elvis Presley, berättar Åke Ölvestad. Sedan dess har han samlat skivor och memorabilia med Memphis som gemensam nämnare. På bilden syns skivbolaget Stax logga, som pryder baksidan av Åkes t-shirt, i glasmålningen av Elvis Presley.
Det ”brände till” första gången han hörde Elvis Presley, berättar Åke Ölvestad. Sedan dess har han samlat skivor och memorabilia med Memphis som gemensam nämnare. På bilden syns skivbolaget Stax logga, som pryder baksidan av Åkes t-shirt, i glasmålningen av Elvis Presley. Foto: Carl Edlom

Elvis, Roy Orbison och Sun Records.

Skivor, autografer, tavlor och kläder.

För värmlänningen Åke Ölvestad hör 50-talsmusiken från Memphis till livets goda. Nu har en del av hans samling skickats till ett museum i USA.

En trappa ner hos Åke och Anki Ölvestad breder ett hemmamuseum ut sig över kvadratmeterna. Taket är täckt av upphäftade vinylskivor och bland allsköns memorabilia – från autografer, tavlor och kläder till gitarrer och stenkakor – berättar Åke om ett livslångt samlande som kickstartades av Elvis Presley.

Historierna Åke bär på är många. Fotografier där han hänger med musikikoner som BB King, Charlie Rich, Jerry Lee Lewis och Sam Phillips – som grundade legendariska Sun Records i Memphis – fyller fotoalbum efter fotoalbum. I en bisats berättar han att John Lennons första fru, Cynthia Lennon, har firat traditionell svensk midsommar här i huset. Åke och Anki bor i Furuvik, intill en liten sjö. På andra sidan vattnet ligger privatskolan Lundsberg där Åke arbetat som idrottslärare i över 40 år. Idrotten och musiken har han haft med sig i varsin hand genom livet.

Bildskivor och färgad vinyl pryder taket.
Bildskivor och färgad vinyl pryder taket. Foto: Carl Edlom

Men egentligen är det bara för en av sakerna i samlingen som Åke har hört av sig. Det gäller en scenkostym som genom några omvägar har hamnat i hans ägo sedan många år. En klarrosa kavaj och tillhörande kortbyxor. När vi tar ut dressen i solljuset är den rosa färgen nästan bländande. Materialet är någon slags polyester. Kläderna bars av soul- och funkpionjären Rufus Thomas när han uppträdde inför över 100 000 människor på Los Angeles Memorial Coliseum den 20 augusti 1972. Konserten gick under namnet Wattstax och har liknats vid den svarta musikens motsvarighet till Woodstockfestivalen. Bland de andra som uppträdde på Wattstax fanns Isaac Hayes och The Staple Singers och konserten blev både film och dubbelskiva.

Soul-legendaren Rufus Thomas legendariska scenkostym från Wattstax 1972. Nu är den återbördad till Memphis efter alla år i Värmland.
Soul-legendaren Rufus Thomas legendariska scenkostym från Wattstax 1972. Nu är den återbördad till Memphis efter alla år i Värmland. Foto: Carl Edlom

Med anledning av att det nu är 50 år sedan konserten har ett museum i Memphis hört av sig och vill ha dressen till sin permanenta utställning.

– Rufus Thomas var en av de första artisterna att ge ut musik på Sun Records, börjar Åke Ölvestad över en kopp kaffe.

Rufus Thomas gav ut skivor på Sun Records redan innan skivetiketten blev legendarisk genom att debutera namn som Elvis Presley, Roy Orbison och Johnny Cash.

– Sun startades i Memphis och är navet i mitt musikintresse.

Åke drar upp skjortärmen och visar en ålderstigen tatuering som läser "Sun studio 706 Union Avenue, where it all began".

– Jag hörde Elvis Presleys "Hound Dog" – som släpptes på Sun – på jukeboxen som stod i Rundbergets konditori i Sysslebäck 1957. Det brände till ordentligt.

Sedan rullade det på. När Elvis släppte "Jailhouse Rock" pantade Åke tomglas för 15 öre styck tills han hade nog för att köpa singeln för 6.50. Det blev inledningen på ett samlande som fortgår än i dag. Genom åren har Åke Ölvestad grävt sig allt djupare i musiken från Memphis. Han har lusläst skivomslag, lärt sig vilka musiker som spelar på vilka plattor. Artisterna från 50- och 60-talet har levt kvar hos honom i alla år. Vid flertalet tillfällen har han och Anki besökt Memphis och träffat många av de kända namnen. Senaste resan gjorde de 2019. Åke bubblar av stories från resorna, visar entusiastiskt bilder och skivomslag, allt med koppling till favoritstaden. Han ber nästan om ursäkt för sin iver, gläds åt att träffa någon med ett musikintresse likt hans eget.

– Elvis och Roy Orbison hör till favoriterna. 50-talet är fantastiskt! Rytmerna, artisterna. Det kom så många saker som var nya – som att vara tonåring till exempel. Tidigare var man antingen barn eller vuxen.

I vardagsrummet står jukeboxen och det signerade kortet av Elvis Presley.
I vardagsrummet står jukeboxen och det signerade kortet av Elvis Presley. Foto: Carl Edlom

Signerat foto av Elvis

I både vardagsrummet och i källaren står det hyllmeter med vinylskivor. Prydligt ordnade, med skyddande plastficka. Många bär autografer – Elvis tidiga musiker Scotty Moore och D. J. Fontana har signerat singlar, Fats Domino likaså. En signerad idolbild på Elvis står inramad på skivhyllan, ovanför den en guldskiva utdelad till John Lennon och Yoko Ono för deras album "Double Fantasy". I vardagsrummet tronar också en Rock Ola, jukeboxen är fullmatad med singlar. I samlingen finns även en kostym som burits av Pat Boone, en av de största artisterna i USA under 50-talet.

– Anledningen till att jag har den kostymen och Rufus Thomas scendräkt är att en vän hade ett ambulerande museum under några år. När han la ner museet för snart 30 år sedan kom kläderna i min ägo.

Signerade Sun-singlar.
Signerade Sun-singlar. Foto: Carl Edlom

Ett annat stilbildande skivbolag som grundades i Memphis är Stax som gav ut soul och r'n'b. Det var Stax som arrangerade Wattstax och som även gav ut flera skivor med Rufus Thomas.

– Rufus Thomas uppträdde gärna i starka färger. Han var känd för sin funk, det var väldigt svängig musik. Han skrev låtar också, bland annat "Walking the Dog" som The Rolling Stones spelade in. Han är stor på många sätt.

Åke Ölvestad och Rufus Thomas träffas i Memphis.
Åke Ölvestad och Rufus Thomas träffas i Memphis. Foto: Privat

I Memphis finns museet Stax Museum of American Soul Music där skivbolagets historia berättas. Åke Ölvestad har under många år haft kontakt med museet och nu har de gjort upp att den rosa scenkostymen som funnits i Värmland under så många år ska tillbaka till USA.

– De hade dräkten på lån 2017 då Thomas skulle ha fyllt 100 år. Men nu åker den tillbaka permanent. Det känns lite kluvet, det är en häftig pryl för oss som gillar musiken från Memphis. Samtidigt känns det som att den kommer hem, det är därför jag har låtit mig bli övertalad om att skicka tillbaka den.

När dräkten skickades 2017 var den försäkrad för 20 000 dollar.

– För att veta att det verkligen var samma klädesplagg jag fick tillbaka skrev jag mina initialer på insidan av fickorna, ler Åke slugt.

– Det är ju en klenod för mig. Men för mig som samlare handlar det inte pengar, mycket av det jag har är värdefullt, men för mig handlar det om ett intresse.

Ett monument rest efter Rufus Thomas (1917-2001) död i Memphis.
Ett monument rest efter Rufus Thomas (1917-2001) död i Memphis. Foto: Privat

Träffade B.B King

Åke berättar om musiker han träffat I Memphis, hur han knutit kontakter som i sin tur har lett till nya spännande möten. En kväll fick han och Anki gå på en gala som uppmärksammade B. B. King. Jerry Lee Lewis och Charlie Rich var två av artisterna som spelade med B. B. King den kvällen.

– Många gånger har jag känt mig överväldigad när jag har suttit och pratat med människor som för mig har varit legendarer.

Sam Phillips, B. B. King, Charlie Rich och Jerry Lee Lewis.
Sam Phillips, B. B. King, Charlie Rich och Jerry Lee Lewis. Foto: Privat

Han lyfter armen för att visa hur håren reser sig när han tänker på vissa möten, många av de här människorna är borta i dag.

– Vi var hemma hos bland andra rockabillyartisten Charlie Feathers och drack kaffe. Åt kakor. Charlie signerade mina skivor och våra barn var med, de fattade överhuvudtaget inte vad det var som var så häftigt.

Åke och Anki ler och skakar på huvudet åt minnet.

Åkes Gibson Les Paul är signerad av en mängd prominenta Memphismusiker.
Åkes Gibson Les Paul är signerad av en mängd prominenta Memphismusiker. Foto: Carl Edlom

– Samma resa träffade vi George Klein som var en nära vän till Elvis och vi träffade flera nära släktingar till Elvis. Vi hälsade även på James Burton, som var Elvis gitarrist under många år. James var vår guide under några dagar.

Många namn och ansikten på människor i Elvis närhet – från flickvänner till den ökände doktor Nichopoulos som många anser hade en stor del i Presleys allt för tidiga död – fladdrar förbi i fotoböckerna. Här finns också låtskrivare, managers och författare. Åke Ölvestad lyfter fram detaljer ur musikhistorien när han tittar på sina bilder – "Du vet introt på Dolly Partons 'Jolene'? Det här är Chip Young, det var han som spelade gitarr i introt".

– Men bland det största var att träffa Sam Phillips, fastslår Åke Ölvestad.

Ytterligare en bild från Åke Ölvestads fotoalbum. Här tillsammans med Sam Phillips.
Ytterligare en bild från Åke Ölvestads fotoalbum. Här tillsammans med Sam Phillips. Foto: Privat

– För han var ju den som startade allt genom att dra igång Sun Records. En riktig höjdare! För mig är det stort att finnas med på en bild tillsammans med honom.

Nu är Rufus Thomas rosa scenkläder skickade till Memphis och Staxmuseet. Ett stycke amerikansk musikhistoria har lämnat Värmland. Men hemma hos Åke och Anki finns en hel del kvar.

Artikeltaggar

60-talAntik- och samlarmässanBluesCountrymusikElvis PresleyFikaFotograferingFritid och livsstilFuruvikHistoriaJerry Lee LewisJohn LennonJohnny CashKaffeKändisarKläderKonserterLos AngelesLundsbergMänskligtMidsommarModeMuseumMusikNöje/KulturNostalgiPantameraSoulSysslebäckThe Rolling StonesUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.