Daniel Persson: Hur har S någonsin svikit?

Signerat | Val 2022
PUBLICERAD:
En av den moderna filmkonstens absolut bästa komedier är tveklöst Monty Pythons Life of Brian (1979), eller Ett herrans liv som den fick heta på svenska när det begav sig, skriver Daniel Persson.
Foto: TT arkiv
Från köpcentrum till lekparker, ingen plats är säker längre. Och våldet sprider sig med gängens inflytande eftersom S har varit ointresserade av att faktiskt hindra dem, skriver Daniel Persson.

En av den moderna filmkonstens absolut bästa komedier är tveklöst Monty Pythons Life of Brian (1979), eller Ett herrans liv som den fick heta på svenska när det begav sig. Filmen satiriserar träffsäkert såväl religiösa miljöer som politiska, inte minst vänstersekterismen som var stark vid tiden.

Den förbjöds på flera håll, bland annat i vårt västra grannland. Något som fick till följd att filmen salufördes i Sverige med sloganen ”Filmen som är så rolig att den förbjöds i Norge”. Och rolig var den. Många scener ur filmen har uppnått odödlighet och lever vidare separat från helheten. Det gäller exempelvis scenen med steningen där kvinnor inte får delta men alla närvarande är kvinnor i lösskägg.

Eller scenen när huvudkaraktären Brian ska klottra motståndsrörelsens propaganda på palatsväggen men blir tagen på bar gärning, får en brutal grammatiklektion och tvingas skriva samma budskap hundra gånger på väggarna.

Eller scenen när Brian misstas för Jesus, han föddes ju också samma dag och i huset intill. En växande folkmassa följer honom hem varpå hans mamma ropar ut ”He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy!” (Han är inte Messias, han är en väldigt olydig pojke!).

Det finns många fler scener ur filmen som har trätt in i ett slags komedikanon. Men den som är mest aktuell just nu är tveklöst scenen när motståndsrörelsen har möte. Mötesordföranden ställer den retoriska frågan vad romarna någonsin har gjort för dem – och får en lång rad faktiska svar. Från akvedukter och vägar till medicin och trygghet. Det avslutas med repliken ”Men bortsett från...” följt av en lång uppräkning av olika saker romarna faktiskt har bidragit med, ”vad har romarna någonsin gjort för oss?”.

En av scenens humoristiska inslag är förstås gruppens intellektuella hederlighet. När man väl diskuterar saken är det ingen som motsäger att romarna faktiskt har medfört dessa olika fördelar. Fakta är fakta, även om de är i vägen.

Om man spegelvänder scenen blir den en träffsäker representation av en socialdemokratisk aktivistgrupp som träffas och planerar valaktiviteter. Efter att ha pläderat ett tag för partiets förträfflighet ställer mötesordföranden den högst retoriska frågan ”Hur har Socialdemokraterna någonsin svikit oss?”. Något svar förväntas givetvis inte, men efter ett par sekunders tystnad kommer ändå ett.

Personlig assistans, piper någon. Vadå, svarar ordföranden. De gjorde det svårare att få personlig assistans för att hålla nere kostnaderna, kommer det utförligare svaret. Ja, just det, så var det ju faktiskt, tvingas ordföranden erkänna.

Någon sekund senare kommer nästa inlägg: Bensinpriserna. Ja, jo, det går ju inte att säga emot. Mötesdeltagarna mumlar instämmande, många har trots allt kört bil till mötet. Nu tar det fart och inläggen haglar.

Jakten! Renmarkskommitténs sekretariat har föreslagit att samebyar ska ha rätt att upplåta jakt på alla viltslag på marker där de har rätt enligt urminnes hävd. Girjas sameby har stoppat stora delar av småviltsjakten i sina områden trots löften om att inte göra det.

Skjutningarna! Från köpcentrum till lekparker, ingen plats är säker längre. Och våldet sprider sig med gängens inflytande eftersom S har varit ointresserade av att faktiskt hindra dem. I Emporia i Malmö skottskadades en kvinnlig turist i 30-årsåldern och i en lekpark i Eskilstuna träffades en fyraårig pojke.

Elpriserna! Nedläggningen av kärnkraften har dels medfört ett underskott av producerad el under delar av året samt minskat överföringsförmågan från Norrland. När Ringhals 4 nu inte kan startas som planerat uppmanas elkunder att ha buffertar på 50 000 kronor för att klara elräkningarna i vinter.

Nato! Experterna är överens om att Turkiets parlament i dag inte skulle acceptera Sverige som Natomedlem. Socialdemokraterna vill likafullt regera tillsammans med Vänsterpartiet vars ledande företrädare öppet poserar med PKK-flaggor.

Ja, ja, ja, avbryter till slut mötesordföranden. Men bortsett välfärden, bensinpriserna, jakten, elpriserna, kriminaliteten och den nationella säkerheten – hur har Socialdemokraterna någonsin svikit oss?

Ständigt höjda skatter? Äh, knip igen.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.