Hoppa till huvudinnehållet

Här är den mäktiga konstgåvan till Värmlands museum: ”Största tavlan vi har”

Publicerad:
Värmlands museum har fått en i dubbel mening stor gåva: ett sex meter långt verk av Axel Törneman (1880-1945), en av sin tids stora konstnärer.
Värmlands museum har fått en i dubbel mening stor gåva: ett sex meter långt verk av Axel Törneman (1880-1945), en av sin tids stora konstnärer. Foto: Lena Richardson

Värmlands museum har fått en storslagen gåva: en halvmåneformad, sex meter lång målning av Värmlandsbördige konstnären Axel Törneman.

– Det är den största tavlan vi har, säger utställningschefen Karin Åberg Waern.

I veckan kom den mäktiga målningen på plats inne i museet, högt upp på en vägg mellan museibutiken och trappan upp till andra våningen.

Motivet är en scen hämtad ur en berättelse av Snorre Sturlasson:

– Den föreställer Torgny Lagman framför Olof Skötkonung och är en historisk saga, får man kanske säga. Det är inte så troligt att den här händelsen har inträffat, men den omtalas i Snorre Sturlassons skrifter, säger Karin Åberg Waern.

Modernt måleri

Skissen målades 1913 och tar betraktaren med långt tillbaka i tiden, men:

– Den är målad på ett väldigt modernt sätt. Törneman var en av de konstnärer som hjälpte till att föra in modernismen i Sverige, påminner Karin Åberg Waern.

Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, är glad över donationen och planerar nu även för en hel Törnemanutställning.
Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, är glad över donationen och planerar nu även för en hel Törnemanutställning. Foto: Lena Richardson

Skiss i stor skala

Målningen som nu landat i Karlstad är ett originalverk från Axel Törnemans hand, men den är också en skiss:

– Det här är skissen till väggmålningar som finns i andra kammaren i riksdagshuset.

Målningen mäter sex meter på längden och tre på höjden och kvalar direkt in som den största tavlan som Värmlands museum nu har i sina samlingar.

– Som målning är det här den största vi har. Det är en otroligt fin gåva.

Och var kommer den ifrån?

– Det här är en mycket förnämlig donation som vi har fått från Akademiska hus.

Frågan kom i vintras och ja:et satt inte långt inne.

Den sex meter långa och tre meter höga skissen är utförd av Axel Törneman inför hans arbete med utsmyckningar i riksdagshuset. Där finns den färdiga målningen högt uppe i andra kammaren.
Den sex meter långa och tre meter höga skissen är utförd av Axel Törneman inför hans arbete med utsmyckningar i riksdagshuset. Där finns den färdiga målningen högt uppe i andra kammaren. Foto: Lena Richardson

– Det var ju jätteintressant för oss. Axel Törneman var född i Persberg och hade sin sommarateljé där hela tiden, så det finns ju en stark koppling hit, säger Karin Åberg Waern.

”Det gick jag igång på”

Hon är mycket förtjust i Axel Törnemans verk.

Vad gillar du med honom?

– Jag intresserade mig väldigt mycket för expressionism när jag började arbeta med konsthistoria en gång i tiden och jag tror att det var där jag kom i kontakt med honom först. Hans färgrika måleri, med starka kontraster och det sammanfattande formspråket med den kraftiga linjeföringen – det var det jag gick igång på. Han är oerhört skicklig och i sin samtid är han erkänd, med alla de här stora uppdragen han får göra, både i riksdagen och i Stockholms stadshus gör han utsmyckningar.

Stora planer i Karlstad

Axel Törneman dog bara 45 år gammal och trots framgångarna hamnade hans konstnärskap snart i skuggorna.

Axel och Gudrun Törneman, sonen Algot samt Axels svägerska Signe (i hatt)  i Axel och Törnemans hem. På väggarna syns två målningar som visas i utställningen på Thielska galleriet. Fotografier ur Signe och Yngve Törnemans familjealbum, ca 1915. Insamlade av Magnus Karlsson.
Axel och Gudrun Törneman, sonen Algot samt Axels svägerska Signe (i hatt) i Axel och Törnemans hem. På väggarna syns två målningar som visas i utställningen på Thielska galleriet. Fotografier ur Signe och Yngve Törnemans familjealbum, ca 1915. Insamlade av Magnus Karlsson. Foto: Privat

På senare år har Axel Törneman dock fått ett riktigt uppsving. På kort tid har det kommit två stora bokverk om honom och under 2021 visade Thielska galleriet i Stockholm en omfattande utställning om den bohemiske modernisten.

Nu planerar också Värmlands museum för en Törneman-utställning.

Invigning i januari

– Vi samarbetar med Thielska galleriet, så i princip är det deras utställning som kommer att visas här och vi samarbetar deras curator, Adam Korpskog. Jag tror det var 78 verk som visades i Stockholm och här kanske det blir 79, säger Karin Åberg Waern med ett leende.

Den 4 februari 2023 invigs utställningen Bohemliv och modernitet på Värmlands museum och den kommer att visas en bra bit in i augusti.

Då får Axel Törneman revansch, också i sitt hemlandskap – äntligen.

– En sådan här utställning i Värmland har inte gjorts sedan 40-talet. Det är ju jättelängesedan!

”Tiden är mogen för Törneman” – Anita skrev praktverk om värmländsk konstnärVärmländske konstpionjären Törneman lyfts ut från skuggorna

Artikeltaggar

Akademiska husAxel TörnemanKarin Åberg WaernKarlstadKonstKonstnärMänskligtPersbergUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.