Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands landskapsrätt är utsedd: ”Kombination av tradition med nytänkande”

Publicerad:
Kockarna Bibbi Kringlund från Kulinarika, Frans Schubert och Gert Barelds från Olssons brygga samt Robin Sundholm (ej på bilden) och Christoffer Schyman som driver Almars krog tävlade i finalen.
Kockarna Bibbi Kringlund från Kulinarika, Frans Schubert och Gert Barelds från Olssons brygga samt Robin Sundholm (ej på bilden) och Christoffer Schyman som driver Almars krog tävlade i finalen. Foto: Joachim Lagercrantz

Under fredagen utsågs Värmlands landskapsmåltid. Den vinnande trerättersmenyn har tagits fram av kockarna Frans Schubert och Gert Barelds som jobbar på Olssons brygga i Arvika.

– Det känns otroligt, det förväntande oss inte, säger Gert Barelds.

Arbetet med att ta fram Värmlands landskapsmåltid är ett rikstäckande arbete där samtliga landshövdingar har varit delaktiga. Bakom initiativet står Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt Riksorganisationen folkets hus och parker.

– Det är för att visa vad Sverige kan erbjuda kulinariskt och gastronomiskt. Nästa år kommer Stockholm vara Europas kulinariska huvudstad, så det här kommer vara en del av det som presenteras där, säger landshövding Georg Andrén.

Ett tiotal bidrag hade skickats in och till finalen gick tre bidrag. Finalkockarna var Bibbi Kringlund från Kulinarika, Frans Schubert och Gert Barelds från Olssons brygga samt Robin Sundholm och Christoffer Schyman som driver Almars krog.

Kriterier som ska vara uppfyllda

• Från den värmländska skogen

• Från en värmländsk sjö

• Från den värmländska trädgårdsodlingen

• Från den värmländska åkern

• Värmländskt nötkött som med fördel främjar naturbetet

• Värmländskt skrädmjöl

Samtliga fick presentera sina menyer för juryn som leddes av landshövding Georg Andrén. Efter en överläggning stod det klart att Frans Schubert och Gert Barelds hade vunnit med sin råbiff till förrätt, regnbåge till varmrätt och mazarin på skrädmjöl till efterrätt.

– Det känns jättebra. Det är otroligt nervigt att göra något sådant här men det är kul att vinna, säger Frans Schubert.

  • Juryn bestående av Henrik Syrén Eriksson, köksmästare och konsult, Hanna Åkerstedt, styrelseordförande, Visit Värmland, Claes Jonasson, vd för Nifa och Georg Andrén, landshövding.
    Juryn bestående av Henrik Syrén Eriksson, köksmästare och konsult, Hanna Åkerstedt, styrelseordförande, Visit Värmland, Claes Jonasson, vd för Nifa och Georg Andrén, … Foto: Joachim Lagercrantz
  • Christoffer Schyman lägger huvudrätten.
    Christoffer Schyman lägger huvudrätten. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Christoffer Schyman och Robin Sundholms bidrag.
    Christoffer Schyman och Robin Sundholms bidrag. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Bibbi Kringlunds varmrätt.
    Bibbi Kringlunds varmrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Frans Schubert och Gert Barelds förrätt.
    Frans Schubert och Gert Barelds förrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Christoffer Schyman och Robin Sundholms huvudrätt.
    Christoffer Schyman och Robin Sundholms huvudrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Frans Schubert och Gert Barelds efterrätt.
    Frans Schubert och Gert Barelds efterrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Bibbi Kringlunds förrätt.
    Bibbi Kringlunds förrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Bibbi Kringlunds efterrätt.
    Bibbi Kringlunds efterrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Frans Schubert och Gert Barelds huvudrätt.
    Frans Schubert och Gert Barelds huvudrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Christoffer Schyman och Robin Sundholms efterrätt.
    Christoffer Schyman och Robin Sundholms efterrätt. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Christoffer Schyman och Robin Sundholms förrätt.
    Christoffer Schyman och Robin Sundholms förrätt. Foto: Joachim Lagercrantz

Vinnarmåltiden motiverades bland annat med orden ”vi gillade det förfinade rustika och kombinationen av tradition med nytänkande”.

– Det känns otroligt, det förväntande oss inte. Det har varit jättekul att få skapa något som är väldigt gott. För att skapa måste man sätta sig i bilen och resa runt i Värmland och se skogen, bonden och sjön som ska ge smak till rätterna, säger Gert Barelds.

Samtliga tävlandes rätter.
Samtliga tävlandes rätter. Foto: Joachim Lagercrantz

Utöver själva maten står även textiler, porslin och glas i fokus som i det här fallet är värmländska konsthantverk.

Den numera utsedda Värmlandsmåltiden kommer vara återkommande på residenset.

– Jag kommer se till att vi bjuder på den här måltiden när vi har kungligheter på besök eller i andra sammanhang, säger landshövdingen.

Juryn och alla deltagare i Värmlands landskapsmåltid.
Juryn och alla deltagare i Värmlands landskapsmåltid. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Almars gårdGeorg AndrénKulinarika på AplungenLandshövdingLänsresidensetMat och dryckNifaOlssons bryggaVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.