Hoppa till huvudinnehållet

Stor personalomsättning i skolan – elva anställda har sagt upp sig

Publicerad:
Sedan i maj månad har elva anställda inom skolan i Färgelanda kommun sagt upp sig.
Sedan i maj månad har elva anställda inom skolan i Färgelanda kommun sagt upp sig. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det råder stor omsättning på personal inom skolan i Färgelanda kommun, enligt facket på grund av hög arbetsbelastning. Sedan i maj har elva anställda sagt upp sig. Åtta lärare, en administratör, en rektor och en barnskötare.

– Man tycker att arbetsbelastningen blivit för stor, säger LR:s föreningsombud Lena Malm.

Under maj månad sa nio anställda inom skolan i Färgelanda kommun upp sig från sina tjänster. Då var det sju lärare, en administratör och en barnskötare som slutade. Under sommaren har ytterligare en lärare samt en rektor sagt upp sig. Att det är stor omsättning på personal inom sektor utbildning är fakta. Men varför de anställda valde att sluta kan inte kommunen svara på.

– Människor har ofta olika individuella skäl till att vilja byta jobb. Vi kan bara se att det är en egen begäran. För att undersöka det behöver cheferna ha avgångssamtal och det har man någon av de sista arbetsdagarna i regel. Det är inget som vi registrerar, säger HR-chefen Christel Olsson.

Skolchefen Anna Gunnervik menar att samtliga anställda som sa upp sig under maj månad har kunnat ersättas, de flesta med likvärdig kompetens.

– Rektorerna har gjort ett fantastiskt jobb med snabb rekrytering för att säkerställa personal med kompetens inför skolstart. Administratören är ersatt med en person med högre utbildning. De flesta lärartjänsterna är ersatta med samma kompetens, utom en som är tillsatt med en person med annan relevant utbildning och erfarenhet från arbete som lärare, men som dock ej är legitimerad.

Rekrytering pågår

När det gäller läraren och rektorn som sa upp sig under sommaren pågår rekrytering just nu.

Enligt Lärarnas Riksförbund har det varit en försämrad arbetsmiljö under åtminstone det senaste året.

– Man tycker att arbetsbelastningen blivit för stor och folk har varit långtidssjukskrivna. Arbetsmiljöverket har varit inkopplat och är det fortfarande. De vill att vi ska förbättra våra arbetsvillkor, det är ohälsa och det är inget nytt utan har pågått ett tag, säger Lena Malm, föreningsombud i Färgelanda.

Artikeltaggar

Anna GunnervikArbetsmiljöverketFärgelandaFärgelanda kommunLärarnas riksförbundSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.