Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Moderaterna kommer inte bara vända på stenar, vi kommer spränga berg

Publicerad:
Innan Capio tog över hade vårdcentralen hade Grums inte haft en fast läkare på många år. Men med Capio har Vårdcentral Vänern fem anställda läkare, skriver Ulrika Jacobs.
Innan Capio tog över hade vårdcentralen hade Grums inte haft en fast läkare på många år. Men med Capio har Vårdcentral Vänern fem anställda läkare, skriver Ulrika Jacobs. Foto: Sanna Emanuelsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Patienten i centrum, tillgängligheten till vård och välmående medarbetare är för Moderaterna de viktigaste frågorna när det gäller hälso- och sjukvård, skriver Ulrika Jacobs.

Svar till Erivan Waysi (NWT 26/8).

Det är tråkigt att Socialdemokraterna direkt hugger när en privat vårdgivare väljer att göra något för hälso- och sjukvårdens medarbetare. Läget i sjukvården är ansträngt i många regioner. För att kunna ge vårdpersonalen en mycket välbehövd semester har Capios vårdcentraler i Grums och Vålberg haft fyra veckors semesterstängt i sommar.

Viktigt att poängtera är att man inte haft båda vårdcentralerna stängda samtidigt utan Vålberg har varit öppet när Grums varit stängt och tvärtom. Dessutom har den vårdcentral som varit öppen haft en hög telefontillgänglighet, mellan 95–97 procent, vilket är högre än någon annan vårdcentral i Värmland.

Patienten i centrum, tillgängligheten till vård och välmående medarbetare är för Moderaterna de viktigaste frågorna när det gäller hälso- och sjukvård. Det står i kontrast mot Socialdemokraterna som tydligt sätter ägarformer före vårdens innehåll, utbud och kvalitet. Patienten väljer själv vart den vill lista sig och vi vågar lova att tillgången till vård är viktigare än skylten på byggnaden eller vem som står som ägare. För även vissa av Region Värmlands egna vårdcentraler har haft stängt under sommaren för att personalen skulle få sin välförtjänta semester. Men det har Socialdemokraterna inte sagt något om?

Så skriver du en debattartikel

Det är med stor oro för patienterna som vi nu noterar Socialdemokraternas kampanjande mot Vårdcentral Vänern i Grums. Capio har gjort Grums primärvård mer tillgänglig och mer uppskattad. Men nu verkar Socialdemokraterna vilja försämra det som fungerar på grund av en skylt på byggnaden?

Istället för att presentera konkreta förslag på hur sjukvården kan förbättras väljer Socialdemokraterna att komma med påståenden. Det är tydligt att Socialdemokraterna tycker att offentligt ägande är viktigare än patientperspektivet. Den matchen tar vi moderater gärna. Vi kommer alltid att försvara patienternas valfrihet och rätt till mångfald. Den stora frågan här är vad Grumsborna skulle få för välfärd med Socialdemokraterna? För innan Capio tog över hade vårdcentralen hade Grums inte haft en fast läkare på många år. Men med Capio har Vårdcentral Vänern fem anställda läkare. För oss Moderater spelar det ingen roll vem som driver så länge man hittar den bästa lösningen för patienterna.

Precis som Socialdemokraterna säger att Sverige kan bättre, så menar vi att Värmland kan bättre. Vi kommer inte bara vända på stenar, vi kommer spränga berg för att Region Värmland ska vara en attraktiv arbetsgivare genom hela livet. De offentliga organisationerna har inte moderniserats vilket med rätta skapat en hel del frustration bland vårdens medarbetare. Under nästa mandatperiod kommer vi satsa rejält på vårdens medarbetare. Det handlar både om en god arbetsmiljö, konkurrenskraftiga löner och bättre möjligheter till fortbildning.

Socialdemokraterna lovar ett ledarskap som kommer skaka om en hel organisation. Vi lovar ett ledarskap där vi fortsätter med det arbetet som varit framgångsrikt och förändrar det som inte fungerar som det borde. Nu får vi ordning på Värmland!

Ulrika Jacobs

Gruppledare, Moderaterna Grums och regionkandidat

Artikeltaggar

CapioDebattGrums kommunModeraternaRegion VärmlandSjukvårdSocialdemokraternaUlrika JacobsVålbergVårdcentraler