Nu invigs Nordeuropas största isarena

Publicerad:
Nya Tingvalla isstadion är en gigantisk arena som både har plats för en fullstor bandyplan och två ishockeyrinkar. I onsdags sattes kylanläggningen i gång och i dagarna drar isläggningen i gång. Foto: Joachim Lagercrantz

Den är 191 meter lång och 84 meter bred. Nya Tingvalla isstadion är en jättelik arena som med sina 12 000 kvadratmeter isyta är störst i Sverige i sin kategori.

– Den är även Nordeuropas största med sin bandyplan och sina två ishockeyrinkar, säger Sixten Westlund.

Nu står Sola arena som ska ersätta Tingvalla IP färdig

I åratal ville Boltic ha tak över Tingvalla isstadion och i januari förra året inleddes pålningen för den nya anläggningen.

Totalt 500 stålpålar slogs ner för att förstärka grunden på den gamla sjöbottnen och redan till Boltics hemmapremiär förra hösten var isstadion så pass klar att matcherna kunde spelas under tak.

Det har varit ett tufft byggschema för nya Tingvalla isstadion konstaterar NCC:s platschef Jonas Edvinsson och kommunens projektledare Sixten Westlund.
Det har varit ett tufft byggschema för nya Tingvalla isstadion konstaterar NCC:s platschef Jonas Edvinsson och kommunens projektledare Sixten Westlund. Foto: Joachim Lagercrantz

Nu, ett år senare, står hela anläggningen färdig.

– Kylanläggningen sattes i gång i onsdags och förhoppningen är att lägga is på söndag. Sedan ska det målas linjer, säger kommunens projektledare Sixten Westlund.

Stor entré

Vid den stora entrén finns en utbyggnad i trä i tre plan där många verksamheter är samlade.

– Högst upp finns det kontor och konferensutrymmen och fem idrottsföreningar kommer ha sina kanslier där. På samma plan finns det även sekretariat och utrymme för media.

Entrébyggnaden består av tre plan som bland annat innehåller klubbkanslier, konferensytor, sekretariat, kafé och kiosk.
Entrébyggnaden består av tre plan som bland annat innehåller klubbkanslier, konferensytor, sekretariat, kafé och kiosk. Foto: Christer Wik

På plan två finns det bland annat kafé och kiosk och kontor och på plan ett under läktaren som tar 1 500 personer finns det totalt åtta omklädningsrum för både bandy och ishockey samt förråd, sliprum för skridskor och toaletter.

Här finns också två slussar där folk kan sätta sig och sätta på och ta av sig sina skridskor vid allmänhetens åkning.

12 000 kvadratmeter

Med sina 12 000 kvadratmeter är arenan en mycket imponerande isyta som man blickar ut över från läktaren och de övre planen.

– Det är den största arenan för issporter i Sverige och dessutom Nordeuropas största med sin bandyplan och sina två ishockeyrinkar, säger Sixten Westlund.

Kommunens politiker fick en visning av den nya arenan under fredagen.
Kommunens politiker fick en visning av den nya arenan under fredagen. Foto: Joachim Lagercrantz

214 miljoner kronor har anläggningen kostat och intresset för den är mycket stort.

– Det är många klubbar som vill ha tider här och när det gäller ishockeyrinkarna är Färjestad en av klubbarna som har mest istid. Vid hockeyrinkarna finns det en läktare som tar 300 åskådare.

Rundbana för skridsko

– Det är även möjligt att montera ner de två rinkarna för att skapa en 400 meter lång fullstor rundbana för skridsko. Det är ännu inte sagt hur ofta det kommer att ske.

För att dela upp arenan mellan bandy och ishockey finns det en stor vägg som kan fällas ner. En annan detalj som har monterats är ett stort antal så kallade ljudabsorbenter för att förbättra ljudet inne i hallen.

– De har gjort stor skillnad, men det är ändå svårt att få till ett optimalt ljud i en så stor inomhusarena, säger Sixten Westlund.

Vissa mindre detaljer återstår att färdigställa i arenan.
Vissa mindre detaljer återstår att färdigställa i arenan. Foto: Joachim Lagercrantz

För NCC som har byggt nya Tingvalla isstadion har det varit två hektiska år med små marginaler.

– Ja, det stämmer. Men vi har lyckats att hålla tidsschemat och till och med blivit klara lite tidigare tack vare en del flyt.

– Det handlar framför allt om leveranserna som till största delen har kommit i tid trots allt som har hänt i omvärlden. I fjol var det dock snabba ryck som gällde för att bli klara med bandydelen till Boltics seriestart, säger NCC:s platschef Jonas Edvinsson.

Kan arrangera mässor

I nya Tingvalla isstadion kan det även arrangeras en del större mässor. Ispisten klarar 500 kilo per kvadratmeter.

Arenan invigs i samband med kommunens invigningsvecka för de nya arenorna den 20-24 september.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunNCCSixten WestlundSportVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare