Nu står Sola arena som ska ersätta Tingvalla IP färdig

Publicerad:
Nu återstår det bara detaljer innan nya Sola arena är helt klar. På fredagen visades den kombinerade fotbolls- och friidrottsanläggningen upp av kommunens projektledare Sixten Westlund. Foto: Joachim Lagercrantz

103 år efter det att Tingvalla IP invigdes står nu Sola arena klar att ersätta trotjänaren.

145 miljoner kronor har den kostat och anläggningen innebär ett jättelyft för fotbollen, friidrotten och amerikanska fotbollen i stan.

– Karlstadsborna kan vara stolta.

Nu invigs Nordeuropas största isarena

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) var mycket nöjd när han på fredagen blickade ut över Sola arena då anläggningen visades upp för pressen.

Det har gått 2,5 år sedan skogen fälldes på det nya arenaområdet Solstadens sportcenter på Södra Råtorp och sedan dess har både Solstadens konstgräsplan för amerikansk fotboll och inomhusarenan för friidrott, Eva Lisa Holz arena, färdigställts.

145 miljoner kronor har Sola arena kostat och man har hållit budget. Arenan har en publikkapacitet på knappt 4 400 personer.
145 miljoner kronor har Sola arena kostat och man har hållit budget. Arenan har en publikkapacitet på knappt 4 400 personer. Foto: Joachim Lagercrantz

Nu står även den kombinerade fotbolls- och friidrottsarenan, Sola arena, nästan helt klar. Bara lite detaljer återstår.

– Det är slutbesiktning den 14 september och fortfarande en byggarbetsplats. Bland annat återstår anläggandet av de åtta löparbanorna, två fler än på Tingvalla IP. Det pågår det lite justeringar av underlaget som måste vara jämnt på millimetern innan läggs.

– Förhoppningen är att de ska kunna stå klara under september, säger kommunens projektledare Sixten Westlund.

Kommunpolitikerna guidades runt i anläggningen av Sixten Westlund. Här samtalar han med kommunal Erik NIlsson (KD).
Kommunpolitikerna guidades runt i anläggningen av Sixten Westlund. Här samtalar han med kommunal Erik NIlsson (KD). Foto: Joachim Lagercrantz

Vi visas upp på huvudläktaren och därifrån har man en fin vy över hela arenan. Kapaciteten här är 1 625 personer, alla sittplatser och på läktaren på den andra långsidan där det även finns TV-torn får det plats drygt 2 300 personer. Dessutom finns det en mindre läktare på ena kortsidan mest tänkt för bortasupporters som tar 400 åskådare.

– Det går även att bygga upp tillfälliga läktare. Det gör att Sola arena har en maxkapacitet på 9 000 personer, säger Sixten Westlund.

Vackert inramad

Anläggningen är fint inramad av skog på de två kortsidorna och Eva Lisa Holz arena och huvudläktaren samt andraläktaren på långsidorna. På kortsidan mot Norra fältet ska det snart även monteras upp en stor informationstavla.

– Den är 35 kvadratmeter stor, större än en studentlägenhet, så den är rejäl och kommer att ha en skärm som också kan visa tv-bilder, repriser och reklam.

Sola arenas plan består av hybridgräs där 95 procent är naturgräs och resten konstgräs.  Planen är eluppvärmd och får en cirka två månader längre säsong än Tingvalla IP.
Sola arenas plan består av hybridgräs där 95 procent är naturgräs och resten konstgräs. Planen är eluppvärmd och får en cirka två månader längre säsong än Tingvalla IP. Foto: Joachim Lagercrantz

Gräset på fotbollsplanen är ett så kallat hybridgräs, en blandning av vanligt gräs och konstgräs.

– Fördelningen är 95 procent vanligt gräs som är hämtat från Skåne och fem procent konstgräs som komer från Schweiz. Konstgräset gör att gräsytan blir mer hållbar, vilket är bra när det både ska spelas vanlig fotboll och amerikansk fotboll på arenan.

Längre säsong

Planen innehåller överst fyra centimeter sandjord och är uppvärmd med fjärrvärme och sammantaget kommer det att ge en längre säsong än vad man har haft på Tingvalla IP.

– Vi räknar med att man ska kunna spela här mellan april och november och det är två månader längre än tidigare.

Total finns det sex stora omklädningsrum i huvudläktarens innandöme.
Total finns det sex stora omklädningsrum i huvudläktarens innandöme. Foto: Joachim Lagercrantz

34 meter höga är de många belysningsmasterna med LED-lampor som kommer att ge ett ljus på närmare 1 000 lux, en otroligt skillnad mot ljuset på Tingvalla.

– På läktaren där den bärande stommen är byggd i trä och övriga ytor har en betongstomme kommer det finnas två kiosker och under läktaren har vi byggt sex omklädningsrum, toaletter, sjukvårdsrum, antidopingrum och många andra ytor. Här finns även hiss och handikapplatser.

Har hållit budget

Sola arena är byggd för att klara Superettan-krav i fotboll och större friidrottstävlingar, bland annat Nordenkampen. Totalt har anläggningen kostat 145 miljoner kronor.

– Ni har hållit budget och det är fantastiskt bra gjort!

– Karlstadsborna kan vara stolta över Sola arena. Wow känner jag när jag står här och ser anläggningen. Det här kommer att innebära mycket för både idrotten och besöksnäringen, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser.

Byggdialogs platschef Erik Olsson konstaterar att man har haft en hel del utmaningar med bygget av arenan, bland annat på grund av pandemin och kriget i Ukraina.
Byggdialogs platschef Erik Olsson konstaterar att man har haft en hel del utmaningar med bygget av arenan, bland annat på grund av pandemin och kriget i Ukraina. Foto: Joachim Lagercrantz

Det har varit ett tufft byggprojekt för huvudentreprenören Byggdialog.

– Vi har tagit oss igenom både pandemin och kriget i Ukraina. Den stora utmaningen har varit risken för leveransförseningar, men vi har klarat oss rätt bra. Men det har blivit en del övertid, säger platschefen Erik Olsson.

Idrottsfestival på gång

Nisser konstaterar att sju av partierna i kommunen; M, S, V, C, MP, L och KD för några år sedan enades om att satsa 510 miljoner kronor på nya arenor och nu är man nästan i mål.

– Den 20-24 september arrangerar kommunen en idrottsfestival då vi inviger både Sola arena och nya Tingvalla isstadion. Då bjuder vi in folk att komma och besöka dem och prova på olika sporter, säger Per-Samuel Nisser.

Huvudläktaren har 1 625 sittplatser, kiosker och många andra funktioner.
Huvudläktaren har 1 625 sittplatser, kiosker och många andra funktioner. Foto: Joachim Lagercrantz

Lite grann återstår att göra på Sola arena även efter invigningen.

– Ja, det handlar främst om att bygga kastplaner för spjut, diskus, slägga och kula bakom Eva Lisa Holz arena. De nuvarande vid Massas äng ska flyttas dit. Arbetet påbörjas den 1 oktober. Vi räknar med att de är helt klara till våren, säger Sixten Westlund.

Det återstår lite arbeten med infrastrukturen runt Sola arena.
Det återstår lite arbeten med infrastrukturen runt Sola arena. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggdialogKarlstads kommunPer-Samuel NisserRåtorpSixten WestlundSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare