Barbro Boomsma tågpendlar från Sunne till jobbet i Karlstad. Nu har hon begärt ersättning för förseningar fyra gånger på en månad.
– Vi fattar att det inte finns tåg, men att de inte kan hålla sig med bättre information är katastrof, säger hon.
Region Värmland hoppas att trafiken ska flyta bättre i början av nästa år.
I 15 år har Barbro Boomsma tågpendlat Sunne–Karlstad för att det är bekvämt och billigare än att ta bil. I perioder har tågen krånglat och i bästa fall ersatts med en mer tidskrävande buss.
Nu är trafiken inne i en ny krångelperiod. På torsdagseftermiddagen berättar hon att tåget som skulle ha gått 16.23 var inställt.
Två ersättningsbussar skulle finnas: en för de större stationerna, en även för alla de mindre – men i Värmlandstrafiks information angavs samma ankomsttid till Sunne.
– De klarar inte ens att informera, säger hon.
Osäkerhet
Hon berättar att det var samma visa på morgonen. Då skulle ersättningsbussarna dessutom vara framme senare än nästa ordinarie tåg.
– Att pendla är inga problem.
Men hon är trött på att behöva kolla om det går ett tåg eller om det finns ersättningstrafik varje morgon.
Hon säger att det kan finnas olika information på Trafikverkets och Värmlandstrafiks sajter och att personal på bussar och tåg inte heller alltid har fullständig information.
Hon har sällan exakta tider att passa i sitt jobb, men förseningarna gör att hon måste jobba in tid. Hon har heller inga barn som bor hemma.
– Folk som har mindre barn, de vet ju aldrig om de kommer hem i tid.
Barbro Boomsma säger att hon vet flera som gett upp pendlingen.
– Genom alla år jag pendlat har jag hört flera stycken som har flyttat till Karlstad.
Hur länge dröjer det innan du får nog?
– Jag går snart i pension och då kommer jag inte att sakna det här.
Tågen går sönder
NWT har skrivit om problemen på Fryksdalsbanan flera gånger. Grundproblemet är att de fem dieseltågen ofta går sönder, enligt Per Sidetun, som är tågtrafikchef på Region Värmland.
Problemen har förvärrats av att garantitiden på tågen gått ut. Det har gjort det svårare att få tag i reservdelar.
– Det finns delar som inte går att få tag på och då måste man göra nya delar och det tar lång tid att få fram dem, säger han.
Med trolig start i början av nästa år ska regionen hyra in ersättningståg. Då kommer ett i taget av de egna tågen att tas ur trafik för ett grundligt underhåll.
Per Sidetuns förhoppning är att trafiken ska bli mer pålitlig när ersättningstågen är på plats.
Informationsmissar
Han håller med pendlaren Barbro Boomsma om att informationen ibland har brustit.
– Det håller vi med om i viss mån.
Han fortsätter:
– Säg att vi har planerat att köra tåget klockan åtta och kvart i åtta går det sönder. Då går informationen till Trafikverket och sedan till oss, då kanske vi ibland inte hinner lägga ut den innan Trafikverket har lagt ut det.
Apropå att det kan stå samma ankomsttid för ersättningsbussar även om de kör olika sträckor, säger han:
– Det där har blivit en miss i kommunikationen och det ska vara tillrättat nu.
Att ersättningsbussar ibland är framme senare än nästa ordinarie tåg beror på att bussarna måste hålla fartgränserna. Enligt Per Sidetun får den som har rätt till förseningsersättning ut pengar oavsett om man väljer att ta bussen eller nästa tåg.
Som NWT tidigare berättat ska även spåren bytas mellan Kil och Karlstad med start den 6 september. Även det ska bidra till punktligare trafik.
Läs tidigare artiklar om Fryksdalsbanan:
Tågen på Fryksdalsbanan ska underhållas – får vikarierande reservtågSå vill regionen lösa problemen på FryksdalsbananSå ska tågproblemen på Fryksdalsbanan minskaEfter krångel: Begagnade tåg kan gå på FryksdalsbananDe kräver åtgärder på Fryksdalsbanan: ”Ett av de största problemen vi har"