Hoppa till huvudinnehållet

S lovar amningsmottagning och att partner ska få stanna kvar på BB

Publicerad:
Sofia Magnusson (S), regionkandidat, vill stärka vården för gravida. Foto: Privat
Sofia Magnusson (S), regionkandidat, vill stärka vården för gravida. Foto: Privat

Socialdemokraterna i Värmland vill stärka vården för gravida. De vill bland annat öppna en amningsmottagning och se till att förstföderskor och dess partner kan erbjudas att stanna kvar på BB efter förlossningen.

För att stärka och utveckla en sammanhållen vårdkedja från graviditet till förlossning och eftervård presterar Socialdemokraterna fem åtgärder de planerar att genomföra om de vinner valet.

– Att välkomna ett barn till världen är en upplevelse som ska vara trygg och förknippad med glädje och förväntan. Det är något vi socialdemokrater kommer arbeta stenhårt för om vi får styra efter valet, skriver Sofia Magnusson (S), regionkandidat, i ett pressmeddelande.

Värmland är det län i landet med lägst andel ammade barn vid sex månaders ålder, enligt statistik från Socialstyrelsen. För att öka andelen ammande mammor vill partiet öppna en amningsmottagning i Värmland. Dit ska man kunna vända sig för råd och stöd när det gäller amning av sitt barn.

– Det är uppenbart att det behövs ytterligare resurser till sjukvården, inte minst förlossningsvården. Därför prioriterar vi stora investeringar i vården före skattesänkningar, skriver Sofia Skönnbrink (S), riksdagskandidat, i ett pressmeddelande.

Sofia Skönnbrink (S), riksdagskandidat, tycker att det behövs mer resurser till förlossningsvården. Foto: Privat
Sofia Skönnbrink (S), riksdagskandidat, tycker att det behövs mer resurser till förlossningsvården. Foto: Privat

Trots att det råder brist på barnmorskor vill Socialdemokraterna införa målet om en barnmorska per födande. För att locka fler barnmorskor ska partiet arbeta för mer konkurrenskraftiga löner, att vårdanställda ska få stärkt rätt till kompetensutveckling och mer tid till patienterna.

– Vårdens personal måste kunna ta sina raster och äta sin lunch. Man ska kunna utvecklas på sin arbetsplats och lära sig mer, skriver Sofia Magnusson (S), regionkandidat, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna föreslår följande:

1. Införa ett mål om en barnmorska per födande. Föräldrarna ska inte lämnas ensamma i förlossningsrummet, utan få det stöd som de behöver.

2. Titta på hur modellen ”Min barnmorska” kan införas som projektform i regionen. Modellen innebär att den gravida kvinnan får träffa samma team av barnmorskor före, under och efter förlossningen.

3. Att eftervården stärks och utvecklas så att förstföderskor och dess partner kan erbjudas att stanna kvar på BB.

4. Att en amningsmottagning öppnas upp i länet dit kvinnor kan vända sig för råd och stöd när det kommer till amning.

Artikeltaggar

PolitikSocialdemokraternaSocialstyrelsenSofia MagnussonSofia SkönnbrinkVal 2022Vård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.