Hoppa till huvudinnehållet

Flaggorna är hissade för pride – Karlstadsbon Monica ska dela sin historia

Publicerad:
På lördag går prideparaden genom Karlstad.
På lördag går prideparaden genom Karlstad. Foto: Ola Håkansson

Regnbågsflaggorna har hissats runt om i centrala Karlstad.

På lördag firas årets pridefestival i stan med parad och aktiviteter.

– Det är fantastiskt att vi kan fira tillsammans igen, säger Monica Johansson, 58, som både ska delta i tåget och berätta om sin egen historia.

På lördag lyser Karlstad upp i regnbågens färger. Men redan nu har stan dekorerats inför årets pridefestival, som arrangeras av Wermland pride.

I år kommer den klassiska prideparaden även tillbaka i fysisk form efter pandemin och kommer gå fram på Karlstads gator.

– Det är fantastiskt kul, säger Monica Johansson som ska delta i firandet.

"Hur jag bildade min regnbågsfamilj”

Hon är till vardags förskollärare samt föreläser om ledarskap inom förskolan. Sedan tidigare år är hon också en van deltagare under pridefestivalen, men i år har hon fått en ny roll som en av dagens föreläsare.

– Jag ska berätta om när jag kom ut, hur det gick till och hur jag bildade min regnbågsfamilj. Jag har en dotter Hilma, 13, och vi är två mammor till henne. Idag bor vi inte ihop och den familjekonstellationen ska jag också berätta om, säger Monica Johansson.

Karlstadsbon Monica Johansson ska berätta sin historia om hur hon bildade sin regnbågsfamilj.
Karlstadsbon Monica Johansson ska berätta sin historia om hur hon bildade sin regnbågsfamilj. Foto: Privat

Vad ser du mest framemot med helgen?

– Jag ser framemot folkfesten som blir. Kärleken och gemenskapen. Det brukar vara så god stämning när man firar att man får vara som man är. Det är frihet.

Tänker du något särskilt, med tanke på vad som hände i Oslo tidigare i år?

– Nej, det är så klart tråkigt att det händer, men det funkar inte att gå runt och vara rädd heller. Det är min tanke om det. Det är också ett bevis på att man ska fira pride, det behövs.

Tips till Karlstadsborna inför helgen?

– Gå i paraden. Det är jätteroligt och en underbar folkfest. Så kom ut i gemenskapen, jag tror man kommer tycka att det är trevligt.

Har du tänkt ut någon särskild dekoration för dig själv?

– Haha, jag ska ju föreläsa också så det blir ingen stor fjäderboa. Men jag har skickat efter en regnbågsfärgad T-shirt med hjärtan och texten: ”Love wins”.

Ingen storparad för Wermland pride – så laddar de upp för egna festen

Artikeltaggar

KarlstadMänskligtParadPrideWermland Pride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.