Hoppa till huvudinnehållet

Nordisk samlarmässa i Värmland med fokus på film: "Nördigt deluxe"

Publicerad:
Filmaffischer, filmer och annat filmrelaterat kommer att finnas på mässan.
Filmaffischer, filmer och annat filmrelaterat kommer att finnas på mässan. Foto: Privat

Filmentusiasten Rickard Gramfors har sedan drygt tio år tagit över Lakene Folkets Hus och park.

Nu arrangerar han en samlarmässa med besökare från hela Norden. Filmaffischer, projektorer och annat filmrelaterat kommer att finnas under köp-byt-och-sälj-träffen.

Film i alla tänkbara format – 16 mm, 35 mm, laserdisc, vhs och blue ray – kommer att finnas under Nordisk Filmsamlarträff som arrangeras i Lakene den 4 september.

– Det finns ett informellt nätverk av filmsamlare i Norden som träffas varje år, börjar Rickard Gramfors.

– Så har det varit under många, många år. I år blir första träffen på tre år så alla är väldigt pepp.

Själv har han varit med i nätverket i drygt 20 år och samlarmässan är ambulerande, ibland arrangeras den i Köpenhamn, ibland i Oslo. Eller som nu i Lakene.

– De flesta är analoga samlare, de samlar på 16- och 35 mm-film. Kameror och projektorer och annan utrustning.

Samlarträffar lyfter fram allt som har med film att göra.

– Från film i olika format till affischer, böcker, soundtracks på vinyl. Allt filmrelaterat. Det är en köp-byt-och-sälj-marknad.

Några samlar på filmer inom en viss genre – bilåkarfilmer och skräck är två exempel.

– En annan samlar på filmer om andra världskriget.

Filmer i olika format.
Filmer i olika format.

Rickard Gramfors bor i Stockholm och spenderar somrarna i Lakene. Han är ett nav för många filmintresserade i Sverige. Han har gett ut boken "Do You Believe in Swedish Sin? Swedish Exploitation Film Posters 1951-1984" där han lyfter fram en tidigare skuggad sida av svensk filmkultur. Han driver också Cultpix som är en strömningstjänst för kult- och genrefilmer och Klubb Super 8.

– Klubb Super 8 startade för 20 år sedan, det är en filmklubb som visar, samlar och ger ut svenska kultfilmer.

Svenska kultfilmer: "Våld, sex och monster"
Utbudet på samlarmässan kommer att vara brett.
Utbudet på samlarmässan kommer att vara brett.

Kulturellt värde

I Lakene Folkets hus visades biofilm förr om åren. 1979 såldes dock filmprojektorn och fram tills nyligen har den varit försvunnen.

– Genom en rad omvägar har jag hittat projektorn och köpt tillbaka den. Nördighet deluxe! Nu är den renoverad och står åter på plats i maskinrummet. Så nu är Folkets hus återigen en riktig biograf.

Rickard Gramfors driver Cultpix och Klubb Super 8.
Rickard Gramfors driver Cultpix och Klubb Super 8.

Ett 15-tal utställare kommer att finnas på plats under söndagens mässa, bland andra Boa video från Hudiksvall och Videodrome från Sundsvall.

– Utbudet kommer att bli brett. De flesta samlar äldre film, men det finns en del som nördat in på vhs också. Speciellt från tidigt 80-tal. Det finns några filmer som anses vara The holy grail av vhs och de kan säljas för 10 000 kronor. Trots att vhs är ett väldigt skört format.

Bland de mer spektakulära prylarna som Rickard Gramfors redan nu vet kommer att finnas till salu är en projektor för 16 mm-film.

– Det är en äldre modell med bågljus som började tillverkas efter kriget, det uppstår en låga mellan två kolstavar som blir själva lampan som projicerar filmen. Det är en stor maskin som kräver stor kunskap och erfarenhet av att köra, underhålla och fixa.

När det gäller värdet på flera av prylarna vill Rickard Gramfors lyfta fram det kulturella värdet, snarare än det ekonomiska.

– Samlandet är ett sätt att bevara saker som andra människor kanske inte tycker har något värde. Film har tagit lite stryk när det gäller uppskattningen av de olika konstarterna. Att arrangera de här träffarna är ett sätt att hålla nördigheten vid liv.

Filmmarknaden i Lakene är på söndag den 4 september kl 10-16.

Film är bäst på vhs: Fredrik har byggt sin egen videobutik i Skattkärr

Artikeltaggar

Antik- och samlarmässanFilmFritid och livsstilHudiksvallKöpenhamnLakeneMässorNöje/KulturOsloStockholmSundsvall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.