Hoppa till huvudinnehållet

Jimmie Åkesson kan inte bli statsminister

Publicerad:
Flyttar inte in i Sagerska palatset.
Flyttar inte in i Sagerska palatset. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

De rödgröna partierna gör just nu allt för att svartmåla oppositionens regeringsalternativ. Sedan opinionsmätningarna började peka på att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna har de fått ett nytt argument: Om Socialdemokraterna inte får fortsätta att regera kommer Jimmie Åkesson (SD) att bli statsminister.

Det här är bara skrämselpropaganda. Man blir inte statsminister i Sverige bara för att ens parti blir näst störst eller till och med störst i valet. För att bli statsminister måste man accepteras av riksdagens kammare. Det skulle Jimmie Åkesson aldrig bli. Hans parti ogillas av alla andra partier. Det enda sättet för Jimmie Åkesson att bli statsminister i valet 2022 är att SD får egen majoritet.

För att ta det rent formella. Om Magdalena Andersson (S) tvingas avgå efter valresultat eller efter en omröstning i kammaren kommer talmannen hålla samtal med samtliga partiledare. Den av dem som har störst chans att inte få en majoritet emot sig kommer sedan få uppdraget att försöka bilda regering. Om det är inte är Andersson kan vi vara ganska säkra på att uppdraget går till Ulf Kristersson.

Moderaterna är fortfarande ett av de stora partierna. Men vad viktigare är att Kristdemokraterna, Liberalerna och till och med Sverigedemokraterna har sagt att de kan tänka sig att släppa igenom en regering med Ulf Kristersson. Moderatledaren har med andra ord en god chans att bli accepterad av kammaren om de rödgröna inte har majoritet.

Samtidigt har inget parti sagt att det kan tänka sig att släppa igenom Jimmie Åkesson. Tvärt om har M, L och KD vid olika tillfällen sagt att de inte ens vill ha med SD i en regering. SD befinner sig alltså i ungefär samma situation som Vänsterpartiet gjorde under hela Kalla kriget. De kan vara med och stötta en regering, och därmed utöva visst inflytande, men de kommer inte att få ingå i en.

Värt att komma ihåg är också att det inte finns någon automatik i att den partiledare inom ett block som har flest mandat blir statsministerkandidat. Både i Sverige och internationellt finns exempel på hur mindre partier får leda en regering därför att ett större samarbetsparti inte har samma acceptans i parlamentet. Den borgerliga regering som tillträdde efter valet 1979 leddes av Thorbjörn Fälldin (C) och Ola Ullsten (FP) trots att Gösta Bohmans moderater var största oppositionsparti. Då var det C och FP som inte ville ge regeringsmakten till M.

Vill man sedan gå in på ideologi kan man också betänka att Moderaterna skulle ha väldigt svårt att ingå i en SD-ledd regering. SD har en annan ekonomisk politik och vill inte bara försvara välfärdsstaten, utan bygga ut den, genom höjd a-kassa och gratis tandvård.

Och litar man inte på Moderaterna kan man komma ihåg att en mitten-högerregering i det nuvarande politiska landskapet också måste ha Liberalernas stöd. Den liberale partiledare som släppte igenom Åkesson som statsminister skulle inte få sitta kvar länge. Detsamma gäller nog även för KD. Så Jimmie Åkesson som statsminister 2022 finns bara i vänsterns skrämselpropaganda.

Artikeltaggar

CenterpartietGösta BohmanJimmie ÅkessonKalla krigetKristdemokraternaLedareLiberalernaMagdalena AnderssonModeraternaOla UllstenRiksdagenRiksdagsvalSocialdemokraternaStatsministerSverigeSverigedemokraternaThorbjörn FälldinUlf KristerssonVal 2022Vänsterpartiet